• 瀏覽: 4,573,784
  • 回覆: 23
  • 追帖: 519
+597
人民群眾眼睛是雪亮的
什麽該支持,什麼該反對
是日常一系列的事情累積而成的
百姓看在眼裡,記在心裡
不是靠網軍帶節奏或抹黑的

其實今次水災捐款除了鴻星,其他品牌如貴人鳥,361,匯源,蜜雪冰城,拼多多等都獲得廣大人民好評,點解?因為大家都知道佢地做生意唔容易,一對鞋賣最貴都唔過300蚊,蜜雪冰城4蚊杯檸檬水,6蚊杯奶茶,但仍然都肯為水災人民出錢。己經值得敬重。

更重要一點係呢d企業本身係低調捐款,根本冇大鑼大鼓去宣揚。只係有好心網友講左出黎再經網路傳播再獲得人民群眾熱烈支持。

再點解係鴻星爆買?正正係佢地之前第一時間發聲支持新疆綿。中國百姓已經記在心裡。

再問點解中國百姓咁憎滴滴,真係單單仇富?柳家作為外國買辦做既野嘔心中國百姓久矣,單係聯想918用太陽旗做速銷已經令人感到十分嘔心,滴滴壟斷用大數殺熟壓搾司機難度以為百姓看不到?更何況滴滴擁有既道路大數據影響到國家安全,中央7部門聯手調查唔通就係因為聽從刁民造謠仇富心態既決定?

26號中紀委發文讚揚鴻星,而明星去災區做show, 共青團其下既中國青年報也有批評。這些題目有了一些官方聲音,都該一搥定音了吧。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2021-7-27 02:47 PM 發表

"再加上國人抵制日本產品過火出咗事,令到愛國成為貶義詞。"~

係一次又一次撞板之後, 我見到國人每年都會改善提升心理質素。內網越多越多人鼓吹, 叫大家先冷靜, 吾好跟車太貼。

之前初中生跳樓自殺, 父親當晚已經睇咗學校cam錄影, 但母親說: 沒可能! 有一班吃瓜羣衆為咗同情母親(因為覺得自己有愛心), 發狂了係網上不停攻擊學校、政府, 仲好快沖咗上街集會抗議。幾日後政府 ...
兩件事混為一談不太合適吧。

當年抵制日貨最後變成零星打砸燒事件,只係少數人既行為,而且係犯法的。並唔可以因為咁就將成個愛國運動等同於唔理性咁既負面解釋。

其實將一d正面既野作負面解釋一向係白皮公知帶路黨既技倆。外交部據理力爭又話戰狼。人民自發抵制某d牌子又話人義和團(但事實上國家評價義和團從來唔係負面出發)。呢個根本係陷阱黎。

現在國家進步了,強大了,人民唔需要用犯法既極端方法去洩憤。只係鐘意既就買多d,唔鐘意就唔買。就係咁簡單,又何來偏激衝動唔理性?自己既荷包點洗錢都要人說三道四?沒這道理吧。

抵制有冇用?當然有用,三星夠膽差別代遇歧視中國消費者,人民就叫佢滾出中國市場,結果三星手機在中國消失了。h&m, Nike 夠膽辱華,人民唔賣佢帳手心抵制生意跌了幾成,結果h&m 今次水災一樣捐款,但有冇人讚?冇。nike自己話係為中國市場服務,中國人民buy唔buy,唔buy。因為佢地作過既惡人民看在眼裡記在心裡,唔係咁易洗底的。

至於你講既成都中學事件,到底係邊個急邊個衝動?根本成件事有預謀地比人煲大,公知網軍不斷係網路帶節奏起鬨,然後一條龍又康乃馨又群演上街演出。呢d套路19年係香港大家已經看過了。基本上冇人會理會呢班小丑(四川人話點會用康乃馨,而且現場所謂紀念人士講既口音都唔係川普,就知多係外地人)。到cctv片段公布後冇水抽就鳥獸散了。呢個完全係六子既故事,就係明屈。正常人根本冇參與其中。

網絡輿論宜家其實都係戰場之一,有人有目的去制造議題挑動事端,同性,女權,甚至環保,植物肉,海鮮呢d都可以比人挑動。但其實制造事端者都係網軍。之前有兩個料普頻度科學松鼠會同回型針被取締。正正係網友碶而不捨去追縱發現佢地收外國錢。而另外有一批吹日公知比日本官方發皇軍認證,先發現佢地係收日本錢唱好日本的。賣國賊何其多,但人民眼睛係雪亮的。咩係能相信咩唔能夠相信係識得分析的。

想起了國際歌歌詞

從來就沒有什麼救世主,
也不靠神仙皇帝

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-8-25 09:01 PM 發表
呢個招標廣告真係有趣
哈,幾時開工?🤭

引用:
原帖由 kallan 於 2021-11-2 08:32 PM 發表

其實今天在中國而言(其實包括俄羅斯都一樣),已經看不慣西方那套嘴臉,在後疫情時代,亦看穿西方能力不外如是,管理上和集體行動上都是大脫腳,從來沒有面對問題去解決,只是將鍋丟給別人,而在經濟領域上西方亦一無是處,整個全球產業鍵有望在中國調控之下奪回經濟主導權,同時習近平今天已經說明一點,中國的忍讓時代不再有了,夠膽就準備戰爭吧!
有地方發放緊急包
雖然字眼上好輕描淡寫

附件

Screenshot_20211103_175549.jpg(534.92 KB)

沒有生產力支持既錢同冥通冇分別

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-11-29 12:46 PM 發表

擺明是炒作, cap水. 散水三步曲.
難得有財演配合.
講白D就是另一個音樂椅遊戲.
錢印太多股市都食唔晒
要搵埋d唔等使既野都炒一餐

引用:
原帖由 kallan 於 2021-12-3 03:17 PM 發表

重點並不在風俗文化,而是問題不能解決就用另一個方法去堵,如:解決不了社區毒品泛濫,就去將吸毒者整理,減低社會壓力,因為吸毒者散養在社區,就會制造罪案和市容,集體管理吸毒者,美其名是減少其死亡率,其實這是退一個位置在擦管治存在感!解決不了賣淫問題,就將賣淫行為和交學費有關,而不是開放紅燈區這種開發中國家必經的路,即是搶佔道德高地的同時,將毒品和賣淫用另一種所謂人權和文明的角度去處理,但問題還是存 ...
其實就係語言偽術,偷換概念
禁唔到毒就話提供地方比道友安全吸毒
道友拆家周街攜毒都可以話自己係自備去吸毒中心享用
即係毒品已經半合法化
好快之後就會話用市場規範全面合法化了

引用:
原帖由 LAULAWLAU 於 2022-9-4 19:03 發表
K兄,尋日燈神蕭向油管講日本侵港,知佢一向衰格,佢否定共軍抗日,讚美讚英讚加讚國民軍抗日,我呢段歷史唔叻,你可唔可以講解下,小弟好想教道一下囡囡🙏萬分感激
其實好多人既誤區都係
覺得共產黨散兵游勇點去主導抗日?
但事實偏偏就係靠共產黨係敵後不斷擾亂
日軍事實上只能控制大城市
廣大農村日軍係控制唔到
結果係日軍只能夠擁有零星點對點既城市
而補給線拉長又不斷受到共產黨侵擾
去到抗戰中段日軍補給已經崩潰了
甚至到抗戰末期日軍要走去搵游擊隊購買生活物資,日本失敗只係時間問題

而呢個戰略其實係1938年毛主席發表既論持久戰中已經能預視出日本失敗,1938年係咩環境?係77事件後不到一年中國各大城市相繼淪陷,國民黨無心抗日,全國上下完全失去信心,中華民族生死只在一剎間,但偏偏係咁艱難環境毛主席既持久戰策略,否決了速勝論與速敗論,並且詳細分析抗日如何由戰略相持到最後戰略反攻,何謂在當年黑暗中既一絲曙光,其實最後就算無原子彈加速日本投降,共產黨最後都能夠將日軍趕出中國大陸。

最後國民黨抗日做過乜?
點解話無心抗日
首先了解下國民黨係幾時對日宣戰
係1941年12月9號
正正係日本偷襲珍珠港後美國7號對日宣戰
國民黨先正式跟住對日宣戰
由1931年918事變日本侵占東北到1941年先正式對日宣戰,呢十年做過乜?如果仲覺得國民黨係抗日主力,咁就真係好傻好天真了。國民黨整個抗日根本不值一提,係1944年全世界對法西斯大反擊中,蘇聯同盟軍係不斷反擊推進,國民黨係唯一一個仍然有大城市比日軍攻占,更唔好提為左阻慢日軍行軍而整出花園口決堤害死十萬中國人民,結果係咩作用都冇。無共產黨領導下敵後抗日全國早淪陷了,國民黨同蔣光頭簡直罄竹難書,民族罪人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]