• 瀏覽: 3,971
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-20 09:07 PM 發表
陳在香港境外犯案
香港司法唔管轄
大6刑法適用於公民境外犯法
冇理由12瞞徒就推翻基本法1國兩制拉人
陳就唔拉
你這么聰明,怎么蔡陰文、蘇貞娼沒聘請你當顧問?
12瞞逃是在深圳海域內違法犯罪,陳同佳是在台灣違反犯罪,
兩個案例沒有可比性。

其實陳同佳可以試下番大陸自首,話台灣都算系大陸一部分,咁樣應該唔會判死刑,甚至因為無有效證據無罪釋放

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-20 09:07 PM 發表
陳在香港境外犯案
香港司法唔管轄
陳就唔拉
>>大6刑法適用於公民境外犯法

咁你要小心啦。

樓主教阿爺違反一國兩制,

引用:
陳在香港境外犯案
香港司法唔管轄
陳就唔拉
根本不能用正途處理, 唔好講d不切實際既野啦, 全世界都諗唔到得你諗到咩? 膠少陣啦! 不如你話請個殺手, 係台灣過嚟隊霖佢再潛逃返台灣, 咁咪一了百了囉

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-21 12:13 PM 發表

點唔正途?
點唔實際?
匪黨偽司法你都知唔係正途
兩岸3地政治大6投鼠忌器唔實際?
屌, 香港d黃官夠亂尻咁判啦, 你又唔撚講, 老尾d警察夠亂咁開槍啦, 你開咁既post用意係咩呀?

樓主嘅神邏輯拍得住 @持劍衛道@浪裏白條

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-21 11:54 AM 發表

小心咩?
1國兩制基本法
全國性法律不在香港實施
香港案件香港審香港終審
(1) >>大6刑法適用於公民境外犯法(2) >>全國性法律不在香港實施香港案件香港審香港終審
你的 (1) 和 (2) 有矛盾。

注意:基本法只係話全國性法律一般不在香港實施,有關國防(國安)、外交 .........等除外。
所以國安法在香港實施(港版國安法是大陸國安法的 adapted version).
因此你要小心。

至於陳同佳所犯的是大陸一般刑法,而大陸一般刑法不在香港實施,所以你是 9 up。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]