• 瀏覽: 756,851
  • 回覆: 6
  • 追帖: 145
+492
報到

引用:
原帖由 kenywj 於 2020-11-21 10:28 PM 發表

你比證據佢哋睇佢哋都唔會信,我個黃同事已話唔通布香港,話大陸隱瞞,我話咁問下大陸同事confirm下,佢就話可能佢哋都唔知因為大陸唔會講~咁我咪問,大陸啲人都唔知咁點解你朋友會知?佢哋只會不斷作嘢催眠自己,又想洗番我哋腦想多啲人信跟住反中囉
黃人思想係有位入大陸就唔放過,丁丁都講一餐,我個黃同事話華大檢測有假陽性話人唔準,我話假陽性係敏感度高,之後再覆驗係陰性,唔係仲好咩,你話佢假陰性就話姐,佢跟住就話,a, 唔知喇。
次次都係講兩講唔夠講就話唔知。無d性格一。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2020-11-21 11:31 PM 發表

毒果夠話武漢好多人領死亡証,但係佢地又無註守記者,佢地又點知死亡數字被隱瞞啦?
講起武漢過年果時,黃人吹到全部染病,仲有亞邊個親戚個仔係南京做醫生聽聞都係咁,到新年後打去比武漢既廠商,每一個都生活正常,只係話無得出街,好悶。所以謠言係無時無刻存在,係睇下幾多人信。

引用:
原帖由 geometric 於 2020-11-22 08:48 AM 發表

安心出行個APPS有個最大的問題,就是要手動掃碼。比方說,如果做每一步都要手動紀錄,一日可能來往多地的話,就要令人厭煩。
但我相信,日後安心出行個APPS會升級用GPS、北斗、wifi網絡定位,就像Google內建已默認已紀錄了每個人的時間位置一樣,透過自動化,我相信會更多人使用.

想查看更多google已內建的位置時間紀錄功能,可以登入google, 點擊右上角的帳號按鈕->管理你的 ...
如果真係強制就好,好似之前要探熱咁,有人係門口守住要做,做做下就自然會做。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-11-22 01:57 PM 發表

唔同意!一會顯生公平問題,加之行政費用高,咁不如不分高低照畀,集中人力物力去抗疫!😶同局長話確診先畀,咪成日怪政府。其實香港今日嘅禍首係泛黑黃加外力拖政府後腳班人!
當聽到確診會派5千真係好灰,但諗深一層,聽過好多人講,有好多人寧願訓天橋底,慳返錢生活緊,無論後生或老,無想係黃定藍,係呢一年,香港人口既三角形最底部,最大群人,所受既沖擊係最大。當我仍埋怨老闆日日煩住我,講幾千次話唔做時,其實社會上,已經有好多人被失業,攞緊半薪時,原來自已已經好好彩,仲有份工頂住。
所以,果5000對局外人睇,好似比多,但代入d無錢,唔可以無工開既人黎講,係甘露,又何必理會係派左比邊個,希望可以幫到有需要既人。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-11-23 10:33 AM 發表
其實不論每日確診數係7宗,70宗,抑或是700宗,都無分別,每人只要做好自己防疫本份便可,唔好得意忘形跳老舞,亦唔好圍埋打邊爐同BBQ,唔好咁乸羊群走去book酒店開P,疫情自自然就會受控
對啦,其實現家d人,要出街話之你過百確疹都係照出,雖然生活係要繼續,但有d野可免則免啦,我細佬生人都係打個電話同佢講聲咋,話念在佢無父無母,講聲恭喜咁咋。
身邊識既人,有d個個星期bbq, 生日會,想停都難啦。搭電梯都聽到家長話要帶小朋友出街玩,唔係佢地夜晚會好嘈。呢d咪香港人既生活囉。

引用:
原帖由 藍色小魚 於 2020-11-29 11:07 AM 發表

我有個同事就係睇太多個啲唔知咩人講野,外國youtuber又有咩人都有甘
成日話而家係1984個本小說甘,又話咩我地就黎會好似二戰猶太人被人屠殺(而佢相信就係經過打疫苗)啊甘……有日食晏佢又講開,我好賤甘講笑甘講,你識買美股賺甘多,學啲有錢人買個島隱居算啦……
真係痴孖根……
黃人有一定渠道收聽左一d佢地確信鐵一般既事實。
包括就黎打仗,中國不出三個月玩完,中國檢測有問題,中國經濟好差....
但係佢地又唔打算離開香港,話無邊度好,唔會打疫苗,除非強制。呢d係好典型黃人,佢不甘心,但又會屈服。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]