• 瀏覽: 3,813
  • 回覆: 50
[隱藏]

雙城合璧,共啟大灣區引擎
破除障礙,融國家發展大局



身處祖國之南,毗水得天獨厚,兼具中西思維,背靠「 一國兩制」,過去嘅數年裏,香港航空貨運傲視群雄,金融貿易一枝獨秀,係閃耀全球嘅「 東方之珠」,係名副其實嘅全球三大金融中心之一、亞洲四小龍之首。而隨著國際格局嘅不斷變化,市場競爭越發激烈,「後起之秀」開始活躍於世界舞臺,香港製造、零售業面臨敵手,金融發展亦需持續嘅發展支撐,摒棄偏見、強強聯合成為關鍵,破除壁壘,加入粵港澳大灣區建設、尋求新突破成為香港千載難逢之機遇。近年嚟,內地經濟發展迅速,憑藉政策優勢,廣納人才揚長避短,以雷霆手段帶動發展社會主義市場經濟,「殺出一條新路」嘅特區經濟建設亦係成果顯著,以深圳、廣州為首嘅特區經濟蒸蒸日上,佢深深紮根於本土、屹立於世界之巔嘅堅韌姿態實在令人驚歎!兩地合作、雙城合璧勢必帶來兩地經濟質嘅飛躍,香港融入國家發展大局同時,陸港民眾關係亦更加緊密!

最近,國家主席習近平喺深圳經濟特區建立40周年慶祝大會上強調,要以大灣區綜合性國家科學中心先行啟動區建設為抓手,加強與港澳創新資源嘅協同配合。呢段時間以嚟,香港社會各界持續為陸港兩地嘅緊密合作出謀劃策,眾多人士對香港抓住大灣區發展展開咗激烈討論,政府積極交涉態度亦十分正面。18號 ,國新辦發布會正式發佈「深圳建立中國特色社會主義先行示範區綜合改革試點首批授權事項清單」,該清單探索空間前所未有,係中央首次為一座城市量身定做新時代嘅改革總綱領,清單以統籌言語向我哋表明帶領不斷成長嘅深圳嘅決心,亦都令我哋睇到咗與港合作、實現共贏嘅承諾。清單提及要放寬國際新藥准入,允許喺粵港澳大灣區內地9市開業嘅指定醫療機構使用臨床急需、已喺港澳上市嘅藥品,俾內地醫患帶嚟福音,亦都俾咗患者更多嘅治療選擇,未來嘅大灣區醫療建設勢必將著眼於世界,深圳發揮輻射性帶動作用,香港充當「中轉」帶領、加快以香港為國際醫療嘅接軌,吸引國際患者嚟大灣區就診將步步落實,大灣區發展未來可期。加之深圳獲授建設粵港澳大灣區國際仲裁中心,國際調解組織同調解員交流協作機制亦逐步建立,香港本地擁有大批卓越調解員優勢,深圳引入更多國際機構,香港對接處理發揮語言、資源、能力優勢,把握機會、增加客源、建立自信,何樂而不為?由咁睇嚟,唔理係深圳嘅政策放寬,定係制度改革,一河之隔嘅香港都將受其惠及。就好似中國和平統一促進會香港總會會長所講,深圳嘅改革機遇,亦係香港嘅發展機遇。

就中國目前嘅情況嚟睇,華為自主研發遭圍剿,美方採取系列有針對性嘅唔合理制裁措施,華人人才俾排擠,自我創新成為新趨勢,企業吸納更多高科技人才未雨綢繆成為必然,喺呢個形式下,兩地積極推動「聯合政策」,吸引人才回流香港、深圳,資源配置作用不言而喻,得益于香港自由嘅言論氣氛,香港喺高校教育、基礎科研方面嘅優勢比較明顯,但係從創新到科研,再到投資以及產業化嘅整個流程仲需要內地嘅助力,深圳具有成熟嘅製造業,成果轉換唔係難事。長遠嚟睇,兩地嘅緊密合作帶嚟行穩致遠,增強國際影響力,單打獨鬥仲未有實力,同舟共濟、並駕齊驅先至係可行之道。

今日嘅中國,國力日益強盛,而實現現代化仲道途遙遠,寄望於轉變,致力於創新、改革,乃新時代發展上策;今日嘅香港,與內地血脈相連,多年櫛風沐雨,宜家面臨挑戰,「守擂之戰」不可避免,時局動盪下,雙城合璧帶嚟突破,破除障礙帶嚟希望,同胞兄弟齊上齊下,國家大局各有貢獻醫療、法律、文創、人才全面開花,國家復興指日可待!

[ 本帖最後由 貴貴平平蝦米 於 2020-10-19 06:03 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
白粉東方報唔系話大把政府空地、新界地被私人霸占,叫政府收回用黎起公私營房屋咩?點解東方唔追問政府有關問題?


回覆 引用 TOP

將填海土地以地花方式出售一部分畀地產商以達至收支平衡,再用其他土地起公屋同居屋。


引用:
原帖由 焦急的名車 於 2020-10-19 06:00 PM 發表

將填海土地以地花方式出售一部分畀地產商以達至收支平衡,再用其他土地起公屋同居屋。
填海唔係今日填聽日就用得,冇20年唔洗諗,再拖落去只會更差。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
冇幾千億工程如何打救國內企業


回覆 引用 TOP

林鄭:我係好打得!我的方法是不會錯的!!😃😃


回覆 引用 TOP

一場疫情,就把香港經濟搞到苦不堪言,更不要說其他的傷害,如果再有什麼天災人禍,我看,香港人要喝西北風了。


引用:
原帖由 半夏出了花貓 於 2020-10-19 06:06 PM 發表

一場疫情,就把香港經濟搞到苦不堪言,更不要說其他的傷害,如果再有什麼天災人禍,我看,香港人要喝西北風了。
破壞一國二制,邊個會投資?金錢世界,講就天下無敵,錢就有心無力。



回覆 引用 TOP

全力支持倒錢落海


[隱藏]
引用:
原帖由 崖上緊慎的貓奴 於 2020-10-19 06:08 PM 發表

全力支持倒錢落海
相反,遲做,幾十年後做,唔做,損失天文數字!



回覆 引用 TOP

林鄭係講得唔打得,能力偏低自視過高,傲慢卸搏反而是強項。


回覆 引用 TOP

懦弱無能、避事卸責只蘭花蟹林鄭,又來一鑊施政之亂再次預備推責了。今回,看看幕后公關團隊,推那一個出來做擋箭牌和替死鬼罷!


回覆 引用 TOP

發展北區,和深圳一河之隔的地方大片土地


引用:
原帖由 江湖正水管 於 2020-10-19 06:11 PM 發表

發展北區,和深圳一河之隔的地方大片土地
我都支持特首這樣考慮問題。 畢竟,大嶼山在香港境內,又是一國兩制地區的土地資產,未來早晚要大幅升值。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
做好發包商角色,要發動全世界的投資人以及香港的開發商,把他當做一個關係未來30年的香港人的生計項目,為了充實財政盈餘的家底,聚精會神抓好這個這個賺錢項目吧!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]