• 瀏覽: 4,574,551
  • 回覆: 23
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 neverdear 於 2021-6-28 10:00 PM 發表
今天(28日)早上6點55分左右,金沙江白鶴灘水電站首批機組完成了72小時帶負荷連續試運行,今天將正式投產發電。

總台央視記者 張偉:我現在是在白鶴灘水電站的右岸地下廠房,14號機組和左岸1號機組正在進行投產前最后準備工作。這兩台機組結束72小時試運行之后,將移交白鶴灘水力發電廠,正式投產發電。 

白鶴灘水電站共安裝16台單機容量100萬千瓦水輪發電機組,這是目前世界上單機容量最大的水電機組。 ...
等雅魯藏布江 水電站建設..
到時發電量預計係三峽大壩3倍..
加上西北既大陽能電站建設..
中國綠能佔比例愈來愈高...

引用:
原帖由 太大星 於 2021-8-25 10:20 AM 發表

要唔信,你點樣反駁佢地都唔會信。

比喻科興嘅數據令智利減低感染人數,較復必泰更有效對付Delta,佢哋只會揀啲不利科興嘅新聞講。

佢哋覺得自己深受中國迫害,已將中國妖魔化,所以佢哋唔會信中國任何正面消息。

老婆問我點解咁多人移走去英國,佢哋點生活?當一個人極度恐懼嘅時候,佢哋會失去理智,佢哋真係好怕中國,但真係唔知驚啲乜?
騙徒三寶..貪心,驚懼之心和同情心...

西方先用船堅炮利,後用金融制度,掠奪全世界,再分餅仔俾附和佢地既人..等一班依附賊船既人,在既得利益下崇西和為西方說項..
又妖魔化中國,令好多人無思考下因中國而令自己恐懼...
如同歷史下,陳勝吳廣誤在送工人時間..明明受罰只係陳勝,吳廣呢D帶頭人..卻嚇班工人誤期者處死..以驚恐之心令眾人一齊反叛..

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-27 11:51 PM 發表
中國係煤炭大買家, 但係一直都攞唔到定價權, 為左應付生產需要, 供應方開乜野價都要接受。

而家, 阿爺即係話D煤價咁貴, 我最多唔生產, 睇下邊個死先! 
好似鐵礦石..都有類似情況.由上年年尾700炒到今年5月頂峰去到1350..
但7月起大跌至近期得番600...
一年內價格最高比最低差超過100%...
動力煤又係有類似情況,短期炒上近倍..
但長遠只係紙面上炒賣.到真係交貨時,冇人接貨就會大跌至正常水平...

引用:
原帖由 ginppl 於 2022-2-27 09:37 AM 發表

40%靠俄羅斯,要是斷供可維持幾耐?歐洲北約也可能運作不了。歐盟是沒有氣的戰略儲備。美國那個笑話式供應鏈,民生也搞不成,有我看要協防北約也有問題。
西方偏偏不分析重點,天天只起閧斷Swift。麻醉普通老百姓,還要制裁升級。
估計俄羅斯上年已經加入人民幣跨境支付系統(CIPS),
而人仔支付上年中開始佔比增加,並每季增速加快,上季已經超過日元成第四大支付貨幣!

一段舊聞...顯示出烏既納粹份子存在並得到烏政府認可....

可惜西媒唔會報導當中既問題所在...

https://www.hk01.com/即時國際/713886/聯合國大會通過譴責納粹主義決議-僅美國和烏克蘭投票反對

聯合國大會通過譴責納粹主義決議 僅美國和烏克蘭投票反對

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2022-4-3 19:58 發表

俄國啱啱出左聲, 打算禁止糧食出口去"非友好國" 咁就大獲啦, 歐州可以去邊搶呢?
缺能源已經好大獲, 但冇糧食就必定會亂.
到時會唔會有D歐州國家反水同俄國和好呢?

至於去美元化, 睇個勢一定會加快, 而近期國際討論既係到底貨幣係咪需要實物來支撐其價值呢?
呢個頭一開左我覺得歐元壓力更大, 美元起碼都有一大堆野係美元計價, 短期內並未到翻盤既地步.
但歐元就唔同啦, 同埋 ...
睇番英國D情況..

炸魚薯條..炸魚冇俄國鱈魚..炸薯條冇烏克蘭葵花籽油..
能源價格急升..能源公司預計未來一年帳單加幅50%..
2月通脹6.2%..
冇糧,缺能源,全部物價飛升.看斯里蘭卡就知..未來歐洲各國,英國示威,動亂,零元購處處..
如有人將焦點轉移至華人身上.在英新移居港人必定係被零元購對象..
留港人仕,買定花生睇下場戲點演下去...

班西人就愈來愈窮,中國人就有錢唔捨得駛住..
等到國內人有信心消費時,中國經濟隨時爆發性增長...

https://hk.sports.yahoo.com/news/新聞點評-中國人愈來愈有錢-194600441.html

銀行存款上半年添10萬億破頂
換句話說,今年上半年,內地老百姓新存進銀行戶口的款項多達10萬億元,不但創歷來新高,更較2018年同期增逾142%。若把10萬億元除以中國約10億成年人口,相當於平均每人的戶口在半年間進賬約1萬元。

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2023-6-12 23:01 發表

全球幾百間絕密生化實驗室,不少散佈在中俄附近外圍,絕密到連所在國之軍警亦不可進入, 專門研究針對敵國種族基因之生化舞器. 沙屎即為針對漢族之病毒.
當世人還在著眼飛機大炮踱蛋, 你滷味已進行範式轉移,搞生化墊, 一個既便宜又隱閉又精準又收效大的污糟手段. 
始終現時科技對針對個別族群既基因武器尚未可達致可控情況..
美國投放生化武器隋時害人不成反害己..呢次COVID19可見一斑...

引用:
原帖由 kane1101 於 2023-6-13 18:15 發表

現在輪到日本放核水
其實中國及世界各地應該發起宣傳戰..
叫日本排放核水前.既然相信核水無害..
日本政府高官,東電高層等等..所有用水要用核水..將核水直接駁入呢班人的日常用水系統中...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]