• 瀏覽: 757,600
  • 回覆: 237
  • 追帖: 145
+492
引用:
原帖由 nelsoncph 於 2020-11-3 06:00 PM 發表

蛙島都係中國地區,入境又使唔使強檢?🤔
應該是

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-11-3 06:48 PM 發表

自願全民檢測前阿黑堅黑醫開記招話我地用德國貨瑞士貨的,來貨價都4,500蚊的
家下坐艇

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-11-3 07:18 PM 發表

肯改,總比一直唔改好,至於專車接送,又睇下政府可唔可以夾到酒店肯做,不過酒店太多,可能會有困難

但家其實仲有幾多非香港人(有香港身份證)嘅外地人入境?(應該家庭傭工佔大多數吧)

老老實實,歐洲家真喺好大鑊
我心地唔好,等睇歐美病人變喪尸(好似電影咁)

引用:
原帖由 ET0101 於 2020-11-3 11:09 PM 發表

我有抽
但都讚成叫停
馬雲真飄左上天
呢幅圖結構真系一流

美國大選結果:

(每30秒更新一次)

https://graphics.reuters.com/USA ... prxelqpe/index.html

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-11-4 05:37 PM 發表

🐖員今日收一點。PM off .
下午去了拎樣本瓶

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-11-5 12:29 PM 發表

加唔到微信說操作頻繁,可能太多人要舉報

系呀,好踴躍

新冠肺炎疫情持續。
本港今日(5日)新增7宗新冠肺炎確診個案,衞生防護中心傳染病處主任張竹君公布,再有1宗無源頭的本地個案,患者是一名40歲男子,他在機場任職飛機維修工作,接觸同事超過200人,潛伏期內曾到多區多個場所。今日另有6宗輸入個案,至今本港累計病例5356宗,今日的初步確診個案少於10宗。
張指出,不明感染源頭的40歲男子家住錦田水流田村,於機場工作,因工作關係有與貨機機組人員接觸,當中涉及260名同事,同組同事約有60名。他於10月27日最後上班,期間有戴口罩。該男子10月30日出現喉嚨痛的病徵。
該男子曾與其小朋友參與足球訓練班,上月底曾隨隊到位於九龍灣、馬鞍山、天水圍、石門及摩士公園的足球場,期間無落場,僅在場邊觀察,亦有戴口罩及與其他家長保持距離,潛伏期亦有去過九龍灣MegaBox的Pepper Lunch和玩具反斗城。他10月31日亦曾帶家人到元朗448農莊,自己無過夜,而其家人則於農莊留宿一宵。
他就讀幼稚園的子女有喉嚨痛,另有1名家人發燒,皆已送院檢測,其小孩的結果顯示沒有確診,家人則仍等候檢測結果。他的2名子女分別就讀於聖公會天水圍靈愛小學及錦田聖若瑟幼稚園,兩校須停課2天,中心會到場派檢測瓶及消毒,至於會否繼續停課會視乎檢測結果決定。
張又補充,該男子經私家醫生交樣本瓶後確診,Ct值為19,他接觸機組人員時有戴口罩,根據指示進行維修工作,且時間短。至於他與2名小朋友到培訓班時有戴口罩,而小朋友在運動時沒有戴,每班培訓班有約十多人,小朋友運動期間,患者在欄杆位置與其他家長沒有直接接觸,但有聊天,會建議培訓班相關的球場作消毒,而球隊方面則會向有關家長、球員等會派樽,並暫停練習。
輸入個案方面,有2宗自菲律賓入境,其中1人為海員;1人為土耳其抵港空中服務員;1人自巴西經阿姆斯特丹及曼谷來港;1人自印度入境;以及1名自俄羅斯抵港人士。

接觸200人,大鑊

條友病毒ct值19即系高定低?

引用:
原帖由 big3624 於 2020-11-5 06:16 PM 發表

CT值低過30即係傳染力高,數值越低傳染力越強
咁就真系大件事

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-11-5 06:51 PM 發表

就係有嚟D趴街,自己已經病左又睇醫生又留左深口液但仲死去幾個足球場又牛x打邊邊,唔知真傻定假意傳比人
當佢叫🐔群中招,故意唔想俾人知,特登周圍走,扮唔知邊度中

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-11-5 09:42 PM 發表

今早係美心食25蚊早餐,隔離有個後生也在吃,吃完去係包攞個帶豬嘴帶準備走,我都突左一突然後說了句蟑螂都識食人飯呀,條蟑螂望住我然後我挺起個胸條趴街就粒聲唔出走左,,嚟D人真係唔知諗咩

帶得豬咀九成九系曱甴,仲要去美心食飯,抵俾你串

引用:
原帖由 靚c9 於 2020-11-5 11:10 PM 發表

絕對係,特別係男人,個樣比年齡細十幾年~
你話我呀

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-11-6 10:29 AM 發表

咁唔係先至正常咩?
我有個朋友, 可以算係微黃. 佢同激黃朋友吹水都可以附和得好開心.
但係從佢口中知道佢太太係藍, 仲可能係藍到紅添.
佢好聽太太話, 可能係佢面前唔敢講任何偏黃既野.
不過佢曾經同我地講, 都唔知佢太太點解咁愛國.
我冇俾乜反應, 不過個心就諗, 有冇攪錯? 愛國仲要問點解? 唔愛國先係正常?
通常呢班就系話不愛黨的 佢地愛的系蔣光頭的國

特首稱不會隨便回應港人解除檢疫訴求 冀內地居民放心

行政長官林鄭月娥總結訪京之行,她表示,中央非常關注防疫抗疫工作,她亦趁今次訪京,反映香港各界包括商界和市民,希望能早日免除14日防疫強制檢疫安排的強烈訴求,但她指出,最終問題在於香港要抗疫防疫要做得更嚴格,如果工夫做得好,相信基於中央對香港的支持,必定會積極考慮,但今天未可以講,究竟何時可做到目標。林鄭月娥回應內地傳媒問到,內地很多反對放寬豁免14天檢疫安排的聲音,她回應,現時中港兩地需要14天檢疫安排,是為老百姓健康而設,兩地政府必須要在保障人民健康的前提下,才會解除14天檢疫的安排,香港不會因為經濟理由,隨便回應香港居民的訴求,不理會內地人民的健康,希望內地居民放心。另外,林鄭月娥透露,香港的健康碼與內地的健康碼是不同系統,將來香港與內地的健康碼可以互認,香港健康碼只紀錄香港居民的核酸檢測證明,以便在進入內地或到外地旅遊汽泡城市時作健康證明,但在港人到內地時,自願選擇更換為粵康碼,重申香港的健康碼並沒有收集大量個人資料數據的功能,中央亦表示理解。

要北上的,的起心肝北上隔離14天啦。
只系想回的有冇機會免14天而已

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-11-6 07:05 PM 發表

無疫苗都唔使旨意免隔離北上
基本上是,現在只想回港單邊不用隔離14天而已。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]