• 瀏覽: 10,717
  • 回覆: 90
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-21 07:48 PM 發表

可惜最快都要2030年先有機會見到
港珠澳大橋

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-24 15:16 發表

港珠澳大橋
港珠澳大橋俾短視既香港人廢左武功

剛剛立項既深珠通道先係真正意義既伶仃洋大橋

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-23 08:19 PM 發表

兩回事;胡先生國家為重,並不計較個人得失。李嘉誠是自己的生意。
一句講晒,胡生無私,李生自私!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-25 10:30 發表

冇人廢佢武功
係赤共起條千億基建都關卡重重
淨係俾佢班大代用
跟住埋怨香港人心未回歸
依家用得最多既係香港車喎
你講到其他地方一毫子都無出過咁
人地出左錢無得用都未出聲
出埋錢貼俾你香港車專用你仲唔心足?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-24 13:11 發表

起條路都變咗恩德
歌頌果啲自己唔覺肉麻
唔通歌頌堵路黑衣魔?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-25 10:57 發表

95搭8
特權份子行得條橋邊個唔整香港車牌?
你仲係用啲咁嘅恩主金主物主帝王心態
根本就唔知咩叫公共基建
依家邊個玩特權先?
係香港呀
大家都有出錢就只得香港用
依家係香港霸左成條橋呀,大家有份出錢就應該大家有份用

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-10-25 10:11 發表

一句講晒,胡生無私,李生自私!
無私自然難得。自私亦冇問題,只要不是「損人利己」。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-25 11:59 發表

依家邊個玩特權先?
係香港呀
大家都有出錢就只得香港用
依家係香港霸左成條橋呀,大家有份出錢就應該大家有份用
建橋之本意並非雙向的;胡先生當年提出的計劃是便利港人北上發展。並無預備大陸人過來香港;因為香港太細,無法接待數量龐大的陸客。
目前大橋是生不逢時,香港北上發展已經「此路不通」,不是大陸唔歡迎,而是香港人已毫無優勢,很難想象香港人怎樣利用大橋。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]