• 瀏覽: 4,573,825
  • 回覆: 85
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 kallan 於 2022-3-16 11:41 PM 發表

其實這個現象(指每當美國和中國在會議前或者有一些重大分歧,都會有這種小動作),在奧巴馬時代開始,這種現象就變成常態性,如果在初期解讀就認為是美國在制造籌碼用作談判時的價碼,在以往中共中央都會當是一回事而去避重就輕,但自特朗普政府開始,特朗普就玩爛了這個累積籌碼的現象,而當在中美貿易戰時,中央派劉鶴去敷衍美國政府,這種轉變就從認真面對到敷衍了事的態度,大家可見一班,,到了拜登政府上場時,中美一見 ...
Uniqlo柳正井初期提倡消費者自由
繼續keep住俄分店營運
但最終頂唔住國內壓力
要停運斯俄羅斯所有分店

但好似無裁員, 亦無宣佈撤離
只暫時停業

對俄已經係咁
如果焗制裁埋中國市場
簡直要埋佢地商界條命

引用:
原帖由 ahtan_china 於 2022-3-21 08:43 AM 發表
唔知HK網友點睇李家?
曱甴一家

默克爾落台後
德國明顯變成美國一隻狗
同日本一樣乃忠實跟尾狗一條
連三哥呢亭垃圾行步路都好睇過德國

引用:
原帖由 kallan 於 2023-4-10 17:51 發表

二等公民的悲哀

近日城中話題就是有一名黃人一家先去台灣兩年敗走,再去英國三個月又回流,在此我真心好服這位人兄,在此我並不反對移民或出國求學,但總有一個邏輯,這就是在香港搵一萬,移民非洲都無問題,但風險和收入要成正比!
但奇怪的就是投資移居台灣省,在以往或今天的民進黨執政,如果想有台籍,能享受醫保甚至是有現在的消費現金券,而投票權亦可在大小選舉中拿六千到九千台幣(這幾年有沒有通漲增加我就不知 ...
班友肯走好過留低搞事, 大家雙贏
我阿叔五張野, 佢對上條友移民
佢至有得向上流

引用:
原帖由 毛毛手 於 2023-4-19 19:03 發表

「寧要核子不要褲子」,用了近60年的時間,犧牲了兩代人的幸福,來證明呢句說話是對的。亦證明毛主席幾咁有遠見。
打9伊拉克,因為(話)佢有大殺傷力武器
唔敢打9北韓,因為真係有大殺傷力武器

引用:
原帖由 kallan 於 2023-5-12 20:46 發表

你這個有關波動的影響,其實A股和H股已經分開,故此同一隻股票,同一派息比率,但A股一般比H股貴,有時會貴成三成,所以這都會反映在息率上面,所以某程度上亦等同H股是給外國人買(息率高),而兩者股價收窄(等同股息相約),代表外圍買中資股比例增高,這是可以多少可監察得到的!
但有一個有趣問題?為什麼H股和A股會長期在股價(等同股息)擴寬而不會收窄呢?
這個現象是什麼原因做成的?現在我不回答(即使 ...
成都繞城路規劃復耕
蘇杭也提政策復耕

引用:
原帖由 kallan 於 2023-8-16 20:55 發表

港人北上消費香港變死城談起

近日很多人在談論香港人自從開關以來,北上消費,香港晚上靜英英,再加上的士濫收車費,其實這些結果早就料到,而我以前一直都有講,現在談這個話題之前先講講以往香港的夜生活,因為很多90打後年青人未必理解!
早在70年代中,正直是我啟蒙在年青的轉變期,這時我經常在港台兩地過夜生活,直到九十年代中整整20年香港的夜生活文化才有高點向下到今天(台灣夜 ...
內地有創新,e.g.港式漏奶華,奶茶用熊公仔刨冰
班港仔話香港根本冇呢D野,大陸佬老作云云
然後又係繼續食老本歌頌菠蘿油、絲襪奶茶、楊枝甘露等等傳統港式食品時

隨住香港班舊師父老去,年輕一代唔肯入行;
內地就外省人充滿衝勁南下廣東學師
我就諗將來港式餐飲文化都係靠大陸(廣東地區)架啦

引用:
原帖由 lv 於 2023-8-16 22:07 發表

當香港連飲餐茶都要受時間限制!
酒樓食店唔可以怪香港人會離港消費,
其實香港人好簡單,捨得花費又食得大方唔計較,但係你限個半鐘至二個鐘要交枱,過時過節要客人一定要食套餐?唔叫套餐就恐嚇食客要等好耐先有野食,講下快餐店,宜家去食大x活大x樂閒閒地個人要70-100埋單,仲要食柴板豬牛雞扒生米飯未煮透意粉等等,上個月某星期日往一間新界某酒店餐廳食自助晚餐,計埋我地全晚只得五枱客,我對上一次幫襯呢間係 ...
講到搞夜市
就算唔講政府政策、業主貴租問題

香港班老細算爆,個撚個典型香港仔搵快錢心態:一碟米粉賣80
唔理口碑,乜春細水長流,總之務求短時間內刮得幾多得幾多

另外治安問題,陀地收片踩線搞場,做唔到日本台灣果隻幕後分餅仔歌舞昇平
加埋近年大刀會文化
總之搗亂搞事即開你波,你斬我我斬你,
食客又隨時互啤口角繼而翻枱動武,一個唔覺意隨時央及池魚(遊客)

引用:
原帖由 MatCoop 於 2023-8-16 23:14 發表

最 key point 係嗰陣時唔講政治,大家為生活各有各努力,正所謂修身齊家治國平天下,做好自己等同貢獻社會;反觀而家就乜都係政府唔啱,自己唔洗負責既,全部都係人哋既錯,就算俾佢哋揾到錢落夜場玩都唔會欣賞為佢提供服務D人😔
以前細個食小販檔食到肚痾
老豆老母只會話「食街邊野係咁架啦, 叫咗唔好食」,依家鬧會鬧食環執法不力

搞夜市?深夜大排檔?
今時今日樓上街坊實會投訴噪音,向區議員投訴小販醬漬搞到四圍污糟辣塌(以前唔會)
陀地攪事,食客大刀會,鬧政府啦!黑警去晒邊?
以前開片家常便飯,唔知點解冇乜人鬧港督

市民質素,法治意識,批判意識形態皆不具備夜市生態
香港情況都係商場排隊式消費容易管理

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-8-21 12:59 發表

中國越有錢越吾愛國,
只有窮嘅大陸人先會愛國

英國投資移民顧問公司的最新報告估計,最新報告預計,隨著中國經濟增長放緩,2023年將有1萬3500名中國富豪出走,數量為各國之最。

原文網址: 中國今年將外流1.35萬富豪居全球之冠 最多富豪選擇移民「這國」 | 香港01 https://www.hk01.com/article/908709?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
14億先肯走1.35幻,
驚天地泣鬼神

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]