• 瀏覽: 4,157
  • 回覆: 39
+6
「逆按揭」是為退休人士「每月出糧」給自己過退休生活的選項之一,不失為安老退休的方法。不過,一名男子對女友父母將物業「逆按揭」的做法不滿,更在網上公審,批評父母不將物業留給自己。真的有錯嗎? 年輕時辛勤

逆按揭的確係保障長者生活最好方法
唔通靠嗰啲黃絲廢青養你過世呀?
自己錢自己花
天經地義
一塊磚都唔好留俾曱甴仔女

新聞來源連結:
https://wealth.hket.com/article/2777844/【安老按揭】女友父母寧將物業「逆按揭」也不留子女 網民公審世伯:錢緊要定親情重要?mtc=40001&srkw=安老按揭;女友父母

多餘,梗係錢緊要啦,做逆按揭唔洗問子女拎錢,自己養自己,仲想點

引用:
原帖由 36H 於 2020-10-20 10:04 發表
「逆按揭」是為退休人士「每月出糧」給自己過退休生活的選項之一,不失為安老退休的方法。不過,一名男子對女友父母將物業「逆按揭」的做法不滿,更在網上公審,批評父母不將物業留給自己。真的有錯嗎? 年輕時辛勤

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2775000/2777844/reserve_morgage_1024.png

逆按揭 ...
我支持父母做逆按揭, 根本不用留給子女, 當年他們白手興家, 勤勞一生, 今日他們應該要享福了, 沒理由食他們的老本!!

長輩若願意將產業轉贈自己當然好,但勿視之為必然定律。

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-10-20 10:14 AM 發表
多餘,梗係錢緊要啦,做逆按揭唔洗問子女拎錢,自己養自己,仲想點
果啲仔女梗係想做啃老族啦!😪😪😪

仲要係人哋父母,關隻曱甴咩事

可能正正因為那兒子一直沒有比錢供養父母,所以他們才做逆按養自己,仲好意思公審佢地?

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-10-20 10:15 AM 發表

我支持父母做逆按揭, 根本不用留給子女, 當年他們白手興家, 勤勞一生, 今日他們應該要享福了, 沒理由食他們的老本!!
x2

父母根本不應將物業留俾子女,俗說:好仔不論爺田地

遺囑應該寫明將物業捐俾慈善機構

引用:
原帖由 justkitty 於 2020-10-20 10:28 AM 發表
可能正正因為那兒子一直沒有比錢供養父母,所以他們才做逆按養自己,仲好意思公審佢地?
當事人唔係兒子,係未來女婿,呢d正仆街,未娶人地個女,已經謀人地層樓

好仔不論爺田地,好女不論嫁妝衣,香港廢青老奉啃老?慈烏夜啼,廢青千萬不要生兒育女啊!

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-10-20 10:25 AM 發表

果啲仔女梗係想做啃老族啦!😪😪😪
二老知道個女的男友係冇撚用的癈青,早一步為自己打算。

倒落鹹水海都唔留一毫子畀曱甴仔

引用:
原帖由 justkitty 於 2020-10-20 10:28 AM 發表
曱甴一直認為自己係宇宙中心

個男友有問題, 奉旨要比下一代? 父母自給自足, 做仔女都少左負擔

引用:
原帖由 36H 於 2020-10-20 10:04 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2775000/2777844/reserve_morgage_1024.png

逆按揭 ...
係女友的父母?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]