• 瀏覽: 5,791
  • 回覆: 74
+3
最近泰國俾老尾搞,另我諗起泰國條克拉運河嘅興建,係9月初有報道話泰國否決咗唔起,但又有啲報道話仲考慮緊。

主要中文報道都係美國之音、大妓院之流嘅報道,其他就唔太揾到其他出處。

但徧徧10月泰國就俾搞。

請問有沒有網友知道?

其實今次泰國示威,會唔會係項莊舞劍 意在沛公?

克拉運河如能開通,對新加坡經濟有直接打擊、馬六甲封鎖失效、中共更容易從海路包抄印度。
呢條運河太重要,但同時又太複雜。

首先這次泰國示威主要是國王威望在疫情底下被現任國王本人敗光所致
其次運河真正的用途是"縮短航距"而不是"抗封鎖",真的要封鎖只是把封鎖地點換一換而已

美國要求在泰國駐軍建基地,就是要抵消大陸在泰國建運河,逃避封鎖的努力

來來克拉,往往馬六。

引用:
原帖由 erkc 於 2020-10-19 01:58 PM 發表
首先這次泰國示威主要是國王威望在疫情底下被現任國王本人敗光所致
其次運河真正的用途是"縮短航距"而不是"抗封鎖",真的要封鎖只是把封鎖地點換一換而已 ...
請問運河係泰國境內,你意思係泰國封鎖?還是美國封鎖?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-10-19 14:54 發表

請問運河係泰國境內,你意思係泰國封鎖?還是美國封鎖?
把目光放大一點;封鎖不用直接把運河封掉的,將你相關的航線斷掉就好了
二戰時就是因為軸心國控制著意大利半島跟西西里島而導致地中海航線中斷令英國由印度洋到大西洋的航線不能走蘇伊士運河,而且為了好望角航線的安全英國和自由法國亦出兵佔領當時仍由維奇法國控制的馬達加斯加島

引用:
原帖由 erkc 於 2020-10-19 04:08 PM 發表

把目光放大一點;封鎖不用直接把運河封掉的,將你相關的航線斷掉就好了
二戰時就是因為軸心國控制著意大利半島跟西西里島而導致地中海航線中斷令英國由印度洋到大西洋的航線不能走蘇伊士運河,而且為了好望角航線的安全英國和自由法國亦出兵佔領當時仍由維奇法國控制的馬達加斯加島 ...
明白了

克拉運河對中國意義不大,對泰國有點意義,
如果中國願意做冤大頭,泰國可能願意修。
不過對中國就是冤大頭了,完全沒意義。

引用:
原帖由 erkc 於 2020-10-19 01:58 PM 發表
其次運河真正的用途是"縮短航距"而不是"抗封鎖",真的要封鎖只是把封鎖地點換一換而已 ...
運河的功用係縮短航距,掌握對於水路封鎖/破封鎖有一定戰略意義,你可以參考ww1, 2係英國掌控蘇爾士運河的情況下,德國的源料輸入有多困難

其實唔洗諗咁複雜!

小國唔跟老美,老美就攪你
跟了老美,但唔係白人,老美都一樣照攪你,
無利用價值時,就會被老美認為低種民族的,太弱小冇資格同佢分享地球資源,就會揾病毒做掛埋你!

泰國這些國家又唔係白人,又唔肯做美國附屬國,梗揾黃衫軍或曱甴學生攪你啦!

巴玉做錯一件事,唔處理國內黃人,以為好似楊潤雄逃避處理黃師就可天下太平?

班黃人一有機會仲唔出黎攪冧你咩!

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-19 04:24 PM 發表
克拉運河對中國意義不大,對泰國有點意義,
如果中國願意做冤大頭,泰國可能願意修。
不過對中國就是冤大頭了,完全沒意義。
點解對中國義意不大?

先講經濟貿易:
宜家中國同中東、非洲甚至歐洲,所有貨運係必經馬六甲。
運河開通,距離可以縮知1200 km,可以快2至5日航程。貨運成本平咗快咗。
仲未計泰國可以起港口同做船舶維修,同新加坡競爭而降低嘅成本。

戰略方面:
先唔講封鎖馬六甲,中國艦艇可以更快進入孟加拉灣,由東南方包抄印度。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-10-19 04:54 PM 發表

點解對中國義意不大?

先講經濟貿易:
宜家中國同中東、非洲甚至歐洲,所有貨運係必經馬六甲。
運河開通,距離可以縮知1200 km,可以快2至5日航程。貨運成本咗快咗。
仲未計泰國可以起港口同做船舶維修,同新加坡競爭而降低嘅成本。

戰略方面:
先唔講封鎖馬六甲,中國艦艇可以更快進入孟加拉灣,由東南方包抄印度。 ...
先不說挖運河所需金錢和時間
克拉地峽平均海拔200米,最短處也有100公里,工程量極大,運河不可能挖的很寬很深,且過運河排隊都得幾天,時間省不了,運費搞不好還更貴,大船也過不了。
克拉地峽的西部出口狹窄,正對印度控制的安達曼群島,安全性比馬六甲更差。
如果中國會在馬六甲被遏制,那么在克拉運河遏制中國更容易。
還傷害新家坡,印尼,馬來的利益。
中國搞定南海行為準則,海軍和火箭軍繼續發展,在南海和馬六甲區域軍力超越美軍也就是10年內的事,10年后美軍根本不可能在馬六甲卡中國脖子。
挖什么克拉運河。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-19 04:45 PM 發表
其實唔洗諗咁複雜!

小國唔跟老美,老美就攪你
跟了老美,但唔係白人,老美都一樣照攪你,
無利用價值時,就會被老美認為低種民族的,太弱小冇資格同佢分享地球資源,就會揾病毒做掛埋你!

泰國這些國家又唔係白人,又唔肯做美國附屬國,梗揾黃衫軍或曱甴學生攪你啦!

巴玉做錯一件事,唔處理國內黃人,以為好似楊潤雄逃避處理黃師就可天下太平?

班黃人一有機 ...
白人又如何?
早幾年,馬仔話要建歐洲軍,只係隨口講吓,10劃都未有1點。
黃背心已經出動

引用:
原帖由 smartkiu 於 2020-10-19 16:34 發表

運河的功用係縮短航距,掌握對於水路封鎖/破封鎖有一定戰略意義,你可以參考ww1, 2係英國掌控蘇爾士運河的情況下,德國的源料輸入有多困難
德國在兩次大戰中本土都是已經被英國海上封鎖的狀態
而二戰時即使英國控制蘇伊士運河也好亦因為地中海航線被直接威脅所以他們印度洋-大西洋船團是選擇走好望角

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-19 05:07 PM 發表

先不說挖運河所需金錢和時間
克拉地峽平均海拔200米,最短處也有100公里,工程量極大,運河不可能挖的很寬很深,且過運河排隊都得幾天,時間省不了,運費搞不好還更貴,大船也過不了。
克拉地峽的西部出口狹窄,正對印度控制的安達曼群島,安全性比馬六甲更差。
如果中國會在馬六甲被遏制,那么在克拉運河遏制中國更容易。
還傷害新家坡,印尼,馬來的利益。
中國搞定南海行為準則,海軍和火箭軍繼續發展 ...
請問你嘅資料,我係揾嘅資料爭好遠吓。

你講平均高度海拔200米。平均咪仲高過大帽山1倍有多。

闊窄處又有1倍出入。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]