• 瀏覽: 8,756
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
+4
面對疫情來襲,政府已預報「閂水喉」縮減紓困措施,但卻繼續研究造價6000多億港元的明日大嶼「大花筒」計劃,發展局早前提出

面對疫情來襲,政府已預報「閂水喉」縮減紓困措施,但卻繼續研究造價6000多億港元的明日大嶼「大花筒」計劃,發展局早前提出可以參考公私合營發展方式後,今日(19日)再有消息指,政府考慮中的融資方案包括發債,或者將工程費分10年計入工務工程開支。有關注團體批評政府發債亦有利息成本,長遠對庫房造成壓力,政府應宣布明日大嶼計劃壽終正寢,給市民一個喘息的機會。
近期已有新界人士表態可與政府協商交出祖堂地(俗稱「阿公地」),若成事可快促收回逾千公頃的土地,解決土地不足的問題,認為政府不應「捨易取難,捨近取遠。」

方向報依家日日都吹兩件事, 第一件係國泰踢走飛雞, 第二件就係明日大嶼.
方向報依家衰到要搵反中亂港團伙一齊反對明日大嶼, 牛頭馬面好驚政府推明日大嶼.
明日大嶼填海要用六千億元, 係以十年分攤, 而且填咗一塊地之後立即可以拍賣, 建築商可以賣樓花, 政府都可以賣[地花], 只要立法會立一條新土地法就可以, 即係政府一邊填海一邊賣地, 唔需要等到有塊地先至拍賣, 以政府的信譽, 大把發展商去投地, 先投到一封確認信, 到有地時就憑確認信圈地建樓, 到時庫房一定水浸.
新界牛屎佬好驚明日大嶼, 所以依家講祖宗地都照賣, 但如果政府真係取消明日大嶼, 呢班牛屎佬到時一定反轉豬肚就係屎, 一定又係打死狗講價, 要政府用VIP價錢收地, 而且牛屎佬的太公地都係在新畀西北地方, 每塊地都散收收又遠離市區, 根本唔可以集中發展大型衛星城市.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201019/bkn-20201019105849829-1019_00822_001.html

反對起屋比曱甴住

關注團體可以不理,香港關注團體全部有政治勢力係背後撐。

油管有個藍絲KOL叫[華哥]都反對明日大嶼, 佢都係中老年人而且上咗岸, 明日大嶼都唔關佢事, 最好笑係佢反對的理由都係跟方向報一Q樣的歪理, 佢更講杜拜填海起樓依家有沉降, 所以佢講明日大嶼都係有沉降, 佢真係歪理當真理, 明日大嶼係在內海填海, 周圍都有島嶼阻擋海浪, 而且中國人的填海技術稱霸全世界, 加上現今科技的幫助, 填海作業已經係成熟及穩健..   

其實香港唔轉型 ,建築業始終到盡頭
到底香港有幾多個大型基建可以支撐建造業? 就當你有明日大嶼工程做十年好未?
香港有幾多土地繼續起樓? 拆舊樓重建? 香港啲舊樓沒有80年都唔使旨意拆 ,你等到化灰都未拆樓!
你諗都唔使諗香港沒有工程就北上做工程,
所以我唔建議下一代做建築 夕陽行業

依家經濟情況, 仲搬呢個計劃出黎, 真係搏屌.

過多幾年, 再睇經濟情況點先再算啦! 屌!!!

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2020-10-19 06:47 PM 發表
依家經濟情況, 仲搬呢個計劃出黎, 真係搏屌.

過多幾年, 再睇經濟情況點先再算啦! 屌!!!
樣樣都睇幾年, 睇左十幾年, 所以而家d人先屌屌屌屌...

香港如果得自己就梗係仆街唔好搞咁多野,但實際係背靠祖國, 有地肯發展肯賣, 點會收唔返本...

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-19 06:44 PM 發表
其實香港唔轉型 ,建築業始終到盡頭
到底香港有幾多個大型基建可以支撐建造業? 就當你有明日大嶼工程做十年好未?
香港有幾多土地繼續起樓? 拆舊樓重建? 香港啲舊樓沒有80年都唔使旨意拆 ,你等到化灰都未拆樓!
你諗都唔使諗香港沒有工程就北上做工程,
所以我唔建議下一代做建築 夕陽行業 ...
就係無下一代做, 所以先推到人工相對高...
明日大嶼係放眼去到二三十年既計劃(來緊十年應該先係收返農地發展), 就算而家入行起碼玩到二三十年....

轉營唔係問題,其實亦同發展土地無衝突, 不我就唔睇好香港可以轉到高科技產業...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-19 07:10 PM 發表 

就係無下一代做, 所以先推到人工相對高...
明日大嶼係放眼去到二三十年既計劃(來緊十年應該先係收返農地發展), 就算而家入行起碼玩到二三十年....

轉營唔係問題,其實亦同發展土地無衝突, 不我就唔睇好香港可以轉到高科技產業... ...
十年淨係填海咋, 未到起樓階段

新加坡所有建築都是外勞

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-19 07:12 PM 發表

新加坡所有建築都是外勞
所以話係長遠計劃, 青年肯入行就梗係好,亦可成為長遠穩定既工作...

引入外勞亦可以, 直至縮短返公屋輪候時間到一兩年, 改變返基層生活先...

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-19 07:12 PM 發表

新加坡所有建築都是外勞
外勞唔得。。。d人出來。。新加玻政府夠強才推到。

明日大嶼才是真正解決土地問題。
地產霸權牛屎佬當然反對,那就正明是對的。

引用:
原帖由 ryck 於 2020-10-19 07:22 PM 發表

外勞唔得。。。d人出來。。新加玻政府夠強才推到。
新加坡人嫌地盤辛苦所以好少人做地盤

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-19 06:54 PM 發表

樣樣都睇幾年, 睇左十幾年, 所以而家d人先屌屌屌屌...

香港如果得自己就梗係仆街唔好搞咁多野,但實際係背靠祖國, 有地肯發展肯賣, 點會收唔返本... ...
背靠祖國...都要睇埋祖國仲有無打算 (同餘力) 比你靠.

到時清咗自己既積蓄, 祖國又無咁既打算 (同餘力), 仲有邊個救?

祖國自己既財政能力....

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]