• 瀏覽: 20,975
  • 回覆: 280
  • 追帖: 1
+7
正正說明大陸軍隊訓練刻苦嚴格,台灣嬌弱阿兵哥冇得比

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-10-20 10:58 PM 發表
幾時大陸實行強制當兵的?? 大陸只係係學生入大學先要進行15-30日軍訓, 當兵那班都係自願去做軍人的, 所以爛果d作文真係笑大人個口
其實大陸徵兵制同募兵制並行
不過好多人都願意去當兵
所以就唔需要徵兵
近呢十幾廿年
大陸已經裁左好幾次軍

呢個老作夠出色

毒果點會知得咁清楚?假新聞太多,政府是否要做下野呢

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-20 11:06 PM 發表

不過好多人都願意去當兵
所以就唔需要徵兵
近呢十幾廿年
大陸已經裁左好幾次軍
你講中灑,美國搞搞震而令中國人睇清楚變得更團結更想去當兵

愛的逃冰?

引用:
原帖由 蛤蟆王子 於 2020-10-20 10:34 PM 發表
大陸好似係實行募兵制喎,徵兵?
咪係
真係笑死人

又作新故仔

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-20 11:06 PM 發表

不過好多人都願意去當兵
所以就唔需要徵兵
近呢十幾廿年
大陸已經裁左好幾次軍
台灣是否強制服兵役?!  以前王傑講既

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-20 10:15 PM 發表
(新增內容)台海局勢不斷升溫,中印對峙又未結束,中共面對軍事衝突的風險每日都在提升,就在軍方每日不斷發放宣傳片,借用舊片不斷吹噓可打勝仗之際,不斷傳出有年輕人逃兵役的消息。當局未有提及年輕人逃避當兵的具體原因,僅強調實施如同「政治紋身」的終身戶籍加註懲罰。

11734085 11734086 11734087 11734088

軍事評論員黃東分析時認為,在戰爭風險日增、有獨立思維的年輕人面對 ...
網絡打手死全家...尤其係毒果將會死無全屍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]