• 瀏覽: 757,643
  • 回覆: 236
  • 追帖: 145
+492
引用:
原帖由 054D 於 2020-10-21 03:39 PM 發表

航權本身不能轉讓, 由於去年國泰被大陸民航局警告, 按正常程序不可能咁快就洗到底而開番原港龍航線, 個人認為要觀察
國泰是國泰,港龍是港龍,快運是快運。無話要轉讓,由快運申請番國內某些航班即可,不難。不可混為一談。

引用:
原帖由 小豬真我 於 2020-10-21 04:14 PM 發表
支持大叔!

可能有新暗湧

大公文匯全媒體報道:由東海航空公司董事長黃楚標出資設立的「大灣區航空」(Greater Bay Airlines)已於7月遞交了航空運營許可證(AOC)的申請,首期投資2億港元,將重點發展東南亞及內地航線,預計最快可於2021年暑假首航。屆時其有望成為香港本地註冊的第五家航空公司。有工會透露,該航司近日已於報章刊登招聘廣告,主要涉及經理級員工,認為此舉有助加快 ...
最重要係將班曱甴飛雞打散,佢地去入職其他航空公司其實唔係問題,問題係佢地已經無可能好似係魚翅咁惡,係大灣區或國內航空公司,更加惡唔出樣。

另外,國內大量人材想入職航空公司,魚翅及港蟲果班飛雞,夠唔夠國內人材競爭先?佢地又肯唔肯接受國內薪酬福利及制度?最重要的係,佢地肯返國內咩?

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-10-21 05:30 PM 發表

全世界唯一比香港差的只有老美airlines
袋鼠airlines都麻麻....

引用:
原帖由 小豬真我 於 2020-10-21 05:25 PM 發表

曱甴好多時都冇骨氣,不過係國內做空中服務員有嚴格挑選,尤其儀容要求好高,並不容易。

記得去年區選,正義大敗,被受打擊,決定聖誕節假期帶同家人離開香港一吓,好彩搵到機票飛上海,再由上海飛濟州,估唔到搵到搭春X航空,機票人仔$10一程當然唔包稅項!雖是廉航,但服務質素都唔錯!家中長輩都冇投訴。可惜今年冇得起行!

家中亦有一個九十後,非常藍,今年last year 讀緊 aviation ...
年輕人畢業後,睇吓有無其他大灣區機場或航空公司嘅機會,可能仲大發展機會。

引用:
原帖由 littlemermaid 於 2020-10-22 09:19 PM 發表
咁嘅環境仲去意大利?
扮高檔嘅愚港人性格,唔定期去歐洲會唔安樂㗎。

又到HR上身時間:
港翅裁咗一大班人,
港蟲又摺埋。
但魚翅剩低果班飛雞及雞C(連埋其他員工)都唔會有好覺好瞓,減薪減福利,我預測起碼有10%嘅人唔會簽新約,變相被遣散。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-22 10:48 PM 發表
"市傳滙豐年底前會擇吉日解封銅獅,或許有助轉轉。滙控主席杜嘉祺(Mark Tucker)日前在一網上論壇向內地示好後,中國駐英國大使劉曉明亦禮尚往來,於Twitter就釋出善意,稱會提供更多機遇,更特別點名滙豐。從種種跡象來看,滙豐與中央的關係似有明顯改善。
因華為事件深陷中美政治爭拗漩渦的滙豐,近年來頻有不順。不過,滙控主席杜嘉祺近日於上海一論壇上向內地示好,稱十分期待在上海及更廣泛的中國市場 ...
華為公主單嘢一日未搞掂,一日都唔好講阿爺放過隻病貓。因為華為單嘢唔止係商業問題咁簡單。呢篇我覺得只係官樣飛機文。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-22 10:36 PM 發表

佢地成世都唔會返內地,對佢地有乜影響?

無謂對佢地浪費時間....

香港仲係一國兩制,而中央亦無意一國一制.....
澳門式嘅一國兩制,都係一國兩制,愚港嘅一國兩制,可以講,已經告一段落。唔好再幻想會返去過去23年嘅日子。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-10-22 10:56 PM 發表

“黃"楚標既大X區航空話會優先聘用甩左紅綠翅既員工,仲不問政見添,咁佢點向大X區揾食?
講唧,睇黃楚標實際行動先啦,而且前車可鑑,請咗部份班紅綠魚翅,仲會比佢好似過往咁搞工會及搞間公司?我就唔信啦。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-23 05:43 AM 發表

華為公主單野...你估中央唔知匯豐響當中角色如何?

都係果句....放長雙眼睇吧......依家匯記股價升番上30蚊以上了......

記住.佢依家係平安最大股東既銀行....
既然平安係病貓大服東,點解又會發生孟晚舟事件?平安做呢個所謂大股東,又有咩用?你話平安係病貓大股東,阿爺又知佢係孟晚舟被捕事件係咩角色,點解前一排連「人民日報」及其它官媒都要鬧病貓?

而且根據現時新聞資料顯示,係病貓因為怕咗尾國佬罰錢,「主動」將SkyCom嘅一些交易資料上交尾國佬,最後先引致孟晚舟被捕。如果真係咁,平安做大股東,事前又知唔知呢單嘢?病貓咁嘅行為,又係咪一個反骨仔行為?你話阿爺知佢當中係咩角色,難道係阿爺叫病腦出賣華為?

而且所謂罪行,只係尾國佬自己國內嘅「伊朗出口禁令」,而唔係聯合國決議,病貓都已經主動篤SkyCom背脊,邊個保證到呢隻病貓仲會唔會有第二次第三次出賣中國企業或中國人?咁嘅情況下,現在病貓連投名狀都無,只係在一個論壇上講幾句好話,話希望發展中國業務,阿爺就要信佢?係咪當阿爺太天真?

你知唔知什麼係:
「一次不忠,百節不用」?

你話中央知病貓係華為公主單嘢係咩角色,咁麻煩你可否詳細講吓呢個角色又係咩?你知嘅話當益吓版友長知識吖?!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-10-23 11:59 AM 發表

佢係港龍的, 應該係即炒, 否則都唔會話"期望資方可待她生產後,完成產假才正式解僱她.."
......................
任職10多年、懷孕4個月的港龍機艙服務員Joey昨在商台《在晴朗的一天出發》稱,過往公司不景氣,要求員工與公司共渡時艱,員工都願接受,曾有一年時薪僅加薪1%,即約0.8元,但員工相信情況會好轉,願與公司「捱下去」;她形容現時大家都有困難,但「公司選擇離棄 ...
懷孕四個月,即係有排都未到放產假,法例未保障得哂,梗係會即裁佢啦,佢唔順氣咪去勞工處投訴囉,睇吓勞記會唔會理佢吖。

引用:
原帖由 y98141 於 2020-10-23 11:53 AM 發表

白陶瓷真係幾靚,不過買部萬幾蚊既手機 一定會帶套帶左套 又摸唔到又睇唔到
國內或愚港應該唔駛一萬啦,零售價應該8000-9000總該可以了。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-10-23 11:37 AM 發表

據聞是離職是待懷孕員工產假完結後才生效,故不可能違法,國泰咁大個律師團隊幫手研究,又點會做d違例野呢?
其實未放產假,都可以裁佢。法例所寫嘅懷孕保障,係寫得唔清唔楚的,但其中一點清楚明白嘅,就係佢如果放緊產假就唔裁得,其他時間就係就係灰色地帶。

請參#834 #837

引用:
原帖由 ckm 於 2020-10-23 01:19 PM 發表

其實醫護助理係即係醫院阿姐?
yes

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]