• 瀏覽: 4,573,938
  • 回覆: 9
  • 追帖: 519
+597
感謝K兄

引用:
原帖由 lawo 於 2020-11-25 06:29 PM 發表

竟然還有人撐林鄭這種婦人之仁??
林鄭............18歲以下的青少年,認罪可獲警司警誡或簽保守行為處理
舉例,清潔阿伯被磚掟死,有人被火燒成重傷,是否十四, 五歲,不是主犯,只是負責運磚,
送電油,又肯認罪,可獲警司警誡或簽保守行為處理??
對受害者公平嗎?公道嗎?
受害者,  被私了的都有家人,也可能有18歲以下的青少年,他們對黑暴反私了,就象元朗
一樣來場黑白大戰, ...
CHING你係唔係睇漏嘢?
應該係講緊輕微罪行,唔係所有罪行都咁處理

引用:
原帖由 lawo 於 2020-11-25 08:24 PM 發表

I said......是否十四, 五歲,不是主犯,只是負責運磚,
送電油,又肯認罪,可獲警司警誡或簽保守行為處理??

so that is why 唔係睇漏.  
I only want to point out that , you guys agree to give these youngsters a chance,  what  about the victims??
...
可以見得負責運磚或者送電油一定唔係嚴重罪行?

我相信所有決定前都有調查過程
是否嚴重罪行我相信都睇可以有把握告得入乜嘢罪

畢竟警力(或其他資源)有限,集中資源處理嚴重案件亦未嘗不可。

其實呢個話題好似有啲離開本樓主題,先同K兄講聲唔好意思,呢位CHING我亦就此打住。

祝 K兄及各位新年快樂

引用:
原帖由 tigerg 於 2021-8-24 04:01 PM 發表
不知流定堅

如果放孟係見習嘅必要條件
希望要等到孟安全回國後先好見

引用:
原帖由 kallan 於 2022-1-31 09:00 PM 發表
虎年恭祝大家
身體健康
祖國
虎虎生威
繼續看春晚
祝K兄及各版友
身體健康
祖國
蒸蒸日上

引用:
原帖由 paulaalan 於 2022-8-4 09:05 發表

馬后炮講的:妖婆飛機落地,中國各大官媒都齊髮長篇聲明,擺明都有預住呢步,然后就有軍演圖,再然后有軍演圖圖解,再倒退華姐在推特上連發11條推,似怕妖婆唔去蛙島,所以真系馬后炮咁講,都系局,內地微博網民話齋,我地都系群演
同意C姐講法
我都係馬後炮

相比阻止風景線落地同實質行使/宣示對台海空嘅控制同擁有權
孰輕孰重?對我嚟講一定係後者

再陰謀論啲
話唔定妖婆已內定要捐軀(妖婆自己未必知)
如果老解真係出戰機去攔截
咁我地仲要食埋食貓
仲點可以跟自己部署圍台
事後嚟睇
出機攔截,睇嚟主動,實則被動
由得佢做大戲,睇嚟被動,實則主動

引用:
原帖由 白沙灣 於 2022-8-8 17:31 發表
我有個夢想....

也許...可能....
台灣的軍民會選擇離棄民進黨...
由國民黨執政...

但是...即使國民黨重新掌權, 若不斬斷和美國的關係,
照樣是冇得攪...

即係...以上都是癈話...
蝦蝦蝦...
刮民黨現主席早個幾月先話佢地「親美不親中」,又話92共識係「沒有共識嘅共識」
換佢上場只係換走個演員
劇本照舊

引用:
原帖由 kallan 於 2022-12-27 08:14 發表
很久沒有發帖

原因就是一星期前中了美國肺炎,現在還是兩條線,再過多幾天精神好一點再出帖。
K兄保重
好好保養後再帖

引用:
原帖由 kallan 於 2023-8-11 20:28 發表

有關兩極經濟體標題

這文是這個標題的一個我個人的解讀,所謂兩極經濟體是將中國和美國看首的舊世界經濟各自經營,這個概念在當初執文時很多人不能理解,原因很簡單,因為我們都習慣了由西方主導的經濟模式,甚至是一些價值觀,這些都很容易刻入我們內心作為一個標準,甚至是標杆的認知,所以在審視政治和經濟模式時,往往將西方價值觀和認知性合理化成為一種不容推翻的論述。\但現在大家都看到美國一方面在限制中國發展的 ...
多謝K兄多年的分享

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]