• 瀏覽: 4,574,369
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-9-3 03:58 PM 發表

原股東的5000萬已經投入左公司(國內資金),另加新集資5億(國外資金),即係上市後國內市場有5億5資金,呢5億5係唔會流返出國外。至於原股東既5000萬股票,上完市後升到5億,多出黎既4億5其實係虛數,要出售股票先會變實,當原股東出售晒啲股票,其實都係國外資金5億流動,唔會影響到入左國內既5億5。

另外我印象中中國公司係唔比外國股東持股超過50%,即係外國股東係唔會控制到中國公司,唔可以用控 ...
你將走資嘅概念定得太窄了。

公司上市太複雜, 我再以買屋舉例。假設20年前我係深圳用1億買左一幢樓, 而家呢層樓因為樓價升值已經值十幾億, 每年可以收到1億租金。我將呢層樓嘅未來100年"租金收入權"轉入一間公司, 之後呢間公司拎去美國以十倍P/E上市, 收到十億。

第一, 究竟賣出嘅資產係計算20年前嘅買入價定現價呢? 你上面嘅講法係只計20年前買入價, 但係你忘記左每年單係租金收入都已經等於當年買入價, 點可能將果幢樓嘅價值以買入價一億計算呢?

第二, 唔好忘記, 未來100年都由國內收到嘅租金收入將會以股息流到外國投資者嘅袋度, 而流出嘅量係每年一億元(就當未來100年租金收入不變)! 咁我想反問, 未來每年果一億又係唔係走資呢?

第三, 我係外國收到果十億, 係唔係一定要回流國內呢? 可唔可以部份或全部停留係國外呢? 就算係公司上市集資得返黎嘅錢要用於集資目的度, 間公司嘅上市集資目的都可以係購入國外資產卦?

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-9-3 10:56 AM 發表

而網上大V司馬南講了一句:為什麼滴滴不在中國上市。這句說話其實是代表其不明整個局是甚樣玩,

樓主好,
這點我可以為他解釋一下,看久了司馬南的評論,就知佢咁講原是一種反面詰問,(就是樓主指出原始股東權益角度....)有所隱諱的說法...
滴滴約7月中,已被國家七個強力部門包括國安部,公安部,等聯合進駐作網絡安全審查...........

綜合今年尤其近月,中央針對各界資本巨企大至 ...
謝謝回應,其實我對司馬南沒有什麼意見,只是其的影響力,可能會將問題帶偏,原因是一些企業走出去是必然的,並不存在什麼愛國或走資與否,其實在某些問題上,會將愛國和走資過份解讀!
國家一向都是不懂的就學習,可以去做,但當問題出現會修正,而在修正本身是正面的,如果發覺問題大了,就自然會禁止,這是一個負責任的大國應該要做的事情,並不能將所謂市場經濟大於一切,從而將人民幸褔扭曲,而大V們很多出發點是善意的,但沒有考慮讀者來自五湖四海吧!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-3 04:31 PM 發表

你將走資嘅概念定得太窄了。

公司上市太複雜, 我再以買屋舉例。假設20年前我係深圳用1億買左一幢樓, 而家呢層樓因為樓價升值已經值十幾億, 每年可以收到1億租金。我將呢層樓嘅未來100年"租金收入權"轉入一間公司, 之後呢間公司拎去美國以十倍P/E上市, 收到十億。

第一, 究竟賣出嘅資產係計算20年前嘅買入價定現價呢? 你上面嘅講法係只計20年前買入價, 但係你忘記左每年單係租金 ...
頭先我有講到派股息係資金流出既其中一個途徑,但係你睇返現實去境外上市既國內公司,每年股息既比例係好細好細,你例子入面既租金收入唔等於股息,上市公司賺到既錢唔會攞晒去派股息,大部分利潤會流返起公司入面作將來既營運資金,所以唔存在賺幾多就流出幾多資金,P/E上升只係令到公司既股價上升,但係股票既買賣全部都係境外資金流動,唔影響已經入左境既資金再流出

至於公司購入外國資產,對國內公司黎講佔既比例都唔高,所以國內公司上市集資,絕大部分既資金都係會流入國內,派股息、境外投資既資金流出係一定細過集資既資金流入

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-9-3 05:10 PM 發表

頭先我有講到派股息係資金流出既其中一個途徑,但係你睇返現實去境外上市既國內公司,每年股息既比例係好細好細,你例子入面既租金收入唔等於股息,上市公司賺到既錢唔會攞晒去派股息,大部分利潤會流返起公司入面作將來既營運資金,所以唔存在賺幾多就流出幾多資金,P/E上升只係令到公司既股價上升,但係股票既買賣全部都係境外資金流動,唔影響已經入左境既資金再流出

至於公司購入外國資產,對國內公司黎講佔既比例都唔 ...
我諗其實我要講嘅都已經講晒, 都冇乜野補充。

至於而家係美國上市嘅內地公司將幾多上市集資得返黎嘅資金回流國內, 又或者每年派幾多股息出去我冇詳細研究, 可能而家內地投資環境好所以資金回流多同派息少對外國嘅股票持有人更有利添, 但係呢個的確可以係一個潛在走資嘅途徑。

本來這個話題我想再補充,亦已經寫好了稿,但決定不發表,留待大家討論反而會令到問題更加清晰!不希望只聽我一言!
大家要反思一下,騰訊和阿里都拿出資金來搞共富基金,這些資金美國人有份貢獻的啊!只要大家在這問題上思考一下,就知道我說的是一個局,而且是一個大局,在中美政治鬥爭上,如何走向?

引用:
原帖由 kallan 於 2021-9-3 05:48 PM 發表
本來這個話題我想再補充,亦已經寫好了稿,但決定不發表,留待大家討論反而會令到問題更加清晰!不希望只聽我一言!
大家要反思一下,騰訊和阿里都拿出資金來搞共富基金,這些資金美國人有份貢獻的啊!只要大家在這問題上思考一下,就知道我說的是一個局,而且是一個大局,在中美政治鬥爭上,如何走向?
請問K君共富基金係點操作?係貸款概念定係投資概念?

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-9-3 06:52 PM 發表

請問K君共富基金係點操作?係貸款概念定係投資概念?
是由各企業按照各自認定設立多個項目,目的是提升共同富裕,例如提升車手的保險、醫療、褔利補貼,亦提供各領域減少炭排放研究,兒童重症補助等等。分補貼、研究獎勵、科技發展、提升就業者環境改善,林林種種,由各企業自行設定,相信主要是用撥款投資滾存利息作長期發放或補貼之用。
這種方式亦有利提升企業本身的品牌價值,大家注意點就是將資源投放回國家社會內部,意義上是企業賺了錢,但要照顧社會上各階層共同富裕。
是褔利事業和鼓勵創富項目,這是國家走向良性的一條道路,以往只限於是救災範疇,只是頭痛醫頭,而整體社會責任就交由國家主導,現在是大企業帶領共鳴,將整體社會困難問題、環保問題、醫療問題、員工身心和健康問題等等設定不同的基金,目的是長期操作!大概是這樣,目前約有七十餘家大企業參與,個人相信,這種風向會帶動所有大中企業參加,這就是社會主義特色,在政治上是用來比較資本主義那種人吃人的、大吃小的制度,目前只是開始,到發展一段時間亦會改良和變成常態性,其實如何大家心水清都知道一向部份大型國企、央企都是年年賺錢,但股價並不高,有時反而賺息蝕價,但常期派息穩定,這些股份其實部份是正在做退休保障和褔利之用,但現在這個不成文風氣鼓動一些概念股,(即不派息,只求賣未來概念來支持股價),都拿出部份收益來反饋社會,這是好事和值得提倡的行為,如果這樣,就可以結合到清理娛樂圈、飯圈的黑幕、教育的不正發展、和外國人佔著中國人應有的社會資源,飯園即是朋黨結合,富貴者聯系權貴,以往只打貪官而輕輕放過財閥,原因是中國經濟正在上升軌道上,不能扼殺企業的空間,但當中美貿易戰和兩極經濟探討之下,中國可以用自身量度的方式去將國家社會經濟結合,這其實是一種自信的表現力!並且和西方資本主義的本質不一樣,這個到時再驗正成果吧!

最近閱讀了一篇共同富裕概念文章,覺得很好在這分享

共同富裕不搞 '殺富濟貧'

https://mp.weixin.qq.com/s/PIUAcVJ6pltTd14RhE7KLQ

引用:
原帖由 kallan 於 2021-9-3 05:09 PM 發表

謝謝回應,其實我對司馬南沒有什麼意見,只是其的影響力,可能會將問題帶偏,原因是一些企業走出去是必然的,並不存在什麼愛國或走資與否,其實在某些問題上,會將愛國和走資過份解讀!
國家一向都是不懂的就學習,可以去做,但當問題出現會修正,而在修正本身是正面的,如果發覺問題大了,就自然會禁止,這是一個負責任的大國應該要做的事情,並不能將所謂市場經濟大於一切,從而將人民幸褔扭曲,而大V們很多出發點是善意 ...
我都多謝樓主不吝賜教..

近年中尾鬥爭白熱化,今年鬥到上枱面,3月阿拉斯加一役,5月中國三大電信商不接受侵侵簽署的"外國公司問責法案",而被紐交所退市,很多中概股如京東都回流香港上市..
假設有乜衣郁,起碼不要被老尾當人質,籌碼..

由此反映滴滴可以在老尾上市,背後原因已經調查中,對比螞蟻在上海和香港上市臨門一腳被中央煞停..
包裏歸堆一句話,中國是社會主義國家,首要維護人民的福祉,利益,不容任何自以為大到不能倒的資本巨企危害國家安全,侵蝕人民利益..
綜合看來,予人一種明確的想法,就是中央以守法,守規,遵循國家意志與否,來界定是不是愛國,不算過份解讀..

近日報導,北京證券交易所就快設立..

引用:
原帖由 kallan 於 2021-9-3 08:01 PM 發表

是由各企業按照各自認定設立多個項目,目的是提升共同富裕,例如提升車手的保險、醫療、褔利補貼,亦提供各領域減少炭排放研究,兒童重症補助等等。分補貼、研究獎勵、科技發展、提升就業者環境改善,林林種種,由各企業自行設定,相信主要是用撥款投資滾存利息作長期發放或補貼之用。
這種方式亦有利提升企業本身的品牌價值,大家注意點就是將資源投放回國家社會內部,意義上是企業賺了錢,但要照顧社會上各階層共同富裕。 ...
我睇呢D共富基金同西方所講嘅企業責任差不多, 即係除左依法納稅之外仲要為社會作出貢獻, 只不過西方係靠把口吹, 但係阿爺就要各巨企真金白銀攞出黎做出成績。

香港早十年前嘅關愛基金都係類似嘅野, 只不過形式唔同啫。

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-9-3 08:40 PM 發表

我都多謝樓主不吝賜教..

近年中尾鬥爭白熱化,今年鬥到上枱面,3月阿拉斯加一役,5月中國三大電信商不接受侵侵簽署的"外國公司問責法案",而被紐交所退市,很多中概股如京東都回流香港上市..
假設有乜衣郁,起碼不要被老尾當人質,籌碼..

由此反映滴滴可以在老尾上市,背後原因已經調查中,對比螞蟻在上海和香港上市臨門一腳被中央煞停..
包裏歸堆一句話,中國是社會主義國家,首要維護人民的 ...
對,守法就是最基本的愛國,因為有國安法,也有國旗法,國歌法,你全部遵守就可以,沒必要把愛國放嘴邊,講一套,做一套,最怕講就愛國,做就違法

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-9-3 09:07 PM 發表

對,守法就是最基本的愛國,因為有國安法,也有國旗法,國歌法,你全部遵守就可以,沒必要把愛國放嘴邊,講一套,做一套,最怕講就愛國,做就違法
正是正是,資本巨企自以為是他們帶挈國家發達,所以當中央法例陽奉陰違,甚至視若無睹,莫講話愛國,簡直係正宗資本主義眼中衹有錢..

引用:
原帖由 kallan 於 2021-9-3 08:01 PM 發表

這種方式亦有利提升企業本身的品牌價值,大家注意點就是將資源投放回國家社會內部,意義上是企業賺了錢,但要照顧社會上各階層共同富裕。 ...
咁即係賺到錢既公司將部份收益「捐」出黎回饋社會,分擔一下國家既負擔既責任。西方既企業理念一般都係最大化股東利益,社會責任既範疇多數都係侷限起環保議題,或者整啲獎學金俾啲大學生,叫佢地共富同打劫佢地無分別

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-3 08:51 PM 發表

我睇呢D共富基金同西方所講嘅企業責任差不多, 即係除左依法納稅之外仲要為社會作出貢獻, 只不過西方係靠把口吹, 但係阿爺就要各巨企真金白銀攞出黎做出成績。

香港早十年前嘅關愛基金都係類似嘅野, 只不過形式唔同啫。
公道啲講,西方也有啲大企業都真係有實行"社會責任"或做一啲回饋社會嘅事嘅。 例如,我以前嘅公司也多次去過中國偏遠地區探訪,係由上海同香港同事組隊去,鬼佬同事都有參加,主要係幫助當地兒童就學,使費同資助全係公司畀,而同事就要犧牲長周末再加一兩日個人大假。 當然,呢啲只係好濕碎,相比以億計嘅共富基金九牛一毛都唔止,不過一個係自願一個係國策不能不做就無得相提並論嘅。

引用:
原帖由 tigerg 於 2021-9-3 08:14 PM 發表
最近閱讀了一篇共同富裕概念文章,覺得很好在這分享

共同富裕不搞 '殺富濟貧'

https://mp.weixin.qq.com/s/PIUAcVJ6pltTd14RhE7KLQ
老子道德經有云:

天之道,損有余而補不足。人之道,則不然,損不足以奉有余。孰能有余以奉天下,唯有道者。

這句話用在當下非常經典,靈哥幫大家用自己的語言詮釋一下:

天道的規律是減少有余的補給不足的,比如河流流動,自然會把泥沙從山峰帶到溝壑,長期以往溝壑就被填平了。但是社會的規律是反的,窮者越窮,富者越富,財富很容易從“不足”的窮人往“有余”的富人集中。

誰能夠讓“有余”的富人來補“不足”的天下人呢?只有有道的人才可以做到啊。

有意思,非常棒! 共同富裕!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]