• 瀏覽: 13,435
  • 回覆: 294
+13
發展大嶼山 我無意見
但係人工島 真係支持唔住
真係無必要搞個人工島出黎
沿用返一向既填海咪算囉

支持......

支持林太太明日大嶼計劃。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-20 10:50 AM 發表
發展大嶼山 我無意見
但係人工島 真係支持唔住
真係無必要搞個人工島出黎
沿用返一向既填海咪算囉
其實個人工島都係連埋幾個小島一齊填

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-10-20 11:05 AM 發表

其實個人工島都係連埋幾個小島一齊填
我只係想問一樣野
真係搞人工島 交通點處理
唔會又係靠輪船呀
到時咪又係要搭橋連接
咁點解唔一開始就沿岸填海
簡單 直接 省時
其實計我話 之前就應該等海威公園摺埋
然後剷平建立一個新社區 衛星城市

冤魂不息,誓要穿庫房櫃桶

最大問題係掏空香港庫房啲錢益中國

而且中國啲豆腐渣工程起完出來死得人多

圖為中國製造的尺

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-20 11:11 AM 發表

我只係想問一樣野
真係搞人工島 交通點處理
唔會又係靠輪船呀
到時咪又係要搭橋連接
咁點解唔一開始就沿岸填海
簡單 直接 省時
其實計我話 之前就應該等海威公園摺埋
然後剷平建立一個新社區 衛星城市 ...
大陸力推一帶一路,目的何在?

簡單講明日大嶼就係一帶一路2.0

"稱插針樓只是止痛藥 「打餐死不如打餐大」"

之前講明日大嶼既post,我一直都係咁認為.
香港係缺乏至少一個以上新市鎮規模既土地發展.
如果仲靠周圍搵地填海,插針起樓, 起碼要搵幾十個地點去做. 一塊地由咨詢,規劃,打官司, 一拖又幾年. 但需求不斷增,供應追唔切,只會越黎越嚴重.

桂山島,全部大陸負責,大陸被錢
柒柒柒就穿唔到櫃桶底,利益輸送唔到被大財富,英資同黃企

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-10-20 11:13 AM 發表
最大問題係掏空香港庫房啲錢益中國

而且中國啲豆腐渣工程起完出來死得人多

圖為中國製造的尺

習大大成日提及要用澳門或深圳取代香港地位

只要香港賴以為生的4000億美元外匯儲和上萬去MPF資金池被奪去,就可以如佢所願

引用:
原帖由 wahway 於 2020-10-20 11:22 AM 發表
桂山島,又名垃圾尾島

有X人去咩?白痴

1,反中亂港為反而反;2.地主會為買落大量新界地的利益而反。

明日大嶼是香港長遠發展的最佳選擇,一如內地以開發新城來替代老舊而且土地不足的舊城,使城市得以持續發展並追上新時代。中央口口聲聲支持特區政府施政,用行動最實際,表個態,地主會自然收斂,否則好易又是反修例一樣,講到要網開一面來對著幹。

引用:
原帖由 wahway 於 2020-10-20 11:22 AM 發表
據《香港01》引述資深建制派人士的消息,中央政府正研究在大嶼山以南、原屬珠海市的桂山島填海,再借讓給港府興建房屋,以解決本港積存已久的土地問題。然而,桂山島不但距離本港的商業中心甚遠,其地勢亦難以符合城市化需要的環境條件,故難以成為另一個理想宜居的新市鎮。據悉,國務院副總理韓正在兩會提及本港的深層次問題後,中央政府正研究新一輪挺港政策。有資深建制派人士透露,北京有意在珠海水域的桂山島附近大幅填海,再租借給特區政府建屋,疏導樓市的壓力。該消息人士估計,中央目前未有定案,相信會待「港區國安法」塵埃落定後才正式公布。

桂山島雖然位於香港水域以外,但其實跟香港近在咫尺,與大嶼山僅相距約3海里,坐快艇20分鐘內可達。(新民黨提供圖片)

位置先天不適合
本港存在房屋短缺乃是毋庸置疑,但發展桂山島充其量只能緩解覓地之難,而計劃的總體成效還須端視其他配套。早在90年代初,桂山島曾與外伶仃島齊名,同為港人趕乘「洗頭艇」尋樂作樂的「性地」,但隨着赤臘角機場落成和內地的「掃黃」行動,近年該島已轉型為旅遊、消閒之地。不過即使該島已有經濟活動的足跡,亦不代表可輕易轉化成港人日常生活的空間。
由於桂山島距離大嶼山以南約4.8公里,位置遠離中環及尖沙咀等核心商業區,而鄰近只有東涌和機場,可提供數量和種類不多的職位,故要吸引市民遷入桂山島,除了另建中心商業區,只有縮短交通距離,才能扭轉桂山島的地理劣勢。縱然早在傳聞傳出前,已有政黨提出過類似倡議,並估算該島來往香港核心商業區,只須30分鐘至45分鐘高速船程,但高速船程的收費昂貴、且班次比巴士更要疏落得多,難以符合在職人士對居住地點的要求。

再者,內地亦有研究指出,桂山島的空間形態存有「先天不足」,導致島上的居民陸續放棄原有的生活遷至珠海。據吉林大學的姚力豪和西安建築科技大學的高斯如所描述,「桂山全島以山地為主,山峰多石,可建設用地少且高差較大,受到地形與傳統聚居形態的影響⋯⋯房屋只能依山坡而建⋯⋯對居民生產生活帶來諸多不便⋯⋯表現出小島人居環境宜居性差⋯⋯」儘管上述的地理局限部分可靠填海來增加可用的土地面積,但水資源和地形對居民的活動限制,未必可藉現今的技術解決。

如果唔聽領導話搬上垃圾尾島住的話,就係正宗漢奸

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]