• 瀏覽: 4,573,759
  • 回覆: 42
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-4-10 12:59 發表

畢嬲仲裁庭是要雙方面同意才可仲裁解決。
同法庭不一樣,法庭是睇証據嚟判。
根本從一開始就搵個仲裁庭嚟混淆視聽,夾硬制造法理依據。
從一開始, 呢個仲裁就係無效和不合法, 因為唔乎合仲裁所需的條件

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-4-10 14:19 發表

但係香港所有傳媒好似盲咗咁,從冇解釋仲裁與裁決嘅區別,故意誤導大眾,搞到好似中國唔守法一樣。

明明香港都好多仲裁員,係呢方面都幾專家的。
好簡單, 仲裁員個職銜聽落好似好公正, 好高大上, 但其實都會有政治立場
黃媒就更加唔駛講

引用:
原帖由 kallan 於 2021-4-10 14:00 發表
講下國際訟裁和香港聯系匯率問題(這裡各有一些誤區,大家的方向被帶偏了)

先講國際訟裁問題,我們明白就是任何國家地區都有法律(我們不去談這個法律好與壞或正確與否),任何人在這些地方生活或活動,都受到法律框架下之約束和執行,但問題重點是要有執行力,即是某人被判狶個錯時,就要被接受法律之裁決,重點是執行力,故此,我們就明白聯合國的執行力幾乎是零,因為聯合國沒有執行力去執行美國單方面對伊拉克動武,故 ...
是的, 聯合國看似地位超然, 但並沒有實權, 更沒有軍隊(維和部隊唔算), 講到最後, 國與國的紛爭還是要比拳頭

幸好, 中國早已經懂得打鐵還需自身硬這道理

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 21:43 發表
題外話 97金融風暴 其實係唔係美國錯失時機 如果喺回歸之前發生 喺英國控制之下 索羅斯可能已經贏咗 但係拖到回歸之後 話事權在中國 大家拚實力就輸咗 係英國為咗面子 回歸之前唔搞事 回歸後諗住落中國嘅面子 順便搵一大筆 定係只係巧合 橫掃亞洲各國 全部都贏 儲夠資本就嚟香港
回歸前割嘅係港英政府韮菜, 目的何在?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 22:15 發表

唔可以咁講 如果香港官員跟足美國規矩咁玩 積極不干預政策 可能已經輸咗 90年代嘅時候 我記得雷鼎鳴大大聲聲講 香港應該行積極不干預政策 令市場自由發展 何況輸咗嘅係香港人 對英國根本不痛不癢 但係回歸咗中國 好多嘢都不能控制 結果輸咗 就好似樓主咁講 中國並不會跟你美國嗰套政策 香港金融政策 去到有危機嘅時候 都係中央話事
其實積極不干預政策同打大鱷有咩關係?
唔干涉你仔女嘅決定/選擇 = 任由人嚟蝦你嘅仔女 ?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 22:31 發表

咁你咪就要問返當年行積極不干預政策嘅官員啦 當年佢哋講 金融中心 就係要香港政府完全不干預市場運作 想當年其實我都覺得好有問題 亞洲金融風暴之後 就更加證明我諗嘅係冇錯 想當年我同好多人討論 但係個個都話市場自由重要 唔係就冇資金嚟香港 做唔到金融中心
我O咀

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-12 11:41 發表

掃興講句,在那種時刻,其實錢已經不是很重要
從半杯水理論, 可以看出一個人是積極正面, 或是消極負面, 先不討論這個

打仗本來就是鬥燒錢, 如果打全面戰, 誰可以撐到最後取勝, 就要睇下哪國還有錢有能力造最後一支導彈, 但如果你一開始就預定這場仗會動用核彈, 咁就無後續了

引用:
原帖由 kallan 於 2021-7-3 12:59 發表
建黨100周年的宣言後感

綜合來講我們留意習主席的講話中有幾個歡呼位,一開頭就先講中國百年受制於西方列強,但今天在建黨100周年裡,明確宣報:中國人不答應,這意未著共產黨在背書並且鄭重告訴全國海內外同胞,中國政制已經改變,並且會和西方勢力(劍指美國)抗衡,另外就是將台灣統一問題納入講話當中,很多人認為,統一台灣是老生常談,誰主政總要講一講吧!但今天習的講話其實是代表其在黨主席在黨慶場合的一種 ...
共青團對黨的承諾: 請黨放心, 強國有我
我也很放心

嚟緊美國的中期選舉, 如果民主黨在參眾議院不能贏得過半數議席, 那麼拜登在美國國內的施政會舉步維艱, 那時候, 他可能會把全部精神放在外交上, 台海自然是不二之選, 如果北京定力唔夠, 對台作出特別軍時行動, 而俄烏戰事還未結束, 我猜測美國會用對俄解除制裁作餌, 引俄加入對中國制裁的行列, 聯俄抗中都唔係無可能

我深刻覺得, 只要美國一日存在, 中國民族統一和經濟發展是不可能同時兼得, 最棘手嘅係中國有14億人, 無錯可以享受人口紅利帶動內需市場, 但同時要為這麼寵大的勞動人口創造就業機會, 也是很艱鉅的, 唉! 中國/中國人太難了, 有太多不可能的任務

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-4-8 19:44 發表

全殲台島二千萬南蠻,換取十四億人下一個百年持續發展,絕對值得!就看中南海是否還有像鄧公氣魄的人!?
我同1450打嘴炮時都講過留島不留人那些不負責任的氣話, 但為咗一個島而放棄過去幾十年的經濟成果, 是否值得?

無錯台灣的戰略位置對中國很重要, 但我覺得只要大陸能夠突破第一島鏈, 讓海面的船隻和海底的潛艇可以自由進出, 對中國的國家安全已經有保障, 不需急於統一

引用:
原帖由 理得你 於 2022-4-18 12:30 發表
時間在中國手裡,收台灣快如食菜,制空,海,美麗國在北斗+東風管控下1點作為都沒有,台的軍,電,油,水,網宣,機場,港口給炸才登島。快則一天,遲則一星期。完收呆台。但後續管理才是重點,人心問題難掌握。
去美圓太快或崩盆,對中國1點好處亦沒有。尤如攬抄。對全世界的安全後續走向會出問題。
現在是看普帝在烏如何給美麗國放血+上習大如何凌遲切肉美麗國,等它慢慢吸下最後的一口氣。
(估俄烏戰爭完,我國應會出口 ...
如果大家真心想國家好嘅, 真係唔好再講什麼武統點樣武統, 國家要求穩求發展, 希望有超越美國的一天, 想像下當中國的人均GDP達到歐美國家水平時, 那時候美國還能對中國構成威脅嗎? 還有需要武統台灣嗎? 說不定台灣主動求統也不是沒有可能。

中台的情況跟俄烏很不一樣, 首先台島沒有像亞速營那些新納粹軍迫害中國人, 也沒有亞洲版北約不斷擴張, 威脅到中國本土, 所以真的沒有收回台灣的迫切性。大家要有心理準備美國必定會加大力度用台灣這隻棋挑釁中國, 但我對國家領人的定力和智慧有信心。

引用:
原帖由 kallan 於 2022-5-4 20:08 發表
俄烏戰爭背後的大格局

在不同的國家背景陣營(當然包括用西方視角的走狗們),對俄烏戰爭大部份都認為俄打得越久就對西方陣營有利(尤其是美國),另一方面的所謂經濟制裁俄羅斯,徒而令其經濟崩潰,影響國家發展甚至分裂,我在這裡不想馬後炮去講現在的實際情況,我用俄烏在戰爭邊源期美國的一個決定,因為誰都知道(起碼我一直都有在此帖講),整個歐洲直接依賴俄的油氣,甚至是糧油食品原材料,如果烏克蘭發生戰爭就連帶 ...
歐洲/歐盟真係唔抵可憐, 甘心為美國而犠牲, 除咗係真愛, 都無其他解釋, 不過德國宜家完全倒向美國, 嘥咗墨克爾過去咁多年嘅勞力, 好可惜!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2022-5-15 16:44 發表

整個西方政壇早被資本綁架控制,烏克蘭只是一個縮影,拜登何嘗不是一名戲子,社會主義由孕育之初就是抗衡魚肉百姓的嗜血資本,中國共產黨受百姓擁戴而成立新中國,中間曾經歷動搖的日子,中美蜜月期間,部份投降派佔據上風,猶幸黨內撥亂反正,不忘初心,眼看中國巍然崛起,猶太資本進駐無門,借屍還魂無望,只有中國倒下一途,資本才能繼續呼風喚雨,猶太資本容不下共存,一眾美歐白豬深受自由民主神教荼毒,看不見西方社會的沉 ...
最可怕和可恨的是這些資本控制了絶大部份主流媒體, 人民連覺醒的機會也沒有...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]