• 瀏覽: 3,778
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 05:21 PM 發表

好似話 , 之前歐美向發展中國家 , 好鼓吹借外債發展既策略 ...

有D發展中國家仲請埋歐美顧問 , 甚至以歐美人為官員 ,
結果開始左好多其實唔需要既項目 ... 當然 , 承包商都仲係歐美公司
最後一如既往 , 發展中國家越欠越多 , 迫賣資產 ...

第一步 , 左手借錢比窮國 , 叫窮國投資比右手 , 再買埋你核心資產 ...
賺慈善朵+賺工費+平買核心資產 , 行 ...
記得細個果陣睇過一個笑片, 有一幕話個賭場大享,
一大把一大把鈔票咁送比身邊D大波妹.....D大波妹拎左錢,
就好發左癲咁

而個賭場大享就同手下講:
"佢地輸晒D錢之前, 唔好比佢地出去"

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 08:26 AM 發表
1,希臘債務危機的原因 , 最初是高盛透過會計詐騙 , 把不合資格的希臘財政 ,
掩埋下去 , 從而混進歐元區 ... 歐盟建立之初 , 法德就擁有大量資金 ,
他們瘋狂的在希臘找投資項目 , 也就是希臘經濟泡沫的成因 ,
事實上 , 他們沒有做好風險評估及控制 , 失利是沒理由怪別人的

後來 , 美國金融海##影響令希臘經濟變差 , 同時政府換界 ,
新政府公開真實數據 ... 美 ...
最后希臘點樣扭轉乾坤。好似話已經呢還哂所有款項。

如果有啲見識 會知德國幾間銀行都好霉
法國好好多 但最有錢係北歐
所以根本唔駛討論。。。

引用:
原帖由 muihin 於 2020-10-22 09:28 PM 發表

小弟之後無咩點追 , 希望有大神出來解答拉 ...

引用:
原帖由 muihin 於 2020-10-22 09:28 PM 發表

農場料。

希臘,一個活生生被中國抬着走出經濟危機的國家 - 每日頭條 https://kknews.cc/zh-hk/history/mjeje4g.amp

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-10-23 09:33 AM 發表

農場料。

希臘,一個活生生被中國抬着走出經濟危機的國家 - 每日頭條 https://kknews.cc/zh-hk/history/mjeje4g.amp
即係話希臘根本從來未走出困局???
嗯 ... 我都覺得似係 , 歐美D局好鬼毒 , 唔會咁易翻到身 ...

引用:
原帖由 skinbanana 於 2020-10-22 09:55 PM 發表
如果有啲見識 會知德國幾間銀行都好霉
法國好好多 但最有錢係北歐
所以根本唔駛討論。。。
... 小弟其實經濟史唔係太好 , 唔明兄台所指 , 可唔可以詳細講解下???

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-23 02:42 PM 發表

... 小弟其實經濟史唔係太好 , 唔明兄台所指 , 可唔可以詳細講解下???
當然我都係講我知o既~大家討論下la~
德國強O既係工業~呢個都係佢國力來源~銀行~最大果兩間都流流地~果間商業直頭有d撈偏~
D來歷不明O既錢同客都接....
最大果間仲失敗~O係華爾街黎O既印度BANKER帶領下~
又係玩CUT COST~D OPS去哂印度越南~而生意來源就係大陸/大中華....
你可以當佢係德國版o既HSBC~而家命運都一樣~俾美國勒索....
而果位印度BANKER~搞亂檔之後~就跳左去做FIN TECH....
我當年O係入面~一D都感受唔到呢間野有幾強勢~
對住法國要跪奶~對住北歐要跪奶~對住中國都要~連中資D香港職員仔都狐假虎威洽你.....
仲要同HSBC一樣霉到去開發台灣....
相反地~法國其實幾勁~就算銀行成日違規蝕錢~佢地都係俾生意人做~三家大行就算O係香港都企得穩~
所以如果歐盟講金融~一定係法國同北歐牽頭~德國顧得掂自己都好好la....

BTW....歐洲其實太多重疊地方~法蘭克福~倫敦~DUBLIN~LUX.....
實實在在養左超級多懶人~O係地方法例規管下~唔炒得人~即係整合唔到~
咁又點樣起支精兵去救火呢?

引用:
原帖由 skinbanana 於 2020-10-23 04:13 PM 發表

當然我都係講我知o既~大家討論下la~
德國強O既係工業~呢個都係佢國力來源~銀行~最大果兩間都流流地~果間商業直頭有d撈偏~
D來歷不明O既錢同客都接....
最大果間仲失敗~O係華爾街黎O既印度BANKER帶領下~
又係玩CUT COST~D OPS去哂印度越南~而生意來源就係大陸/大中華....
你可以當佢係德國版o既HSBC~而家命運都一樣~俾美國勒索....
而果位印度B ...
嗯 ... 這真的有點複雜 , 我這個門外漢真的成了 "門外看"

不過既然這樣 , 小弟就問下S大大 , 幫自己進補一下金融知識
1,法國三大行係邊三大間???
2,法國佬咁大支野 , 會唔會同佢地把持國際貨幣基金有關???

另外 , 小弟既邏輯係德國作為借款方 , 有權指定希臘經濟政策
從而達到經濟侵掠 ... 不過 , 係作為歐盟資本既侵掠 ,
並不限於德國 , 但歐盟資本最主要咪又係德法

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-22 08:49 PM 發表

記得細個果陣睇過一個笑片, 有一幕話個賭場大享,
一大把一大把鈔票咁送比身邊D大波妹.....D大波妹拎左錢,
就好發左癲咁

而個賭場大享就同手下講:
"佢地輸晒D錢之前, 唔好比佢地出去"
好似話 , 當年葉利欽就係請左D芝加哥學派去吸乾自己

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-23 06:17 PM 發表

嗯 ... 這真的有點複雜 , 我這個門外漢真的成了 "門外看"

不過既然這樣 , 小弟就問下S大大 , 幫自己進補一下金融知識
1,法國三大行係邊三大間???
2,法國佬咁大支野 , 會唔會同佢地把持國際貨幣基金有關???

另外 , 小弟既邏輯係德國作為借款方 , 有權指定希臘經濟政策
從而達到經濟侵掠 ... 不過 , 係作為歐盟資本既侵掠 ,
並 ...
其實唔太怪地區同組織事
關管理層事多啲
德xx用美國嘅印度人 都係開唔到源就節流 搞migration...係就係印度最大嘅foreign bank...但d錢喺中國度 佢地入大陸又遲過美國英國班賊佬
而且內部倫敦同新加坡兩支旗都做賊佬劫香港 唔重用香港同大陸人反而搵鬼佬玻仔做sales 捱到咁耐算叻仔

法國唔熟唔敢亂講 但佢地ibank同asset mgt係比德國成功

至於債權問題 呢個同本國金融業冇太大關係啦 都係央行。。。而且歐豬如果有投資價值就唔係歐豬啦 霉到昆香港人去置業換歐盟國籍。。。
歐洲懶左咁多年 一改就剝削 搞唔掂ga la 都係奶阿爺鞋底la....

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-21 08:26 AM 發表
1,希臘債務危機的原因 , 最初是高盛透過會計詐騙 , 把不合資格的希臘財政 ,
掩埋下去 , 從而混進歐元區 ... 歐盟建立之初 , 法德就擁有大量資金 ,
他們瘋狂的在希臘找投資項目 , 也就是希臘經濟泡沫的成因 ,
事實上 , 他們沒有做好風險評估及控制 , 失利是沒理由怪別人的

後來 , 美國金融海##影響令希臘經濟變差 , 同時政府換界 ,
新政府公開真實數據 ... 美 ...
師兄 其實高盛呢個唔算會計詐騙呀?
佢扮middle bank去用swaps幫希臘用低息填債 拖長個炸彈爆嘅時間啫 自己就賺commission
然後希臘爆果陣買cds博佢default...
理論上係合法 只係唔道德啫
而家國家層面 理論上冇audit呢個要求 所以佢點披露 或者披露哂債務 其實除左評級機構同economists唔會有人理。。。

鍵盤翻頁
左右