• 瀏覽: 757,595
  • 回覆: 236
  • 追帖: 145
+492
引用:
原帖由 p靈 於 2020-11-28 12:35 AM 發表

大叔, 想問下在職證明係咪一定要比?
會唔會有公司連在職證明都唔出比員工?
職場規矩,一般公司都會出番在職證明比離職員工嘅,但以下情況係例外:

1. 員工嘅在職期太短,例如做咗未夠三個月就辭職,或者連試用期都過唔到,咁公司未必會出在職證明比個離職員工。

2. 員工嚴重違反公司規則被解僱/被炒,雙方不歡而散,甚至個員工與公司有爭拗,搞到要勞工處甚至法庭,咁好多公司會對呢類「麻煩人」唔發在職證明。我就試過一個咁嘅case,個員工做咗十幾年,最後呃工傷,被公司發現,公司當然炒佢,之後佢去勞工處投訴公司「屈」佢,炒佢唔合理,但同時又問公司想攞番份在職證明,結果公司人事部(即係我)決定唔發在職證明比佢!佢再問,我就話:「你份在職證明上面,我會盡量寫清楚係因咩事炒你,咁你仲要唔要果份在職證明吖?」

3. 如果係些散工或兼職,好唔規律返工果D,又或者係每日出糧出現金果類炒散工作,做耐咗公司都未必會出在職證明比呢類炒散員工。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-28 10:11 PM 發表

請閣下不要再複製本人或「盡情發洩」貼內版友所說的話放在其他地方轉貼,閣下要說什麼請便,但請不要做出如同賊偷一般的事,謝謝。
另外對在大叔帖內說這段話說聲抱歉,本人只想維護自己所開的帖子,並非想搞亂閣下的帖,謝謝。
謝謝澄清。

引用:
原帖由 jackie123 於 2020-11-29 12:10 PM 發表
今朝去做社區檢測,原來而家選不要報告,只收sms 通知,費用全免,3日內收sms, 請各位多多支持
多謝報料

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-1 11:30 PM 發表

有師兄話呢種黃畜口罩,係叫「快啲嚟痾尿」口罩(F.D.N.O.L),笑乸死我,又好貼切喎
公海有師兄話係 :
Fired Direct No One Left,呢個放係有線新聞都幾應景。

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-1 09:42 PM 發表

可能已經買咗船飛,轉頭法庭出嚟,就著草走佬
錢禮咁高調比呢個黑暴保釋,警方/國安一定加咗人睇實佢,點可能比佢走出愚港?

大台新聞:
果個濕九浸大學畜阿頭方傻賢又被警方拉咗!

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-12-2 04:51 PM 發表

在國安法雷霆萬鈞之下,
先避其鋒,  拿拿聲認些小罪,
這樣算是找數了.
也讓阿爺消消氣,
其實便宜了他們.
真是精甩辮.
國家嘅習慣,坐開監,未來都會有機會繼續坐,一係就走路著草,永世不得回國.....
遊戲才剛剛開始。

一稿兩貼:
河童都貝沙灣啦.....
呢兩母子受咗黑金有咩咁出奇。學畜阿頭嘛,隨時call到一千幾百個學畜傻仔出嚟衝,每個每次一萬都唔少錢啦......

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-2 05:08 PM 發表

嘩, 如果黑金俾到咁多真係好"勵志"喎.
黑金來源係美國印嘅陰司紙,多多都有,呢兩母子做大判蛇頭搵傻仔出嚟衝,假設每次一個人頭一萬,唔算多啦。佢仲要出比班傻仔係PK禮劵/老麥禮劵/八達通,食差價食到滯,緊係勵志啦!

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-12-2 07:28 PM 發表

我都好想大家能安心過年,開開心心回內地遊玩,享受美食。
期待明年大家可相約在深圳大吃一頓
祝有女師兄快快闔家團聚,係國內生活快活!

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2020-12-3 08:44 PM 發表
契弟走得魔,三白眼重唔走!!
開咗秋後算賬(10)啦,請移肉步!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]