• 瀏覽: 1,922,403
  • 回覆: 18
  • 追帖: 512
引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-19 09:32 PM 發表

連接 兩極經濟體—中國新時代的發展路向 2

此帖是延續兩極經濟體 2 ,但兩極經濟同時亦因為美國肺炎的變化,真正是兩極化(疫區和非疫區)。
而當前就是美國作為西方霸主的領袖,但當特朗普上台以來,這種美國獨大強勢,起到了質的變化,同時亦嚴重去考驗民主政治體制是否可以保障國民的生存權,又或者民主政治只是一種流於形式的美化包裝,和政治體制是否合理完全沒有關系!?
現在,當用西方的量度標準來驗證 ...
得益匪淺

熱賣及精選
引用:
原帖由 LAULAWLAU 於 2020-10-28 07:24 AM 發表

一、人口普查——登記中國人

在新中國第七次人口普查之際,向居住在台灣的中國人進行人口普查,實施中國人在冊登記。
台灣是中國領土的一部分,居住在台灣的居民是中國人的一部分。由于歷史原因和時代條件限制,新中國成立后的前六次人口普查未能實現對台灣的人口普查。現在,時機已經成熟了。
對台人口普查,向在台居住中國人發放“登記中國人”網上普查表。
這樣做的考量:一是“嚴重情況”已經出現,加之美國拐賣 ...
武統台灣,勢在必行,隨著美國大選臨近,分裂的中國,是了斷的時刻了,殘害世界的白皮惡霸,也該認命了。

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2020-10-30 11:54 AM 發表

你法國白皮褻瀆伊斯蘭神明,成個法L西自上而下唔加以制止仲要披著言論自由去支持,咁就唔好怪教徒捍衛教義
係法國自己挑起的
法國的宗教衝突,就如美國的種族衝突,都是貪婪的白人為後代帶來的報應,要怪就怪那些掠奪殘害其他國族而又要裝扮成文明高尚的先祖吧。

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-11-15 08:32 AM 發表

看問題有自身的性格能力角度去看,家族人性格都不喜歡拉關係,讀書又不太好那種,只求平靜的生活。當然每個地方政治家都黑暗,我們看見這二十三年的問題而認定,香港這樣就不會有好日子過。近來確實見到管治開始理性執行,也許今後能好。有些事需要時間看。致于國內共產黨的政策係好的,我在國內也做了十多二十年生意。行走的事我當然清楚,上有政策下有對策就是當時國家的風氣。我怕事所以賺錢艱難又谷氣,人生沒有關係怎能跟 ...
內地貪腐今天仍然存在,但相對以往冇咁明目張膽,苦主投訴有門,再者網絡資訊流通,一時三刻已經通天,加上嚴厲法治,強橫欺壓隻手遮天嘅歛財濫權已經大大減少,存在嘅都以官商勾結鑽空子為主,授受皆悅,各取所需,隨著習大大上場大力肅貪倡廉,全民法治意識提升,中國已經擺脫升官發財的死遁環。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-15 01:03 PM 發表

大佬,邊度無貪腐?香港?美國?唔無玩啦!好似今日唔止乜水係大台話香港要就 104 條立法,如果唔係就無法要可依,表面就話法治,間接就話中央唔依法,再間接又係話香港司法大唒。真係千期唔無將全人類普遍問題變成中國獨有,最後就係中國貪腐嚴重
馬兄,咁我又冇拉到咁遠,亦無否定西方國家有貪贓枉法,只不過佢哋佔領咗道德高地,賊喊捉賊,相反所謂民主國家嘅金權政治將國民舞弄於指掌,抓住話語權,再而妖魔化佢哋眼中嘅假想敵,五十步笑百步而已。

中國自改革開放以還,衍生大面積貪污舞弊係不爭嘅事實,往昔嘅不堪,隨住歷代共產黨人不忘初心,撥亂反正,今日,可以親睹國家重上軌道,中華無需仰人鼻息,感激有餘,又何來污衊之意呢?

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-11-23 09:08 AM 發表

根本做d又唔做d
扭扭擰擰
自己d仔女又喺外國

3月已經一大log學生回流播毒
一招大愛包容
再來一招在家隔離
傳俾屋企人後落街買餸傳出社區

家下最近先話要收緊隔離措施

根本就要徵用亞博 / 機場酒店強制隔離所有來港人仕及空運貨運人員

唔夠capacity就唔好大愛繼續放人入黎啦
制定同落實政策嘅好多都有家人仔女在外國,大愛係必然。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-29 06:56 PM 發表

唔死刑都可以有大把野加大阻嚇性
罰佢終生勞改又得,加大罰額至過百萬又得。
總之就係不能避事,不能因為買班曱甴怕而放棄抗疫
玩曲線?

引用:
原帖由 qp08 於 2020-12-1 09:12 PM 發表

笠晒水
面子給多了,袋鼠都把自己當米奇了。

引用:
原帖由 tigerg 於 2020-12-22 01:27 PM 發表

去吃羅宋湯就是 彌敦道亞皆老街交界那間,他的羅宋湯分量很大不像現在西湯那樣小小一碗,此外 ABC 在洗衣街近弼街有一間但只賣麵包西餅。
另外當時返培正在亞皆老街染布房街交界好像有一間亦是叫金鳳嘅餐廳下午做學生餐冇記錯係 2.5, 冇得你揀坐低嘅就湯飯擺埋嚟 😂
師兄冇記錯,金鳳喺嗰個位

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-23 01:07 AM 發表

亞皆老街?唔係旺角道?
金馬車?應該係而家嘅老鳳祥對面

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-4 12:01 AM 發表

剛剛洗衣機去水喉漏水, 我係附近日本城搵過冇得賣就上淘寶搵啦, 印象中一條咁嘅水喉十年前都要賣幾十蚊, 所以我仲諗住如果50蚊之內買到都算合理價啦, 點知...

所以我認同祖國強大連消費者都間接得益
喺K兄帖講哩啲可能唔太合適,但都關乎中國哩幾十年嘅進程。

廿幾年前,買一部IBM ThinkPad notebook,美國品牌台灣省組裝,$15000,配一嚿電池,$1100,舊年中,買一部國產Lenovo ThinkPad P52 Workstation $12500,淘寶淘咗件原廠電池,¥250左右,開心價。

願K兄龍馬精神,長寫長有,華夏牛氣衝天,六六大順。🦌🦌🦌

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-3-23 06:11 PM 發表

如果開戰,都係在我國領土範圍,打仗會外商離去,中國地方破壞。班西方人黎破壞多過打真軍,我地又唔會射飛彈去美國。
中國發展超長程導彈,就係要震懾美國,美國膽敢攻擊中國國土,北美必成報復目標。

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-3-30 02:41 PM 發表

候賽因當年宣佈賣石油收歐元
隨即係聯合國收到老美兩包洗衣粉當賀禮

不過當時老美仲係強勢,冇人敢出聲
歐洲佬仲落場打埋科威特一份添

暫時我認為沙特唔敢反老美
正常人都唔會信個黑奴攞住嗰個毫無保護裝置嘅樽仔入面係化學毒物,政要雲集嘅埸合,萬一泄漏咪冚家富貴,擺到趙高指鹿為馬,你咬我呀?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-7-25 01:00 PM 發表

韓紅個慈善基金會傳過有問題,之前俾人查過,佢係軍隊出身,最後不了了之,一個過氣明星,一直不甘寂寞,成日炒作小鮮肉博新聞見報
韓紅並非軍人出身,只因歌藝出眾,根正苗紅,再加上漢藏血脈,被招攬入解放軍文工團,官至大校。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]