• 瀏覽: 5,824
  • 回覆: 19
+8
引用:
原帖由 wuenxiao 於 2020-10-21 05:28 AM 發表
10月19日,第六屆中國(國際)商業航天高峰論壇在湖北武漢召開。中國航天科工集團有限公司總工藝師符志民透露,未來五年,在空天飛行及動力產業方面,航天科工將基於組合動力打造可重復使用航天運輸系統工程,致力於提供環保、高效、便捷、安全的天地往返運輸服務,在未來實現航班化運營,推動人類實現自由進出空間的「航天夢」,支撐人類不斷向宇宙深處探索。「計劃在2025年前完成水平起降飛行演示驗證,具備工程應用能力 ...
又抄美帝

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 03:11 PM 發表

咪又係抄蘇聯
蘇聯都係抄美帝

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 03:18 PM 發表

你睇左蘇聯幾時開始發展未呀? 蘇聯發展仲要早過美國幾年
人地美帝發展咗幾廿年啦

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 03:34 PM 發表

發展左廿幾年有咩關係? 都係蘇聯發展先架 !
幾廿年前蘇聯未發展果陣美帝發展咗先啦

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-10-21 07:07 PM 發表

你有冇睇清楚啊?係水平起降啊。

美帝嗰個係垂直起飛,水平降落。而家大陸要搞嘅係水平起飛、水平降落。抄乜鬼啫?
咪一樣~
唔通俄9架穿梭機搵架stratolaunch帶上去又變咗唔係抄咩~

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-10-21 07:36 PM 發表

一個水平起飛,一個垂直起飛。

你夾硬要話係一樣,我都乜符㗎。
絶對就係1樣
你喜瑪拉雅山起條電磁彈射打斜彈上去
架嘢依然係1樣

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 08:28 PM 發表

錯 ! 你可以查係蘇聯幾時開始發展既,只係爛尾,但一定係蘇聯發展穿梭機先
錯!之前美帝已開始發展,你也可以查

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 08:32 PM 發表

我查過唔係,係你錯
係你錯,查過係

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-21 08:52 PM 發表

有無証明 ??  無就係我啱
貼咄嚟吖!! 無就係你錯

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-10-21 09:07 PM 發表

梗係唔同啦。

一個尾翼響上面,一個尾翼響側邊;一個尾翼翼根有隆起,一個尾翼翼根冇隆起。
抄要抄100%嘅咩?
大6所有嘢除非做冒牌
通常都呢度改少少果度改少少架啦

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-22 04:57 PM 發表

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/暴風雪太空穿梭機計劃
你貼你自己有冇睇架~

暴風雪穿梭機計劃(俄語:Бура́н,羅馬轉寫:Buran)是一個存在於前蘇聯時代的可重複使用太空船計劃。計劃始於1976年,由當時蘇聯的中央空氣動力學研究所(ЦАГИ;TsAGI)負責,以回應由美國太空總署負責的太空穿梭機計劃。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-22 08:28 PM 發表

計劃始於1976年
以回應由美國太空總署負責的太空穿梭機計劃。
都話你自己冇睇架啦~

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-10-22 08:45 PM 發表

你識條鐵咩。空天飛機唔係家用電器,氣動外形亂咁改後果係好大鑊嘅。

所以空天飛機外形有些少唔同都冇可能係抄。
你就識條鐵
架架航空物改少少都效能唔同架啦
有偏差≠好大鑊
抄功課改隻字夠可以答案唔同
就算你最後計錯,都唔可以話改咗少少=冇抄
知冇?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-23 01:54 PM 發表

其實蘇聯的可重複使用太空載具計劃,早於1950年代末的太空時代時已經埋下了伏線。縱然這些構思沒有被繼續下去,及統一統籌過,但蘇聯的可重複使用太空載具的構思相對較舊

太空梭的構思首次見於研發高空噴射客機風暴(Burya)。風暴的研發當時已經進入原形的階段,已知曾作出數次測試飛行,但最終被中央委員會取消這個計劃。風暴的最終目標是可以攜帶一個核彈頭,推測是前往美國後再折返基地。
伏線?
你唔話夢見~

引用:
原帖由 色香的龜頭 於 2020-10-23 02:46 PM 發表
反智一下,幾十年前發射及設計出既技術同科技,應該係越來越進步,如果航天飛機發展到宜家,技術應該係地面起飛才對,但美國宜家連太空艙也研究不了
同意反智
美帝而家俾私人企業搞呢啲低B嘢了~

鍵盤翻頁
左右