• 瀏覽: 4,574,643
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 kallan 於 2021-1-16 09:50 PM 發表
奴隸思維
為什麼我突然又想講這個話題呢?因為近日因為那本BNO可移民英國的關系,我突然多看了一些港人移民英國的點滴視頻,多看了就發覺雖然大家的內容不盡相同,有些是租買樓、有些是找美食,有些是談教育,很多的都是在講找工作和是否適應的問題!但這些都有一個共通點,大家都會不知不覺認為是有民主自由的空氣,一些太過肉麻或嚴重偏黃失焦的就不提,但我看的時候腦海裡總是和一些歷史事件相互結合,即是一路睇這些視頻 ...
K兄,小弟100%同感!中要害!正!

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-1-18 04:15 PM 發表

截至2019年嘅統計
黃金產量 同 黃金消費
中國都係排世界第一位

所以不嬲都有分析講過
中國官方公佈嘅黃金儲備肯定遠遠低過實質數字
另外有咁高黃金消費即係代表民間藏金非常豐厚

中國人一定明白黃金係硬貨幣嘅道理。
其實睇翻之前咁多人內地人系香港買金就知民間存量都唔少

引用:
原帖由 superpartick 於 2021-1-17 11:14 PM 發表

我前年有傷12339呢件漢奸,但天無眼,佢無被制才,去年仲要比佢玩美股賺左D錢,比佢逃亡去英國
都唔係嘅,時辰未到啫

遲d北京出手取消BNO低B仔嘅香港身份証,再加上到時佢炒燶美股蝕到嘔血,等佢在英國慢慢捱
啦,哈哈!

引用:
原帖由 littlelandload 於 2021-1-18 11:10 PM 發表

想唔明,點解供得一層係輸?起碼可留俾下一代?小弟愚昧,唔明(利申,本人持有一層樓)😅
其實唔係好難計...

記住, 未供完, 個單位都唔係你... 你其實還在還緊銀行(甚至是地霸財仔借比你的)錢...

現在買新樓, 還要交比公屋租更高的管理費...
供完單位後(就當現在30歲供樓, 供25年), 要是多幾年就夠鐘大維修, 再過幾年人就到退休年齡的話, 其實就是將自己成世人賺的人工, 都放曬落個單位度...你唔會賣走佢, 但是樓會折舊, 邊處贏左?

供得起兩個以上的話, 就唔同講法... 因為你就可以賣一個套現, 亦可以租出去, 或者是同你講一樣, 留比下一代...

所以就睇到, 香港經濟會這麼扭曲的原因...

引用:
原帖由 littlelandload 於 2021-1-18 11:10 PM 發表

想唔明,點解供得一層係輸?起碼可留俾下一代?小弟愚昧,唔明(利申,本人持有一層樓)😅
應該係輸咗一生人嘅黃金歲月,留俾下一代嘅贏家,自己瓜柴前根本享受唔到層樓帶來嘅財富!

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-19 03:21 PM 發表

應該係輸咗一生人嘅黃金歲月,留俾下一代嘅贏家,自己瓜柴前根本享受唔到層樓帶來嘅財富!
現在還有另外一招吸埋佢... 按自己層樓, 幫子女比首期供樓...

引用:
原帖由 monitor 於 2021-1-19 09:13 AM 發表

都唔係嘅,時辰未到啫

遲d北京出手取消BNO低B仔嘅香港身份証,再加上到時佢炒燶美股蝕到嘔血,等佢在英國慢慢捱
啦,哈哈!
6年後英國唔認佢地做子民,佢地點算?🤔

引用:

多口插句嘴。
其實係睇你用咩做比較同自己咩心態姐。 而且又同你有多少本錢有關係。

反正你得一層樓,出面升到天價同你關係都吾大,貴賣貴買。
首先吾計你有無仔女的情況下,對比租私樓果班,基本你就贏左。
但對比租公屋果班就輸左啦。 管理費,差餉,十幾年一個大修等等。

如果你有仔女,咁你現在的付出就為了後代可能舒服d。
你諗下,當30歲買樓,如果係剛好夠上會,供30年果班,供滿都60歲囉。 咁當然中間你有機會發圍揾得多提早供完啦,但一樣可以有機會中間有後代洗多左,照樣要供足30年, 真係咁就一世啦。 但我又吾會話咁就叫輸家,睇個人認為值吾值得。

一個身邊真實例子,一家四口,靠老公一個人打兩份工支持頭家,供緊一層樓,老婆負責湊兩個細路。 你問佢辛吾辛苦,當然辛苦呀,但佢一心望將來兩個細路大,個老婆可以出返黎幫下手減輕下,現在辛苦吾緊要。 吾通你話佢錯定話佢係輸家?

引用:
原帖由 DHMO 於 2021-1-19 03:28 PM 發表

現在還有另外一招吸埋佢... 按自己層樓, 幫子女比首期供樓...
唉!做人父母甚艱難,係唐人嘅父母!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-1-19 03:54 PM 發表

6年後英國唔認佢地做子民,佢地點算?🤔
肯定要死返香港,一哭二鬧三上吊鬧中港政府

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-1-19 09:15 PM 發表

肯定要死返香港,一哭二鬧三上吊鬧中港政府
如中國對bno從新定義,佢地唔知會唔會變無國籍...😱

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-1-19 09:28 PM 發表

如中國對bno從新定義,佢地唔知會唔會變無國籍...😱
最怕死都要返嚟,唔比入境就賴死响機場,佢地冇咩做唔出

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-19 07:41 PM 發表

唉!做人父母甚艱難,係唐人嘅父母!
話雖如此,但我哋唐人嘅後代大多都係孝順嘅

引用:

遲了回,其實這裡很多網友已回,基本上同意,我在此補充些少!
在香港這個環境裡(我出發點是講香港,國內的一套有些少出入,但都不離題),我以往都講過幾次,但我想重心講一講一些歷史,這些歷史即使自己不曾經歷,亦都聽過長輩講,或者在粵語長片自學,如果開到竅,就知道買一層只是保障,談不上輸贏,故此我認為是輸了,但有第二層或以上才算贏。
在香港未有分期付款買樓的年代,買樓由買一個『把』到買一層樓都要全款。故此這就將業主和租戶中間隔了一條線。一層樓一萬計,租樓出去要頂手費,這個頂手費可以講達兩三千(按樓價地點大小而定),這大概是給了兩到三成樓款給業主,但業主只可收租,而且不能收回樓房(當然租客不交租或自動交回這才可以,這是有法律支持,甚至是加租的比例都是有管制,這個管制我記憶好像到80年代中還存在,我指是不能趕租客走)。
所以粵語長片就出現了陶三姑之流將層樓間了幾間房,在廳又間幾間上下床收租,這說明什麼呢?做二房東本身已經是一份職業,自從有分期付款出來,本來要交兩三成的頂手費變成交一成的首期,其他款項就要供!
以前供樓最長得十年,當然息高是事實,一般供樓平均是租樓的倍半,這維持了一段長時期,但和樓者就用這來認為租樓抵過買樓,但殊不知供樓即使有利息,而這個供款減息的制度是倒金子塔式,即是越供得久,本金就比利息多,即是如果扣去利息之後,其實和租金差不多,重點是即使加息,供款都一樣,這又回到我先前講是以往業主不能亂加租,租客有權反對,這就形成對某部份租客的種依賴,但當政策改動之後又回不過來,直到今天還有租客持這種概念,這是不是傻我不下定論,因為樓始終要有人住,即是租客是整個結構的一份子!
其他就是整個政治的問題,這個我已經講過好多次,不再重複了!
即是整個大環境的改變,其實這就是地產霸權埋位的開始,有了分期付款制度,除了知道市場上有能力付兩三成頭款但沒有能力付全款有多少,就知道付一成會更多了!即是話,開埋路給你就是不信,這怪誰,香港在歷史上是段段將地產價推高,如果和我說住公屋好過,這其實又是另一個政治問題,有興趣留回不次有機會再講!

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2021-1-18 03:37 PM 發表

K兄,其實你會點睇中國央行的黃金儲備量?睇網上見到也只是全球排名第六名,接近2000T的黃金儲備量,約佔外匯儲備2.4%,這個數量會唔會太少? 由其現在講緊阿爺要去美元化的大環境下, 這樣的黃金儲備能力有無資本去分薄美元市場份額? 還是分薄美元的市場份額重點不在於黃金的儲備, 而在於中國對各國輸出貨物及技術的能力?
其實這個很難去評論,因為黃金是國防儲備,某些數字有否出入?不大好說,但我們如果看中國人愛金的程度,每人收藏些少日常金飾,這個數字都不得了,黃金儲備量多少其實和分薄美元份額有些遠,因為如果在美元不崩盤的環境下,就要有另一個強權出現,而這個強權出來就好比這城市只有一間餐廳,環境、服務,賣的品種、價格,味道都無從比較,但如果有另一間出現的時候,一就是被其收購,或者打垮,我講的強權出現,就要在每一個方面對比都強,中國對其他國家扶持不會強加附加價值,這個比美國強多,中國的產出比美國價優且美,中國強,諸如此類,一項項在對比之下優於美國,這樣就會無縫接軌,但政治往往就是不能很準確去預測,而黃金作用是在美元在短時間崩盤的情況下用作替代,中國其實只要查找到自我的價值觀和模式即可,今天我們在討論的問題,很多。還是舊有經濟理論,是否合乎今天的應用?有多少脫節等等?這都是問號?
數字貨幣是一個突破口,這其實和螞蟻事件有極大關連,並不是現時坊間討論的方向,到時大家就會自然明白?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]