• 瀏覽: 1,078
  • 回覆: 24
德國總理默克爾鼓勵國內企業,在亞太地區爭取新的市場;經濟部長阿爾特邁爾說,德國企業應該將風險分散到中國以外其他亞洲市場,降低對單一供應鏈的依賴。 阿爾特邁爾指,新冠疫情突顯供應鏈過於單向和依賴,容易有中斷危險。他認為新加坡和南韓也許能提供機會,因為兩國對疫情處理相當好,經濟很早回復原有活力。

真是on 99, 用南韓及星洲作為出口目標,是否強人所難?中國有14億人口!不如說台灣省可能更好

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

爭取咩市場先

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-10-20 10:56 AM 發表

爭取咩市場先
當然係大陸市場……趁亂食咗美英份額市場

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-10-20 11:57 AM 發表

咁外資就算唔係大陸生產..........係大陸做生意咁稅都唔使交咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-10-20 10:54 發表

德國總理默克爾鼓勵國內企業,在亞太地區爭取新的市場;經濟部長阿爾特邁爾說,德國企業應該將風險分散到中國以外其他亞洲市場,降低對單一供應鏈的依賴。 阿爾特邁爾指,新冠疫情突顯供應鏈過於單向和依賴,容易有中斷危險。他認為新加坡和南韓也許能提供機會,因為兩國對疫情處理相當好,經濟很早回復原有活力。

真是on 99, 用南韓及星洲作為出口目標,是否強人所難?中國有14億人口!不如說台灣省可能更好

新 ...
呢啲係廢話,全世界政府都應該盡量開拓市場,問題係無地方可以代替中國。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-10-20 10:54 AM 發表

新 ...
新加坡都自身難保

回覆 引用 TOP

全球供應鏈
由落單到送貨
只有中國可以24小時內做到

各種做法都只為兩個字--生存。

回覆 引用 TOP

韓國同新加坡供應鏈同大陸唔同。而好難要求呢兩個小國特登為德國設立供應廠房。
係唔係只係想敷衍美國嘅打壓中國行動啊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-10-20 10:56 AM 發表

爭取咩市場先
當然係天下歸心既14億人口中國市場

香港曱甴,時代垃圾。

德人唔會用日本車
同樣,日人不用德國車
這就是市場

偉強2006

回覆 引用 TOP

搵供應商好多時會同時搵埋買家,一個package去考慮先會產生最大效益,亞洲區除咗中國仲有邊度有中國唔大供應力同時又有咁大購買力?當然可以嘗試搵2nd source,但要搵取替品基本上好難!

I may not be better, but I am different !
引用:
原帖由 LX8000 於 2020-10-20 01:18 PM 發表

搵供應商好多時會同時搵埋買家,一個package去考慮先會產生最大效益,亞洲區除咗中國仲有邊度有中國唔大供應力同時又有咁大購買力?當然可以嘗試搵2nd source,但要搵取替品基本上好難! ...
黃色經濟圈, 大量廉價賤種難民提供勞動力及性服務😂

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。

回覆 引用 TOP

中國係原料生產大國,很多原材料都是中國出口,當然要在亞洲各國搵原料不是問題,只差在無論時間或人手上都比單一向中國商家搵料花費更多時間...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-10-20 11:57 AM 發表

默克爾才是醒目,所以可連任咁多年

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]