• 瀏覽: 1,763
  • 回覆: 17
"爬爬走" 係台灣土話, 潘媽媽嘅發信根本係台灣手筆.

台灣殺人案死者潘曉穎的母親,要求疑犯陳同佳本周五前、即是他就洗黑錢案出獄滿一年,到台灣投案;又促請政府立即與台灣交換案件資料。

潘曉穎的母親到政府總部向保安局局長李家超遞交公開信,指政府至今仍然束手無策,質疑是否想案件成為冤案。

潘曉穎母親指:「因為陳同佳殺人後並沒有得到應有的懲罰,而任由他在街上到處走。萬一他再次犯案,你會承擔得起全部責任嗎?」

她要求陳同佳離開安全屋親身到台北駐港辦事處辦理簽證,信中又設有回條,要求李家超回覆會否馬上與台方進行刑偵人員交換案件資料。

一直協助陳同佳的香港聖公會教省秘書長管浩鳴,曾到台北經濟文化辦事處辦理入台證,據了解被台方拒絕。他稱正等候台灣律師的消息,相信一切可以做的事情都已經做了。

保安局重申,很理解潘曉穎父母的沉痛心情,但港府不能違法向台灣方面提供口供證據等案件資料,而就算無司法協助,亦可接受通緝犯投案。

強調台灣方面不准陳同佳入境是問題關鍵,只要台方批准,事情就有進展。而兩地亦可立即透過警務聯絡,研究行程安排。

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/local/5f8f0d1134b031265398a7cc/潘曉穎母親要求陳同佳周五前赴台投案-促港府與台方交換資料

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
全香港人都欠咗你倆母女咩!唔駛每天都上報呀

要求政府周五前釋放佳佳

現在是無理拘留,對嗎?

憑什麼罪名拘留他?

放左佢出安全屋 + 冇人日日講耶穌..........一走即刻返大陸咁點

係大陸落下D + 叫下雞.........後生仔肯自首????

😂我在吹水區看到有人討論爬爬走,
我才知道意思。

最後3天了,到時23號代表了甚麼?
代表了台灣是中國的,
香港政府這個堅持,希望中國看到,
沒有軟弱放棄台灣特區,
衰然上條逃犯條例失手沒有硬推到,
沒有來一次打大佢,
希望明日大與成功,
起到土地就可以自己靠自己,
不用靠中國分土地比你。

😂我原本估爬爬走是慢慢走意思,
講個人行得很慢、行動很慢,
或者叫人慢慢做,唔洗心急。
BB爬行?

但又好像不是,
點解會叫陳生慢慢去台灣自首?
不是很心急嗎?點解會是慢?

政府可以亂甘將港人資料交俾人就唔係以法為本嘅政府,潘母真係倒果為因

點解唔係請求台灣政府接收殺人犯?香港政府可以幫到佢乜?民主政黨全部埋沒良知?無人敢出面指責台灣辨事方式咁無恥既。咦!又唔見玩國際壓力呢招咁神奇架。

成份聲明原來係呆蛙人士代筆, DLLM 收左幾多錢呀? 定係同呆灣夾埋引陳同佳過去, 然後點判都死刑呀? 先下心頭恨呀

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-21 08:06 AM 發表

趴趴走系隨便走意思
香港係唔會咁講, 就算寫都唔會用的, 就算大陸都好少會咁用

只有呆灣人先會咁樣講, 所以件事係呆灣係後面操縱

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-10-21 08:14 AM 發表
成份聲明原來係呆蛙人士代筆, DLLM 收左幾多錢呀? 定係同呆灣夾埋引陳同佳過去, 然後點判都死刑呀? 先下心頭恨呀
全中,包到實,係真老母讀台稿定台人扮老母?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-10-21 08:17 AM 發表

全中,包到實,係真老母讀台稿定台人扮老母?
我覺得有8成機會低引陳同佳回去判死刑, 唔係哩個潘母咁聽呆灣話, 受人擺佈

潘老母爬爬走,露饀了

主題標籤 #保安局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]