• 瀏覽: 4,140
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-20 09:19 PM 發表
西方為中國人帶來了東亞沒有的西方科技,同樣分裂了中原的勢力。

東方人這麼喜歡西方文化以至國家都分裂開來了,西方人真的開心到會笑。能怪誰呢?你們這麼喜歡西方文化,當然要讓西方統治大家吧!

西方勝在什麼地方?就是贏了海權,歐洲人的大航海時代除了令人材輩出,也整合了一個國際出來,而且由西方來領導。

為什麼大家這麼喜歡西方?一起來討論一下吧! ...
西方開放式思想 令人嚮往。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 21-10-2020 21:07 發表

西方開放式思想 令人嚮往。
開放自由同混亂只係差一線。
失控的自由

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-21 09:14 PM 發表

開放自由同混亂只係差一線。
我講嘅係 思想。

如學術丶科創丶藝術丶技藝丶科學丶醫學.…

中國人 目前 大部分思想 在利, 大家只喜歡如何搵錢丶花錢⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 21-10-2020 21:40 發表

我講嘅係 思想。

如學術丶科創丶藝術丶技藝丶科學丶醫學.…

中國人 目前 大部分思想 在利, 大家只喜歡如何搵錢丶花錢⋯
中國人都有科技,只不過修為落後西方。
西方解決左好多世界性難題,以前的中國人就連去解難的慾望都沒有。
不過現在已經一步一步急速追上來。
西方在科技方面的巨大成功都因為有解難的興奮和快樂,而以前中國人未能體現當中的快感。
現在中國科技都是建基在海歸之上,海歸為中國學府帶來了解難的快感。
現在中國的學術丶科創丶藝術丶技藝丶科學丶醫學已經一步步向好,如果沒有受到打壓,未來一定會追過西方。
ARJ21、C919、C929、J-20的產品已經為中國人帶來更多愛國科技情懷。

作為強盜毒販,搶了別人的梗自豪,依家開始要還啦 契弟🤔🤔

嫌貧愛富,慕強欺弱是人之本性。
喜歡西方,是因為西方(北美西歐)富裕發達強大。所以說話都好聽,講什么都是對的。
就像一個高富帥的渣男,或者白富美的渣女,照樣追求者眾。
而“民主自由”的印度,菲律賓,海地,等等窮國,儘管比西方更加的“民主”,卻被嗤之以鼻 !

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-10-21 06:29 PM 發表

人生係好簡單, 你認為人地嗰套唔合咪唔入去, 梗係要人地跟你嗰套.
其實個人要幾無知先講得出你呢句説話。你之所以可以簡單快活咁生活,喺因為有一班人幫你安排好所有事情,解決左一啲你連唸都無諗過嘅事。如果唔喺有佢地為你着想,我肯定你嘅生活不會好。

你做人唔好咁老奉,個世界比你想像嘅殘忍十萬倍,只喺有人為你去付出,所以你先唔洗煩。但當有一日佢地放棄你,你就會明白。

free speech, freedom of thought 

西方國家飲水不思源,我哋中國嘅四大發明功不可沒!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-21 01:01 發表

西方:西方世界
東方:東方世界
我覺得,用拉丁字母拼字嘅可以泛稱西方文明,
用中國像型文字嘅可泛稱東方文明。
當然中東有自己一套嘅文明,我地暫時可以唔混埋一齊討論。

西方文化
pro:較科學化,易學易理解,較容易創新(創字);
cons:各國民化差異大難包容,舊有文化較易被淘汰。

東方文化
pro:精闢,簡潔,包容力強;
cons:一字多意,難學,難創新。

我個人就唔係咩學者,肚裏嘅墨水係咁上吓。
你問我東方人喜歡西方人嘅咩,
我會好間單講:
男嘅愛金髮長腳葫蘆身型,
女嘅愛洋腸身高甜言蜜語。

鍵盤翻頁
左右