• 瀏覽: 10,780
  • 回覆: 90
引用:
原帖由 tak97 於 2020-10-23 07:56 AM 發表

朱熹注這句論語女子解臣妾,小弟認為解兒子會比較理順,「女」字之前朱熹也注音汝,所以引這句論語解父子關係。
呀!明白。所以孟子對此的解法是易子而教,父子不責善。

我讀過的註解說那時代教育不普及,女子與小人都是沒有受教的機會,不大知道如何盡自己的本份,所以難以相處。夫子不是發表個人意見歧視女性,而是敘述當時的社會實情罷了。所以夫子提倡「有教無類」便合情合理了。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 08:56 AM 發表

30年BOT變10年
一定是以防有人斤斤計較了
唔知吟兩句君臣禮忠父慈子孝仁者智者
歌頌兩句又搞掂
曱甴,人哋講啲野嘢關你乜事呀。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-23 09:11 發表

係你講架嘛~
眼光短淺嘅鄧公1腳牛屎只識耕田
全靠美帝飛俠哥頓策反黨內共幹
用邪惡資本主義奴役無產階級偽建設對黨員進行精神污染
估計好大機會食埋金絲貓
才種下胡耀邦資產階級自由化之禍!
美諜太可惡了
有乜問題?人又好,國家又好,做亊總系有錯有對。
當年行錯咗咪改革囉。
歌頌唔系靠神經箭去吹嘅。

依家系靠特朗普去吹;冇特朗普都冇咁多人知道「中國做對的亊比做錯的多得多」。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-20 08:03 PM 發表
深圳40年40人上榜了。
胡家對祖國有功,澤被后世。
李嘉誠這種,以為這世界真的是“自由資本主義”?跨國生意沒有強大政治力量的保駕護航,隨時被人一條法律收皮。
用一條法例去收人皮,只會出現係一個行政主導嘅社會,一個資本主義社會,真正嘅權力,就係資本家手上,資本家會唔會立一條法律,去制裁自己?

當然,英國本身嘅資本家,受唔受你玩另外一個問題,李嘉誠係英國低調啲,應該冇事嘅。

其實去英國低調啲生活都唔難嘅,好似鄧蓮如,喺香港呼風喚雨,去到英國低調,安享晚年。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-10-23 13:37 發表
其實去英國低調啲生活都唔難嘅,好似鄧蓮如,喺香港呼風喚雨,去到英國低調,安享晚年。
做狗只為飽肚,還想要話語權?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-10-23 01:32 PM 發表

用一條法例去收人皮,只會出現係一個行政主導嘅社會,一個資本主義社會,真正嘅權力,就係資本家手上,資本家會唔會立一條法律,去制裁自己?

當然,英國本身嘅資本家,受唔受你玩另外一個問題,李嘉誠係英國低調啲,應該冇事嘅。
英國歷史上打過很多次貿易戰,
美國動用行政手段對付商家,更是家常便飯,法律都有一大堆,看你不順眼就拿來用。
世界歷史上,全球化都推行過很多次了。無非就是霸主國家在自身商品有優勢的時候就要開放門戶,自由貿易。競爭力不夠的時候就保護主義。
所以,別天真了,以為世界真的是自由主義,這世界是由大國的國家利益和力量支配的。規則也是由大國制定和解釋的。
大資本家哪個不需要和政治掛鈎?
所謂的有錢還要有勢,有錢沒勢力,就是頭肥豬而已。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-23 01:47 PM 發表

英國歷史上打過很多次貿易戰,
美國動用行政手段對付商家,更是家常便飯,法律都有一大堆,看你不順眼就拿來用。
世界歷史上,全球化都推行過很多次了。無非就是霸主國家在自身商品有優勢的時候就要開放門戶,自由貿易。競爭力不夠的時候就保護主義。
所以,別天真了,以為世界真的是自由主義,這世界是由大國的國家利益和力量支配的。規則也是由大國制定和解釋的。
大資本家哪個不需要和政治掛鈎?
所謂的有 ...
英國的確都有改變商業法律,但係真係好少對付資本家。
你有冇啲咩例子,可以話俾我聽,英國曾經立法,針對某一個生意人?

我個人覺得,英國根本唔係乜嘢官商勾結,由頭到尾,都係資本家話事,政府只不過幫資本家管理國家。

呢種觀念,可能對好多中國人來講,匪夷所思!!

正如你覺得日本真正權力係個政府度,定係幾間大企業手上?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-10-23 02:11 PM 發表

英國的確都有改變商業法律,但係真係好少對付資本家。
你有冇啲咩例子,可以話俾我聽,英國曾經立法,針對某一個生意人?

我個人覺得,英國根本唔係乜嘢官商勾結,由頭到尾,都係資本家話事,政府只不過幫資本家管理國家。

呢種觀念,可能對好多中國人來講,匪夷所思!!

正如你覺得日本真正權力係個政府度,定係幾間大企業手上?
英國禁止華為,不就是現成的例子?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]