• 瀏覽: 4,573,042
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 520
+597
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-8 07:41 PM 發表

簡單啲講 中央對外嘅態度 好多高手都睇到 但係對香港港元嘅態度 真係睇唔通 美元貶值 如果有秩序 我估計中央會不理 但係美元如果急速下跌 中央會點做 會唔會幫香港一把 呢點真係睇唔到
當日幫你一把,你睇唔到。
咁我再幫你一把,你應該仲係睇唔到。而且仲怨我做乜幫你幫到咁。

換左係你,會點做呢?

如果係我,就等到你真係好想要我幫,我先會去幫。免得一陣你又怪我多事。

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 10:37 PM 發表

有防火牆,何來死
況且我唔信有人夠膽沖擊有阿爺做後盾既港完
我又覺得如果咁睇,其實美元都有阿爺照住喎。🤔
港幣同美元唔係勾住咩?!

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 10:37 PM 發表

有防火牆,何來死
唉! 呢個議題我回埋你最後呢次吧!

如果港元真係同人仔掛鈎嘅話,而又話係阿爺做後盾,在全自由開放經濟嘅香港,大鱷炒作攻擊港元並非違法行為, 因為到時港元就等同人民幣(雖然係當離岸,但也是中國作保),即係製造咗機會畀大鱷攻擊人民幣,如果逼到阿爺出手,要調動國家儲備去打仗,(記住可以攻擊人仔升也可以攻佢跌)即演變成中鱷大戰,咁你認為會否影響整個國內同國外人民幣糸統呢?  就算最終阿爺打嬴咗,但萬一動搖到國內根基嘅話係咪得不償失呢?

又如果照你講阿爺唔理香港死活而唔出手,你覺得阿爺原本呢個"後盾"招牌以後仲有無人信呢?

再強調,人民幣原本未完全開放嘅,即係有防火牆,但如果被港元掛鈎,而港元仍然係全開放經濟體嘅話,咁就令到人民幣嘅防火牆被港元打開咗一個缺口!

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 22:37 發表

有防火牆,何來死
犧牲港元保住人仔安全是合理的。這就像南海造島軍事化,是為了保護中國城市。除非玩核戰攬炒…

引用:
原帖由 diverstranger 於 2021-4-8 10:51 PM 發表

當日幫你一把,你睇唔到。
咁我再幫你一把,你應該仲係睇唔到。而且仲怨我做乜幫你幫到咁。

換左係你,會點做呢?

如果係我,就等到你真係好想要我幫,我先會去幫。免得一陣你又怪我多事。
你講得冇錯 我係中央我都有咁嘅諗法 所以我都講我係唔知中央點諗

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-8 11:04 PM 發表

唉! 呢個議題我回埋你最後呢次吧!

如果港元真係同人仔掛鈎嘅話,而又話係阿爺做後盾,在全自由開放經濟嘅香港,大鱷炒作攻擊港元並非違法行為, 因為到時港元就等同人民幣(雖然係當離岸,但也是中國作保),即係製造咗機會畀大鱷攻擊人民幣,如果逼到阿爺出手,要調動國家儲備去打仗,(記住可以攻擊人仔升也可以攻佢跌)即演變成中鱷大戰,咁你認為會否影響整個國內同國外人民幣糸統呢?  就算最終阿爺打嬴咗, ...
我諗你混淆左沖擊人民幣匯價同沖擊聯繫匯率呢兩樣野。先想清楚

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 11:55 PM 發表

你唔明我都無嘢再補充

有機會喺另一議題我哋可以再開心討論過

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-8 11:55 PM 發表

冇錯 當日索羅斯衝擊港元 聯繫匯率就算失手 兌美元係冇影響

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-9 09:04 AM 發表

冇錯 當日索羅斯衝擊港元 聯繫匯率就算失手 兌美元係冇影響
尾元當然唔同啦
記住有一招叫火燒曹操連環船就麻煩

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-9 09:25 AM 發表

尾元當然唔同啦
記住有一招叫火燒曹操連環船就麻煩
我建議你了解左沖擊聯匯實際上係點操作先再討論。

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-9 12:04 PM 發表

我建議你了解左沖擊聯匯實際上係點操作先再討論。
同尾元掛鈎,大鱷沽你港元,而HKMA接盤掟尾元....

如果同人仔掛鈎,大鱷沽你港元要你HKMA接盤掟人仔,大鱷囉到成手人仔之後去市場沽會點呢?
如果係呀爺調動啲人仔畀HKMA作為支持,就等於呀爺間接將人仔籌碼畀咗大鱷去沽!

話咗唔再講但又講,真係要講聲抱歉

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-9 12:26 PM 發表

同尾元掛鈎,大鱷沽你港元,而HKMA接盤掟尾元....

如果同人仔掛鈎,大鱷沽你港元要你HKMA接盤掟人仔,大鱷囉到成手人仔之後去市場沽會點呢?
如果係呀爺調動啲人仔畀HKMA作為支持,就等於呀爺間接將人仔籌碼畀咗大鱷去沽!

話咗唔再講但又講,真係要講聲抱歉
注資人民幣係一個方案
還有一個方案就係脫鈎
我覺得兩個方案都唔會傷到阿爺
班大鱷沽港元沽到成手人民幣你估佢風險大定阿爺風險大?

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-9 01:07 PM 發表

注資人民幣係一個方案
還有一個方案就係脫鈎
我覺得兩個方案都唔會傷到阿爺
班大鱷沽港元沽到成手人民幣你估佢風險大定阿爺風險大?
阿爺注資人民幣畀HKMA去打仗等於間接將籌碼畀大鱷 ! (已經講過)
如果大鱷狙擊就脫鈎, 即係投降, 等於掛鈎不堪一擊, 係下下下策!

諗一個問題或方案唔係單單諗會唔會傷到邊個邊個就做最終判斷!
難道唔會傷到邊個邊個就可以不理其他問題 ???

當大鱷攞到大量人仔在手上去沽低人仔
必定有佢哋搵錢嘅部署
當然食得鹹魚抵得渴所以亦有風險

而對阿爺風險大唔大呢? 當然唔會好大啦
只不過假如班大鱷係市場興風作浪
即代表人仔或多或少被舞高弄低
就算阿爺最終擊退班大鱷
但對中國龐大嘅出入口貿易同經濟始終有不良嘅衝擊

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-9 01:43 PM 發表

阿爺注資人民幣畀HKMA去打仗等於間接將籌碼畀大鱷 ! (已經講過)
如果大鱷狙擊就脫鈎, 即係投降, 等於掛鈎不堪一擊, 係下下下策!

諗一個問題或方案唔係單單諗會唔會傷到邊個邊個就做最終判斷!
難道唔會傷到邊個邊個就可以不理其他問題 ???

當大鱷攞到大量人仔在手上去沽低人仔
必定有佢哋搵錢嘅部署
當然食得鹹魚抵得渴所以亦有風險

而對阿爺風險大唔大呢? 當然唔會 ...
風險唔大
又傷唔到阿爺
又幫到人民幣國際化
何樂而不為?
況且而家係講緊港元唔掛鈎美元後既方案
假如有呢日,好可能美元已經玩完又或者香港既美元儲備已所剩無幾

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-9 02:14 PM 發表

風險唔大
又傷唔到阿爺
又幫到人民幣國際化
已經值得做啦
況且而家係講緊港元唔掛鈎美元後既方案
假如有呢日,好可能美元已經玩完又或者香港既美元儲備已所剩無幾
"風險唔大"又"傷唔到阿爺"係我哋嘅主觀願望同諗法
始終都要由阿爺從自己角度去評估先至為真

另外相對國內而言以香港小規模經濟仲要只係著重金融同地產
同人仔掛鉤可以幫到人民幣國際化加多幾多分呢???
不過我肯定數字人民幣嘅作用就會係大千千萬萬倍嘞

我好同意亦經常講當尾元倒下之時
好多嘢都會 推倒重來 重訂遊戲規則
港元將會係點到時自有阿爺嘅安排

不過我一直講嘅喺今日人民幣仍然未開放
港幣想同佢掛鈎未係適當時機(唔係只得我講)
我亦強調過
假如係可行又絕對無問題嘅話老早就做咗
其實現時港元轉為同一籃子貨幣掛鈎反而係可行(現時人民幣亦係掛一籃子貨幣)
當中可以將人民幣嘅權重佔多少少以反映中港經貿嘅關係囉

嗱, 我哋都各自表述咗自己嘅觀點
都應該唔好再阻礙K兄嘅主場嘞!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]