• 瀏覽: 4,574,457
  • 回覆: 4
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 muihin 於 2021-2-4 10:48 PM 發表

今期就反對老師定期檢測... 的學校都可以摺得... 來緊收生不足問題, 佢地會是一個好目標... 可以連黑老師/ 未達標的老師都鏟埋... 重整教育的底氣...
班黃老師未經歷過縮班、殺校,以為份工穩定,你睇考試局蝕錢就知道學生開始不足啦!

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-2-18 10:43 AM 發表
疫情過後K兄估算港樓價上升機率大於下跌
呢個預測算係保守中偏樂觀

我個人估計就更保守兼偏悲觀
始終香港已沒有大型製造業
疫情過後不會出現大規模馬上復工場景
各行嘅失業人潮只能夠緩慢地回流人力市場
甚至無法完全回復疫情前就業比率

再講講內地人是否通關後就會嚟香港消費同掃樓呢?
打從乞暴開始國內人對香港嘅心態相信都不用研究
仲有現時仲還有多少黑金落嚟香港買樓呢?
睇睇澳門一早已通關但賭業仍然死到貼 ...
樓市我唔識睇,只知道有兩、三位老人家要加按比個衰仔還債,全部要借過百萬,有啲樓想放都冇人承接,除非大幅減價!

引用:
原帖由 cowcow8866 於 2021-4-10 04:08 PM 發表
見到有師兄講及美元崩潰論,我認同尾元大勢已去及被蠶蝕,長線睇淡,但要一夜間或短時間崩潰直接變陰司紙係冇可能,我係到分享下我既見解。

首先,都係果個問題,尾國有龐大利益包括專利權係全世界各地,好簡單一個例子,大家用緊既visa, master 每交易一次都奉獻俾尾國佬,呢樣野可以一時三刻取代嗎?

第二樣野,尾元真係弱緊,但如果全世界唔信尾元或開始唔信尾元,點解仲全世界爭住兌尾金炒尾股令尾 ...
其實金融我就不太懂,百年難得的一遇疫情,都比我們遇上,所以好多嘢隨時都會發生,我們只有靜觀其變啦!

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2022-7-8 16:58 發表
討論時事好多時會擦出火花
批鬥同言論自由只是一線之差
既然牛兄認為俄羅斯必敗的話,放長雙眼睇咪得囉
使乜勞氣
可能佢認為自己謀略仲勁過普京呱

引用:
原帖由 kallan 於 2022-12-27 08:14 發表
很久沒有發帖

原因就是一星期前中了美國肺炎,現在還是兩條線,再過多幾天精神好一點再出帖。
祝早日康復,一定要足夠休息,我家人中咗之後,真係大傷元氣!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]