• 瀏覽: 4,574,376
  • 回覆: 83
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-4-7 02:45 PM 發表

香港現時有三家發鈔銀行,發鈔銀行必須按以聯繫匯率制度以1美元兌7.8±0.05港元,向外匯基金交付等值的美元換取負債證明書。
依照這個玩法,發鈔銀行需要向監管機構交付等值的黃金才可發鈔,有關黃金就由監管機構負責監管。銀行執笠唔會影響已發行的鈔票。
如果你都明白愚港發鈔嘅操作
咁你就慢慢細心再睇下你自己如何寫你嘅天馬行空啦
我就再無其他補充嘞.

又或者咁講啦
你嘅構想在將來世界經濟經歷過無情摧毀之後
由中國當上世界領導角色去重新制定世界經貿同重新思考"貨幣"嘅時候
黃金數字幣或者有可能被提議嘅

引用:
原帖由 kallan 於 2021-4-6 11:52 PM 發表

其實這個問題非常有趣和有啟發性,如果是一個國家亡國或者被消滅,其貨幣自然全部蒸發掉,所有秩序要重新安排,但如果美元一夜之間崩盤,這不單單是美國本土問題,而是所有手持美元國家或組織的問題,故此,香港算是相對幸運的了,因為真的是背靠祖國關系,在這個突變日子裡,採用人民幣就是唯一有認受性的選擇,香港出問題並不是因為美元崩盤,因為美元崩盤是遲早的事,香港出事重點是金融地位不保,既然美元崩盤,而現在的金 ...
"但當全世界都有損失時,這是大團事,相對損失少者勝"  K兄所言甚是,亦唔太多人敢咁分析。

中國牢牢唔肯完全開放資本帳必定有佢嘅理由,照現時中國對應尾元崩潰嘅準備,到其時金錢上嘅損失中國可能都唔少(尾債+未收嘅外貿尾元應收帳),但中國肯定係最早起翻身嗰個,以自己製造業嘅產能,糧食對外需求比例相對低(甚至可再壓縮),再加上人仔或者中國將成為尾元崩潰後嘅避難所,到時中國應該唔使擔憂缺乏資金!

相反,我個人對港幣唔太樂觀,縱使可能有呀爺頂住,但當尾元崩潰嗰一刻,香港損失仍然會唔少,睇下特區整個外匯基金有大約80%係尾元資產,有咩冬瓜豆腐,呢舊錢就係咁先。 其餘在香港嘅銀行,金融集團,保險集團......佢哋嘅尾元資產佔比係好高,損失嘅數字亦會超乎預計,再加上經濟動盪,樓宇貸款同商業貸款壞賬必會突然爆錶,連政府都無錢冇能力幫銀行,到時只有倒閉,最慘係香港除咗金融,地產 同服務業便再無其他製造業可以賺取外面資金! 期間就算港幣改掛鈎人仔或其他貨幣也無法改變香港經濟崩塌嘅骨牌效應! 到時唯有希望個衝擊唔好太猛烈啦, 亦希望有少許實金嘅市民會無咁慘啦 !

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-4-8 09:48 AM 發表

當日彭勵治即晚將港元改掛美元,折合貶值左30%. 一次痛苦換來30年平穩。 睡醒港人已會將存款換成人民幣,何況是國際炒家。
貶值左30%?  唔知師兄以邊個日子做比較?

我記得1982年港幣兌美元係初初大概 1:6 上下來來回回
之後就 1:6.XXX 慢慢向上走, 即係港紙慢慢貶值
再去到聯繫匯率前兩三個禮拜就港紙開始越跌越急
去到聯匯前嗰個星期市況開始有恐慌性現象
部分銀行直情唔開匯價,要個別逐單睇市況然後再決定匯價或甚至唔肯做
部分銀行就將買賣差價開到好闊,例如買賣價係 8.1 / 8.8
而坊間已經出現恐慌搶購物資
到星期五港紙係跌到9.6XX
有銀行嘅開價係超過十幾但無成交
彭勵治最終喺1983.10.15星期六早上宣佈港元由10.17星期一起實施同美元掛勾
由當日開始掛勾7.8就沿用到今日
故此港元同美元掛勾並非一夜之間突然嘅事
事實上, 之前已經煎熬咗港人一段時間
當時如果再唔及早出手情況肯定會更加亂

有傳話港元急跌原因係當時中英在香港前途談判出現各不相讓
導致市場上蔓延信心危機
不過諗返當日
好在有鄧小平之前設下嘅底線
今日我哋先可以做個真真正正中國香港人 !

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 04:49 PM 發表

就算人民幣唔徹底開放
港元仍然可以掛鈎人民幣
咁港元成為國際版人民幣都算有價值的
而且唔需要咁多儲備
因為冇人會傻到咁沖擊同人仔掛鈎既港元聯繫匯率的
如果人民幣未徹底開放
好難將港元掛鈎人民幣

原因係當港幣同某一貨幣掛鈎之後
因應港幣總流通量
外匯基金係必須持有一定百分比嘅掛鈎貨幣資產
而呢啲資產必須要有流通性以便支持日常運作
所以目前人民幣未徹底開放資本帳嘅話
外匯基金係無法操作
呢個情況以往已經有好多人講過
兼且假如港幣跟人仔掛鈎後
等於兩地都變為係人民幣資產區
但會奇怪地....一邊係唔開放資本帳 而另一邊係自由開放

香港全開放自由經濟體
資金流出流入無任何限制之下
熱錢嘅衝擊力絕對唔好睇小
市場力量嘅殺傷力係可以好巨大
1992年英鎊都可以被投機者一擊就跪低咗
98年香港同索羅斯大戰一役算係好彩僅僅贏到

其實如果同人仔掛鈎係可行而又唔影響到人仔本身市場嘅話
香港回歸廿幾年早就做咗啦

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-8 07:18 PM 發表

在下只是猜想說,在兩極經濟化的終章,呢個世界只會分成<我>和<你>,是沒有了<他」的。。。
中國的內循環,其經濟應唔應該包括香港?定香港居民不想是<包括>香港?

在中國大部份人心入面只有(中國)同(外國)之分。。。
今天中國貨幣早已可與大部份國家直接交易,亦是歐洲國家其中一個主要儲備的貨幣之一。。。

香港貨幣在未來不久將因利用價值失去而消失,其中原因是中國巳開放了很多的對口平台。。。

中央 ...
micky師兄,一個國家存在唔同貨幣係有佢歷史原因
同時亦都要配合國家嘅經濟規劃同需要
國家政策同規劃唔係為咗"面子"而行事
香港,澳門,同中國大陸內地係處於不同規範嘅經濟體

在將來我絕對相信必會有改變到全國統一嘅一日
而最快可能出現嘅時機會係趁尾元徹底崩潰之時
但假使如今現有嘅局面一日未改變
就算明天武統咗灣灣
就算數字人仔明天港澳都通用得都好啦
好肯定現有嘅港幣,澳門幣,人仔依然唔會改變住
原因人仔仍然未完全開放
人仔仍然需要隔離開白皮資本嘅衝擊
除非港澳地區都改變埋唔開放資本帳咁就另當別論

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 08:21 PM 發表

錯了
這是一家人與不是一家人的分別

你開一家獨立公司賣自家餅卡,講明一將餅卡換到一打美心西餅,咁你手上就真係要有足夠美心餅卡防劑提

不過如果你間公司係美心旗下子公司,你仲會唔會責咁多美心餅卡?
你呢個比喻完全唔可以套落中國同香港兩個不同經濟體,一個係開放另一個唔開放。

中國有實力我唔會懷疑,但如果中國可以無視市場力量嘅話,咁又何必要牢牢不開放人民幣資本賬呢? 請慢慢思考吧!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-8 09:27 PM 發表

明白,所以在下說美元收皮,港台澳門幣等都將成廢紙。。。
同時會有不少以美元為主要貨幣的國家亦會落得非常殘痛的下場。。。

再多口講句。。。
純粹個人估計若繼續推算落去,因美元敗亡,會使很多依靠美元/債為生的國家出現嚴重動盪,那些生產力低、糧食儲備不足及武力不達的國家隨之會被吞拼。。。
在美元敗破的剎那間,全球將會出現大撕裂及大搶掠,真正的恐怖該由那一刻開始!
言多了,班門前弄斧。。。
尾元倒下,即霸權倒下,此刻在世紀混亂之中,我祖國必定係最早能夠起翻起身嗰個,到時仆晒街嘅白皮唯有排住隊揾中國打救,到時世界話語權就完全掌握在我中國手上 !

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-8 09:28 PM 發表

呢一點我都相當同意 港元令到外資有信心 呢一點根本無需改變
外資對港元完全不關乎信心嘅問題
而係香港係自由經濟 = 冇掩雞籠
佢地可以揾得快又走得快咪中意囉
就係咁簡單!

引用:
原帖由 一個局外人 於 2021-4-8 09:36 PM 發表

首先要搞清楚,而家嘅世界仲系以美元為結算貨幣的體系。如果唔想被尾角剪羊毛。築防火牆就是必須的。
2008年席捲亞洲的金融風暴,郷港人噤快就遺忘了嗎?所謂無視“市場力量”從何說起?挑戰美元體系必須謹慎應戰,因爲建立的是另一套規則。資本無孔不入的,必須在可控與安全的環境進行。情形有點像國內的互聯網,沒有防火牆,就不會發展tip top等國內的軟體,或者說不會迅速成長。
完全正確!
不過太多人唔明白!

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 10:08 PM 發表

你其實被現時聯繫匯率這個框架框住了
港元掛鈎美元根本唔可能和掛鈎人民幣相提並論
非也,非也,師兄
而係你唔明白人民幣一直都係未開放
而呢道防火牆唔可以因一時為咗你小小港幣掛鈎問題而打開缺口

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 10:20 PM 發表

我都冇話過要開放
而且有度好就係就算死都只係死香港
所以更加唔應該開放
最慘係港幣死會可能累死埋人民幣呢

師兄,你始終唔明利害關係,不如到此為止吧。

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 10:37 PM 發表

有防火牆,何來死
況且我唔信有人夠膽沖擊有阿爺做後盾既港完
唉! 呢個議題我回埋你最後呢次吧!

如果港元真係同人仔掛鈎嘅話,而又話係阿爺做後盾,在全自由開放經濟嘅香港,大鱷炒作攻擊港元並非違法行為, 因為到時港元就等同人民幣(雖然係當離岸,但也是中國作保),即係製造咗機會畀大鱷攻擊人民幣,如果逼到阿爺出手,要調動國家儲備去打仗,(記住可以攻擊人仔升也可以攻佢跌)即演變成中鱷大戰,咁你認為會否影響整個國內同國外人民幣糸統呢?  就算最終阿爺打嬴咗,但萬一動搖到國內根基嘅話係咪得不償失呢?

又如果照你講阿爺唔理香港死活而唔出手,你覺得阿爺原本呢個"後盾"招牌以後仲有無人信呢?

再強調,人民幣原本未完全開放嘅,即係有防火牆,但如果被港元掛鈎,而港元仍然係全開放經濟體嘅話,咁就令到人民幣嘅防火牆被港元打開咗一個缺口!

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 11:55 PM 發表

我諗你混淆左沖擊人民幣匯價同沖擊聯繫匯率呢兩樣野。先想清楚
你唔明我都無嘢再補充

有機會喺另一議題我哋可以再開心討論過

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-9 09:04 AM 發表

冇錯 當日索羅斯衝擊港元 聯繫匯率就算失手 兌美元係冇影響
尾元當然唔同啦
記住有一招叫火燒曹操連環船就麻煩

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-9 12:04 PM 發表

我建議你了解左沖擊聯匯實際上係點操作先再討論。
同尾元掛鈎,大鱷沽你港元,而HKMA接盤掟尾元....

如果同人仔掛鈎,大鱷沽你港元要你HKMA接盤掟人仔,大鱷囉到成手人仔之後去市場沽會點呢?
如果係呀爺調動啲人仔畀HKMA作為支持,就等於呀爺間接將人仔籌碼畀咗大鱷去沽!

話咗唔再講但又講,真係要講聲抱歉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]