• 瀏覽: 756,803
  • 回覆: 179
  • 追帖: 145
+492
引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-1 12:15 PM 發表

上reddit睇 白皮唔敢正面鬧,淨係講新疆西藏香港,中國沒資格話佢地
總之係西人鬧中國就得,中國人鬧西人就唔得
如果咁既理由都通既話,
澳洲以後乜都唔駛講啦.
佢大佬"好事"做盡就更加應該冇野可以講.

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-1 11:04 PM 發表

依個話題 中國真係立於不敗之地,反而係Morrison十下十下搞大件事,令更多人知道澳洲軍人濫殺無辜
明明只需要無視趙立堅 慢慢淡化件事就搞掂,但Morrison係都要沖出來柒,蠢到呢.....
衰咗要認, 打就企定.
件事只可以慢慢淡化.
傻既先會搏咀.
自己撥火, 找死.

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-2 02:25 AM 發表
今日聽完葉劉個訪問,有人好似行左陳四萬條舊路因恨做特首不成而出賣香港,但陳四萬老早退左休冇乜野好輸,但條友就被DQ仲隨時被國安法告。
https://youtu.be/OAEWsiGVP3g
咁大想頭?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-2 08:12 AM 發表

異曲同功

呢張相如果可以影到另一邊有暴徒正在破壞個對比就強烈D.
烏合既圖因為係自己畫, 真係可以整合好多因素落去做成更強既含意表達.

引用:
原帖由 kpophk 於 2020-12-2 11:22 AM 發表
【新聞點評】終於cut到有線
https://hk.news.yahoo.com/新聞點評-終於cut到有線-195600475.html
講咁多公認最叻, 專業能力, 有冇D客觀D既指標其實叻係邊?
又屈人係政治原因, 咁即係被炒既全部都係反中反政府既?
原來反中反政府既人真係唔可以炒既, 唔係就實俾人標籤.

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-12-2 12:00 PM 發表
本來,根本不會有跳舞群組

屈穎妍

一個跳舞群組,又把香港人打回山洞,蝸在家中避疫去。

昨天看新聞,涉及跳舞群組的最新確診數字竟達519個,一次聚會牽連五百多人染疫,絕對是幾何數學。

特首說,聽了梁卓偉、袁國勇、福田敬二、許樹昌四位專家之言,認為全民檢測不科學,不贊成香港封城做強制檢驗。

我忽然想起一句話:Think out of the box(跳 ...
老實講, 我覺得都係講就容易.
用Apps好, 8達通又好, 係唔信就唔信.
靠答兩條問題, 加8達通就可以知道安唔安全?
似乎唔會好可靠囉.
8達通唔可能有齊我去過邊既資料.
一個人亦可以有多於一張8達通.
安心出行掃個code同答兩條問題再俾電話號碼比邊個時間長?
比賽攞獎係一回事, 實際應用又係一回事.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-12-2 12:37 PM 發表

文中大部份合理正確
但其中一點, 全民檢測必須要同時全民禁足甚至封城, 睇落有點似是而非, 我暫時還沒有理順當中邏輯
以內地做例子, 除了最初武漢要封城/全民禁足外, 其他城市如何處理? 印象中好像沒有封城/全民禁足吧?
一直都有唔少人認為全民檢測必定要配合禁足先有效.
因為擔心這邊測完冇事, 轉頭就受感染.
不能說沒有道理. 最理想當然是檢測+禁足.
但係現實上咁做整個社會要付出好大代價. 真正要實行亦不是每個地方都有能力做到.
我就覺得全民檢測只要不是拖太長時間, 可以檢測大部份人口就已經有一定效用.
病毒傳播其實也要一定條件.
- 是不是會遇到帶病毒的人. 大部份人都有自己的活動軌跡. 在相對低感染率下, 實際上大多數人都未必會在日常生活中遇到帶病毒的人.
- 各人自己的防疫做得如何. 只要大家都做好基本防疫, 就算踫上帶病毒病人也未必就會受感染.
- 室內, 近距離接觸, 不帶口罩是最危險. 盡量避免便可以大幅度降低感染機會.
由此可見, 就算不禁足, 也不會危險到這邊檢測沒事, 很快就被感染.
就算有機會率也很低.
只要檢測能找出大部份現在的感染者, 打斷大部份的傳播鏈, 病毒繼續傳播的能力便會大減.
再加上積極追蹤密切接觸者和大家自率, 相信也可以控制疫情, 甚至歸零.
其實我越來越覺得所有人自率才是最重要. 不能期望政府可以有一種終極武器, 一投放便徹底消滅病毒.
反而如果全部人都自率, 不用全民檢測也很大可能一早已經抗疫成功.

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-2 12:52 PM 發表
烏合麒麟新圖讚數差唔多一百萬....真係要多謝曬Morrison
有冇LINK?

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-12-2 01:17 PM 發表
人民力量「快必」譚得志擺街站時涉喊「黑警死全家」等口號,被控發表煽動文字等14罪,並分成3案提控。控辯雙方今日在區域法院就案件爭議應否由國安法指定法官審理,辯方質疑控方申請為雙重標準。

法官高勁修聽畢雙方陳詞後,決定交由國安法指定法官審理案件,處理案件爭議是否屬國家安全範圍,以避免任何潛在越權情況而遭受任何一方提出司法覆核挑戰。

控方代表高級助理刑事檢控專員周天行提出本案罪行涉嫌危害國家安全, ...
佢應得既.

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-12-2 01:29 PM 發表

阿富汗政府都出聲多謝中國為佢哋發聲
証明今次係土澳吃虧
新西蘭個總理又傻到走出嚟柒
係邊睇到阿富汗政府回應?

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-12-2 02:04 PM 發表

毛子出嚟補刀, 當事人阿富汗出嚟講多謝, 並且希望更多人為佢哋發聲,
紐西蘭同法國佬幫土澳講說話, 果然物以類聚, 而家土澳又走去抱佢美爹大腿要合作搞軍事武器,
既然第四權咁勁咁重要, 點解土澳政府要告個吹哨人呢
幫澳洲只係拿屎上身.
佢地可以講乜做乜?
唔通係撐澳洲軍殺人不應被評擊咩?
講多D更加係加深係伊斯蘭民眾心目中佢地蛇鼠一窩既印象.
而且佢地自己都其身不正, 再講隨時俾人插埋.

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-2 01:56 PM 發表

https://m.weibo.cn/1566936885/4577431723442413

有d可惜既係 西媒、西方社交平台開始淡處理

幫手讚一下.
最好係有UT講.

引用:
原帖由 054D 於 2020-12-2 03:08 PM 發表

我相信, 社交媒體治國呢個西方主流下, 趙立堅輕輕一句, 西方擔心社交媒體洗腦下的網民會睇到事實的真相

所以先大加批判

似乎西方世界已經變得弱

要諗番早前教宗話, 世界無正義之戰呢樣野, 我唔信教, 但我會把教宗呢句說話同趙立堅一齊諗, 西方天主教徒都會咁諗
西方世界不對外用兵, 失去對外用兵的正當性, 西方現有軍政體系可能就無法支持, 影響可能好深遠, 而唔係東亞以政府為 ...
問題係批判會做成乜野效果?
只會攪大, 大家再吹耐D, 會可能更激化.
咁係佢地想見到既結果?
如果唔係, 佢地咁做咪真係傻囉.
不果又好難講, 政客有時又真係做好多傻事.

原來方仲賢好有錢.

https://www.bastillepost.com/hon ... 子富貴住豪宅揸波子-警方循收入來源全面

"「澐灃」這間獨立屋在今年4月剛剛易手,超過2千呎,當時成交呎價28522元,即是市值逾6000萬,擁有人為方仲賢母親。而方仲賢自己亦擁有西貢清水灣傲瀧的一處豪宅。除此之外,母子仲有兩架全新波子,分別為電動及SUV,要買波子跑車至少2百萬起標啦。"

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 05:04 PM 發表

一稿兩貼:
河童都貝沙灣啦.....
呢兩母子受咗黑金有咩咁出奇。學畜阿頭嘛,隨時call到一千幾百個學畜傻仔出嚟衝,每個每次一萬都唔少錢啦......
嘩, 如果黑金俾到咁多真係好"勵志"喎.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]