• 瀏覽: 757,695
  • 回覆: 236
  • 追帖: 145
+492
引用:
原帖由 靚c9 於 2020-10-27 04:37 PM 發表

笑左~真心問點可以隻隻都可以生得禁樣衰??
中國傳統智慧:
呢D叫「相由心生」,所以隻隻曱甴都騎呢樣衰!

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-10-27 06:56 PM 發表
我今日剛在黃到流膿既公司遞信離職

我個職位,由黑暴時3個人 負責,之後得返2個,最後被壓榨到一個人負責所有野。我每日忙到胃都痛,今日決心resign
師兄加油!

馬兄在帖中推介網劇《沉默的真相》。

此劇的確講出咗,在中國過去幾十年完善法制執行中,在一些偏遠地方,仍存在嚴重官商勾結及執法不公的情況出現,導致主角江陽身為檢察官,都要以死作為手段,藉一件刑事案件去為另一件長達十年的冤案翻案。至靚女嘛,譚卓(即延禧攻略的高貴妃)及呂曉霖(片中的刑偵隊長)都算係靚女吖。

此片為紫金陳的小說改編,也是最近幾年「嚴良系列」的第三部。根據時序,這三部分是:

1. 《隱秘的角落》:嚴良的少年時代。又係2020網上極度推薦之劇。
2.  《無罪之證》:嚴良由民警轉回刑警,片中也講到嚴良之子之死。靚女嘛,有鄧家佳及王真兒(片中又係靚女刑偵隊長)。此片係冬天哈爾濱為背景,劇情緊湊燒腦,是《白夜追兇》外,近幾年另一套神劇。
3. 《沉默的真相》,即現在馬兄介紹呢套。嚴良做回刑偵隊長,在重慶處理江陽被殺及為侯貴平翻案。此劇亦為最近的網劇口碑之王。

其實,如對中國司法及執法有興趣的版友,有一套正在播放中的劇,是中國最高人民法院影視中心有份參與拍攝的,以極其忠於中國司法的精神,將辦案、檢控及法院的運作情況展現於觀眾面前,而且每集完結時,都會簡介一些國內法例,既有可觀性亦長知識:

引用:
原帖由 littlemermaid 於 2020-10-28 04:13 PM 發表
皇帝出巡,仍然係萬人空巷,支持度其實仍然好高,不過傳霉唔會話你知
愚港及白皮傳霉係咁抹黑現任泰皇,但事實上,一般民眾,包括非大城市的泰國人民,絕大部分係支持泰國皇室(包括現任泰皇),所以班泰暴來來去去都只係一小撮人,失敗係注定。

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2020-10-29 10:26 AM 發表

由晉打後,北方多受外族侵擾,不少平民由北方移居南方,所以南方語言被北方影響。出現一些古音或古字。
呢個理解係有偏差嘅。

中國夏商周開始,所謂嘅中原地區,由北至南計算,就大約係指現今陝西/河南至湖南一帶。現今湖南,已經係南楚(春秋戰國時的楚國)。當時北邊(即山西)已經係關外外族之地。有所謂「東夷南蠻西戎北狄」,就係指這些外族之地。而現今廣東廣西兩省,因有南嶺山脈阻隔,路途不便,再加天氣潮濕悶熱,自夏商周起便自成一隅,被稱為「南蠻」之地。所以自古以嚟,廣東廣西這些南嶺以南之地,孕育出自成一格的文化民風及文字等。就算由春秋戰國秦漢魏晉南北朝隨等,中原經歷各場驚天大戰大亂及外族入侵,大量北方人民移民到南方,最遠都多只是去到今天福建南(即今日漳州附近)及廣東北(梅縣一帶),成為今日的客家人。所以我地可以見到客家方言語系,與廣東話及福建話,完全不同。

講番廣東話語系,由商周開始,因為有多達千多年嘅自成一隅,所以好古字古音係流傳下來。直至唐初,唐代宰相張九齡(他就是出生於現今詔關)開通了「大庚嶺路」,中原與嶺南之地的來往才真真正正變得頻繁,但當時仍未改當時南方是「不發達地區」的想法。試想想,唐代韓愈被流放現今廣東潮州,對當時當官的來說,已經是極重之刑。

至於網上說廣東話是很大部份古音,這說法不假。只是網上嘅說法「以偏概全」,不能多舉太多例子說明。如果有興趣的版友,可參考1941黃錫凌出版嘅「粵音韻匯」,再加自己查證一吓,便知道廣東話當中有許多是古音古字。

至於繁簡之說,班YC嘅二分法當然係極低智無聊。因為繁簡之分,說穿了只是寫法之別。有學過書法的都知道,書法有各種書體寫法,楷書與草書已經是繁簡之別。在中華人民共和國建國之初,因要令廣大人民懂字懂理,推行統一標準嘅簡體字,是一套天大德政。

引用:
原帖由 littlemermaid 於 2020-10-29 12:19 PM 發表
剛過去的21號完全無任何人提及

仲有個跳樓紀念日都無人提
呢兩個日子已經開始消失啦.....利用價值已完....

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2020-10-29 03:05 PM 發表

感謝大叔詳細資訊。
補充而已
古代戰亂,北方人逃難,當然有將北方文化帶到南方。文化交融需要長時間進行,南北人民經商及社會文化往來,許多時才會對語言文字產生相互影響。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-10-29 04:34 PM 發表

呆蛙仲以為老解用緊米格21
米格機?玩緊極舊版大富翁咩?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-10-29 10:30 PM 發表

要sign in 先有得睇
"This video may be inappropriate for some users."

唔知油管係乜操作…
唔駛 sign in 噃,我。tick 入去油管就睇到

引用:
原帖由 美麗美麗 於 2020-10-30 12:40 AM 發表

我以為海陸空戰棋
原來大家都有番咁上下年紀....嘅記憶

引用:
原帖由 dio1890 於 2020-10-30 06:59 PM 發表
到咗蘭州。。。可惜唔可以走出去吃碗蘭州嘅拉麵,另外入新疆真係比較嚴除咗出行碼,健康碼,仲要填報入新疆嘅交通細節和住宿地方。填報後去到新疆地區就會有工作人員上車檢查。
師兄到了蘭州繼續旅程?蘭州現時下雪了沒有?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-10-31 08:29 AM 發表

師姐因老虎唔係香港嫲,所以訓覺前都吃得飽飽的
尋晚帶老豆去吃飯,去大半年無去外面吃過晚餐了,去左稻香我地食到7:30走人外面仲要等位
嘩,支持中央,支持燒肺,支持清碟行動。

腰兄D餸,好吸引噃。

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-10-31 04:17 PM 發表

支持買華為手機,平板,電腦
支持中央,抗衡佢老尾,支持華為,最近對呢部華為電腦都好有興趣:

華為Matebook D15

引用:
原帖由 乾坤360 於 2020-10-31 11:39 PM 發表

你有無食串燒賣?
支持中央,就要食燒賣?

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2020-11-1 10:28 AM 發表

支持中央,抗衡佢老尾,支持華為。

師兄有無D15使用包膠?
部機運作流暢嗎?
因為好耐無用過AMD嘅CPU了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]