• 瀏覽: 532,577
  • 回覆: 21
  • 追帖: 390
引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-4 06:11 PM 發表

資本的載具 (長編連載)瓷器
這個話題其實是想將一些資金池的儲存而將多餘的金錢儲起來,這就不會形成惡性通漲,而所有資金池都是有一個特性,參與人數眾多和認受性強,而在中國,資本載具最大最深者是房產,但在全世界,最具規模的就是美元。
我想講的就是所有資本的載具背後均有一定的模式,即是純人為的控制,而並非所謂的供求關系或者是物有所值,而所有這些能夠作為載具(即是資金池),都有一個或多個犯駁位或者矛盾 ...
K兄係咪因為呢幾日比特幣暴升所以帶出呢個題目?

但係以你所舉嘅例子, 富商買左件古董固然凍結左佢三億資金, 但係賣家果邊又多左3億現金係手喎, 呢3億現金一樣會留係現金池入面唔會註銷左架喎!

引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-4 07:32 PM 發表

你的提問好有啟發意義,我舉一個反例:經濟活動是這樣的,我有一頭牛,在市集換了十頭羊,我用一頭羊換了十隻雞,再過一個月,我在市集賣雞仔和雞蛋,過可以賣羊奶酪製品,當然還可以開鋪賣羊肉湯,即是我原始的一頭牛,當他值5000元,一個月後重複又重複的活動,可以帶動出這5000元多倍率的生產經濟活動,故此,我們如果用貨幣來結算的話,理論上金錢只有越來越多,物品不斷交易和衍生的物品再投入經濟活動裡,但如果 ...
三日前睇到K兄嘅回覆,一直思考到呢一刻消化晒先至回帖。

如果要粗略分類,資金出路可分為生產性投資,投機性投資,消費性支出同埋藏富式投資四種。

生產性投資表面上對社會最有利,因為既帶來就業亦可以透過生產改善人民物質生活水準。但係,如果資金投入不當,就會引致錯配或者產能過剩,例如一窩蜂投資共享單車,所以屬好壞參半但偏好。

投機性投資表面上唔好,但係市場上存在適量投機者可以發揮快速改變市場失衡嘅功能,所以屬好壞參半但偏壞。

消費性支出只要唔係過渡透支先洗未來錢或者大量浪費,應屬偏好,而且亦可以製造就業機會。不過消費增大亦會刺激通漲,所以要好小心處理,萬一消費過熱到時政府又要出招壓消費。

反而最後一種收藏性投資對社會嘅影響應該係最細,因為資金買左一舊收藏物就即係鎖死左一筆資金,咁就唔會流入另外三項度,所以係資金充裕嘅社會,收藏性投資係對社會影響最細嘅,差不多係零影響咁滯。

而家國家面對嘅係市場上資金太多,所以如果可以將佢地引入收藏性投資,咁政府就可以將更多精力投放係應付另外三項身上。

至於上面例子賣家收到三億之後佢會點做?最大可能係小部份去左消費,大部份流入另一項收藏性投資,因為食過翻尋味丫嘛!

引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-9 06:50 PM 發表

資金的載具 鑽石和玉石
先講鑽石,鑽石可以講是被攏斷價格和有集團在打莊的一個龐大資金池,這個資金池其實作為中國人的我們是要學習和將其用在其他方面,這是西方強權在當時的一種在全球搜略之下發展出的一種長期的而穩定的資金來源。
鑽石本來就是炭因巨大熱力而造成的一種礦物,在以往還有一種作為消耗品的作用,但亦只是限於在其強度而用作切割的工具上,但現代有高溫合成的人造鑽石,今天鑽石幾乎是用在裝飾品。
* ...
期待K兄講黃金。

當我十幾歲嘅見我老豆買金, 話要買少少實金係手當係買個保險, 就算將來要走難都有路費, 當時我真係唔理解; 到左年紀有返咁上下, 先至明白真正嘅意義, 就係現金, 不動產, 股票呢D資產嘅價值可以一晚歸零, 只有黃金先係全世界承認, 各國中央銀行都要儲存嘅真實財富

引用:
原帖由 Peterold4 於 2021-1-11 08:40 PM 發表

謝謝K兄關于黃金的文章,獲益良多,我發現很好情況金價上升時,美匯指數就下跌,而很多時候,當金價升到咁上下,又會大幅地下跌,而同步美匯指數亦會止跌回升,背后真係似有大力量在維持金價秩序!
我諗其實係因為以美元為計價單位, 所以出現呢個現象。

假設一安士金真實價值係1000歐元,當美匯價下跌時, 即係要用更多美元先可以換到1000歐元, 咁咪即係以美元計價嘅金價升囉, 不過以歐元計價的話可能係冇升跌…

當然, 金價升跌除左匯價因素之外仲有其他因素影響。

引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-11 06:15 PM 發表

資本的載具 黃金
首先講下全球地面上的黃金總存量,什麼是地面上呢?這是包括已經開採、歷代飾品和藏富於民的預測,全球各國公開的存量等等,當然這只是一個預計參考數值,但我們只可從這個存量去預測黃金的潛在價值,在地面上的存量如果集合在一起的話,大概只有我們常見的七樓高的一個立方體,即是21米乘21米再乘21米高,這個存量絕對不能作為全球認可的合法貨幣,這是現實的問題,但如果我們去講所謂地面下的存量,這 ...
全球地面上的黃金總存量

附件

uploads_1522157207301-1522157207300 (1).jpg(83.8 KB)

2021-1-11 10:08 PM

uploads_1522157207301-1522157207300 (1).jpg

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-11 11:50 PM 發表

你的立論亦即是大多數人的立論,同樣都是用貨幣去換取黃金的問題?
如果我們將其簡單化,就會明白,黃金其實是商品,而任何貨幣只不過是欠條,當一個政權沒有了,不存在時,這種貨幣是完全消失的,而用美元兌黃金或者用歐盟兌黃金,先決條件是兩種貨幣都存在才可作這個解讀,但如果美元不存在了!次位頂上是那種貨幣呢?還是人們不再信任貨幣呢?這些都是未知數,但確定的就是當美元崩盤了,其他貨幣的信任程度同樣是起不到 ...
我諗可以將個問題簡化為用乜野做量度價值果把"尺"。

當我地話一安士黃金市值2000美元, 就係用美元做一把尺量度黃金嘅價值, 反之, 亦可以1美元等於1/2000安士黃金, 用黃金做果把尺量度美元價值。

假設美元徹底崩潰, 以黃金量度美元就得出美元嘅價值係零, 同時其他法幣(fiat money)亦可能因世人對法幣缺乏信心, 所以無論歐元又好人民幣又好, 係黃金呢把尺量度之下都會縮水, 變相就係以歐羅或者人民幣計價黃金都會係升值。至於豬肉白米呢D, 除非有一日世人唔再接受以法幣交易, 否則我諗小額交易始終都會用呢D代幣而唔會直接用黃金白銀交易。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DHMO 於 2021-1-14 01:36 AM 發表

題外話, 有人咁鐘意咒人病, 留意下自己(精神)健康先啦...
隻癲雞仲衰過潑婦罵街

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]