• 瀏覽: 2,915
  • 回覆: 29
+9
新冠肺炎疫情全球肆虐,航空公司陷入史無前例的「冰河時期」,國泰、港龍早前已預告會裁員,惟至今尚未公布方案。《南華早報》昨日(18日)引述消息指,國泰希望於周五(23日)前公布重組計劃,包括裁員消息。另外,《香港01》亦收到消息指,今次裁員人數可能達4,000人。港龍航空空勤人員協會回表示,尚未收到公司通知,直言「每個禮拜都有唔同版本」,同事間人心惶惶.......

奸邪妖獸一手打造的「攬炒夢」即將成真,應該滿心歡喜才對,為何要人心惶惶呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/537770/國泰裁員-傳最快本周公布裁4000人-國泰港龍工會-人心惶惶

全球裁六千,香港已經佔五千

你點對人,人點對你,搞攬炒一炮而紅

全球無乜人飛,唔炒唔得,但最緊要先炒晒班黃絲,因為佢哋被洗腦,目中無人,唯我獨尊,唔會有正常服務態度。

抵L死

支持空姐齊上齊落,手牽手跳樓!

國泰客運量與去年同比下降九成以上,
根本沒有收入維持目前的人手編制,
裁員是合理的求生策略。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-10-19 08:08 PM 發表
全球裁六千,香港已經佔五千

你點對人,人點對你,搞攬炒一炮而紅
飛雞超標攬炒自己以後要做走地雞了

和你飛我挨義氣送包碳比你

聽到都開心

やったぜ😁😏

求仁得仁!

引用:
原帖由 x747x 於 2020-10-19 08:32 PM 發表
全球無乜人飛,唔炒唔得,但最緊要先炒晒班黃絲,因為佢哋被洗腦,目中無人,唯我獨尊,唔會有正常服務態度。
上年罷工果班必須優先處理

攪屎都有高低,聰明同 on 居

人地延任既延任
買樓既買樓

有D就害死自己
飛機場工都冇埋

等睇黑護報應
等睇港台報應

引用:
原帖由 哈囉小菠菜 於 19/10/2020 23:05 發表

上年罷工果班必須優先處理
有份佔領機場,唔畀旅客過關同上機嘅職員,嚴重影響香港聲譽,理應被廢除香港人身份人,逐出香港,嗰班唔俾人炒就無天理!

成功了

附件

images (6).jpg(21.42 KB)

images (6).jpg

images (5).jpg(16.25 KB)

images (5).jpg

images (4).jpg(16.13 KB)

images (4).jpg

下載 (3).jpg(20.22 KB)

下載 (3).jpg

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]