• 瀏覽: 4,574,540
  • 回覆: 8
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-19 12:02 AM 發表

可惜西方不喜歡中國。
點解一定要西人喜歡呢?禾大中國就係特立獨行冇須要睇西人眼色做人

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-19 12:39 AM 發表

互相歧視,互相憎恨,唔好既,不如大家開放黎玩囉!
而家係西人小氣喎

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-12-5 02:29 PM 發表

得閒吹吹水無咩負擔!
尤其啱禾呢D塘邊鶴

引用:
原帖由 kallan 於 2020-12-6 07:04 PM 發表

我都是一直對中國對外的宣傳不足經常貶多於褒,但這次對澳的宣傳戰,既搶得道得高地之餘,又引出澳的總理和一名外交人員的貼圖對話,更將那些插圖再引全球的眼光,將其他問題再一次將西方的自大和不義公諸於世,更有力就是法國總統出來染,兩套標準,將整個西方價值觀打破,故此,外交部這回是精彩的!
禾都覺得嗌交部突然頓悟

引用:
原帖由 kallan 於 2020-12-21 09:27 PM 發表
一些有關香港俄式餐廳歷史分享
兒時大人經常帶我去光顧一些俄式餐廳,例如:雄雞、ABC愛皮西、金馬車、車厘哥夫、銀馬車,中環龍記(那時有晚舞)還有後來的灣仔龍記、還有一間紅寶石,這都有舞跳,當然還有皇后飯店,這個直到長大到現在,都不時去光顧皇后,由銅鑼灣開始到遷往對面,再後來的九龍塘吃過一次後,非常失望就沒有再去了,甚至在深井其員工開設的皇后都有光顧,對港式俄羅斯餐是有一份由兒時的記憶帶到成年,那 ...
北京莫斯科餐廳好似都唔錯.下次上京會一會企

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-11 12:38 AM 發表

你樓上果位係黃人黎, 跟左K君嘅帖好耐架喇, 間中出黎放下毒, 俾人圍攻之後又會縮埋一排, 生命力好頑強架!
曱甴當然閃閃縮縮邊似禾呢d堂而皇之 DKLM

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-8-4 21:58 發表

南海建島是中國實操層面的事情,不過當時也是頂著壓力做了!

不過,就中國是否過台海中線的問題,一直以來,中美雙方都只停留在“意會”的層面,就是告訴美國人,中國有能力這樣做。

不過,中國有能力這樣做,也不能立刻就這樣做,這中間,欠了一個“不得不做的理由”!

中國政府在台灣問題上,一直與美隔空交手,不停地強調一個中國的原則,把破壞台海穩定的責任安在美國頭上,這些,只是佔住“理”的層面!有理,就佔 ...
即係何生高論~唔怕你精唔怕你呆至怕你唔來火撥到行.老尾/西婆性格一定硬闖正中下懷

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-8-5 17:06 發表

火撥到行,敵人就會硬闖???

呢個唔係佩洛茜一個人嘅事情,而係美國(西方資本)嘅戰略走向問題。特朗普啱啱上台就話要推翻一個中國政策,結果,呢條台獨路,美國由2016年行到而家,先敢“嚴重挑釁”,點解要等到而家先來搞???

美國仲要驚佩洛茜唔肯來,挾持佢老公做人質,迫佢來,點解呢???

中國政府一直反對“美台官方往來”,但係點先算“官方往來”呢?政府官員算唔算?國會議員算唔算?中國一直都冇具 ...
西婆出名反華有機會表演佢會唔來?🐶就係有人唔想企來比大陸有話柄嗱.係你尾🐶超越紅線破壞呆海穩定架禾軍演甚至收呆灣都係迫不得已呢排西鬼幾安靜.換作平時唔屌晒鬼咩

k兄可否解讀一下對台白皮書呢?
與前幾次有何不同?對台工作又會有什麼新發展?感激

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]