• 瀏覽: 4,574,636
  • 回覆: 26
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-11-13 04:39 PM 發表

6成怕國安法當中, 有D係和你死, 雖然口講支持黑暴, 但係佢地又怕D仔女俾人水左去做暴徒違反國安法
兄弟講呢一種都有,其實香港人好羊群,97時幾多人俾人嚇一嚇就移民,依家情況亦同,D黃人各種自己的理論,自己要走都要呃埋D無知羊群一齊走,佢地萬一移民衰左都有人陪佢地一齊衰!
佢地最怕得自己走左又衰左,其他未走的人生活幸福,呢D就係香港精神

我相信大潮流係西風東漸,如果任何逆流而行的人或組織都會淹沒在時代的洪流中
,不論你以任何出發點及目的。你可以不愛國,但你需要明白勢。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-26 05:07 PM 發表
好了,無走鳮了!

政府將修訂宣誓及聲明條例 聶德權:現職公務員將全體一次過宣誓

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201126/bkn-20201126161806911-1126_00822_001.html

宣誓係可以發現違規後即革扯的前置動作。既破了公務員系統的金鐘罩

不需要再在法律問題上糾纏,被發現被篤灰就可以即革扯,遲D可以擴展到受資助團體及醫療系統

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-12-1 02:41 PM 發表

港大梁院長 袁教授  福田先生 中大許教授
引火去專家度,可以有媒體追擊專家俾理由會比較好。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-12-3 02:41 PM 發表
呢單野似乎係侵侵想激阿爺出手武統

美在台處長變大使抗衡北京
台海局勢持續緊張之際,美國的美中經濟與安全檢討委員會(USCC)前日發表年度報告,呼籲國會評估強化與台灣在關鍵領域經濟合作機會,並且升格美國在台協會(AIT)台北辦事處的地位,由美國總統直接進行處長任命。台灣學者指出,升格AIT地位象徵美國升級對台灣官方承認的地位,預料中國大陸勢必會有較激烈的抗議反應。

...
川的想法就是做成即成事實,令中國出手回應,然後中美的深度對抗成為政治遺產,令拜登沒有空間回頭
如果拜登被逼繼承了川的政治遺產,川四年後就有機會回朝,而且川也可以在這四年內保證自己安全。
所以,敵人想我們做的,我們就偏不做,不要隨敵人而起舞,我相信中央也是這個步調。
你打你的我打我的,我的節奏由我做主
建設建設還是建設,近交遠攻,苦練內功,時間站在中國的一面

引用:
原帖由 eman666 於 2020-12-10 07:45 PM 發表

盲撐友!香港現在邊個係最高領導人系林鄭嗎?當然係同佢講啦!
自己得聞睇下大公文滙D社評啦!最近全部都係話緊你女神林鄭7婆不作為啊!
當然你地班無腦盲撐友最叻就係視而不見,掩耳盜鈴啦!
呢位師兄,請問你點評價俾意見政府的四大專家顧問?點評價醫學會?
我地是否應該跟返內地成功的方案?

引用:
原帖由 P6602611 於 2020-12-17 01:12 PM 發表

「他指港府制定了嚴密的防疫措施,亦有優秀的專家團隊,但問題在於各項政策沒有落實到位」
麻煩自己睇完先7啦,咁樣點對得起你份糧支
其實係有客套話成份,重點係結論就係控制唔到疫情,要改善

引用:
原帖由 kallan 於 2020-12-22 01:55 PM 發表
明日大嶼的解讀
開宗明義,明日大嶼並不是土地供應的問題,是一場戰術運用的問題,同時亦不是一種土地舒困的計劃,看了很多有關港府的明日大嶼計劃的正反意見,好像有些不著邊際的感覺,著墨不到點上,有時我都看不懂。
首先,明日大嶼的計劃,是港府希望將土地供應拿回自己手上,這點是正確的,我們就將問題一一去解讀當政府手上有了土地的時候怎處理。
很多人認為會打擊地產霸權?因為港府有 ...
其實從另一個⻆度看,疫情開始以來,各大地產商,商會,財團手中控制的商場,都沒有真心協助政府抗疫,
只要不使用健康碼就不可以使用社會設施,如商場交通工具等,即刻大把港奴會乖乖使用。
但資本並沒有這樣做,原因就在於他們在拿疫情做為籌碼,希望中央投石忌器,但香港被攬炒而在話語權上做出讓步。
其實地主們太天真,早投降早超生,投降輸一半,頑抗者滿間抄斬。

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-2-19 03:25 PM 發表

仲有一個因素,就係如果通關,心向祖國又走得到人既,好大機會會選擇移居大陸加買樓,有機會賣左香港間屋,供應大過需求。
似乎未必,我不負責任咁講,港人北上工作居住不是一時半刻可以逹成的,要好耐好耐磨合期。
中央明白呢點,仁政,如果以港豬的所做所為,第二個國家一早處理左香港了!

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2021-2-23 10:45 AM 發表

或者適當將香港的物業downgrade 例如從太古城搬去天水圍  將差額拿去大灣區置業 生活都是一個辦法
其實DOWNGRADE呢個講法都係有少少大香港主義,即係核心係港島。
其實大灣區的核心會係深圳寶安機場一帶,港島會係離核心最遠的地方

除左雙重國籍問題外,尚有裸官問題!
內地有明文規定官員不可以家屬移民,留官員本身在位取利。
這一點香港必須跟隨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]