• 瀏覽: 32,874
  • 回覆: 433
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-10-19 10:02 發表
早十年前泰國民主選舉選出他信,軍人政變推翻。紅衫軍出來示威,正常理解是人民正義地走出來反軍人干政。但是紅衫軍走後又有黃衫軍出來反紅衫軍。可見事情不是可以簡單化。

原來紅衫軍是代表鄉郊農民,黃衫是代表城市中產,後者明顯傾向現建制,亦受皇室與軍方支持。民主計人頭選舉往往是鄉郊票多,他信就是個民祽政客,政策向農民傾斜,觸動城市中產利益,亦以高民望凌駕泰皇。泰國的問題歸根究底是是城市化不高形成不同階級, ...
最後可能會好似香港果啲咁攬炒完先嗌死

引用:
原帖由 男E 於 2020-10-19 09:49 AM 發表
我只見到同一套路
熟口熟面

附件

20201019_101301.jpg(101.66 KB)

好多人眼中嘅移民天堂...................

點解同香港咁相似??

睇下談判結果如何啦,大家寸步不讓嘅話,嘥氣啦,依家啲學生就係唔懂得妥協和收斂,最終就搞到流血收場

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-10-19 10:02 AM 發表
早十年前泰國民主選舉選出他信,軍人政變推翻。紅衫軍出來示威,正常理解是人民正義地走出來反軍人干政。但是紅衫軍走後又有黃衫軍出來反紅衫軍。可見事情不是可以簡單化。

原來紅衫軍是代表鄉郊農民,黃衫是代表城市中產,後者明顯傾向現建制,亦受皇室與軍方支持。民主計人頭選舉往往是鄉郊票多,他信就是個民祽政客,政策向農民傾斜,觸動城市中產利益,亦以高民望凌駕泰皇。泰國的問題歸根究底是是城市化不高形成不同階級, ...
黃屍青蛙都是白痴的!

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-10-19 09:45 AM 發表
【明報專訊】泰國反政府示威持續,數以萬計民眾周日(18日)聚集首都曼谷勝利紀念碑,要求首相巴育下台。分析指出,泰國在1970年代經歷過兩場學運,政府曾以武力鎮壓示威者,外界憂慮血洗悲劇將會重演,但面對打壓,示威者似乎未有被嚇怕,有學生領袖表示「至死方休」,令示威終局難以預料。政府發言人表示,政府願意聆聽民眾的聲音,尋求解決辦法。

https://fs.mingpao.com/pns/2020 ...
看來離泰國滅國不遠

美狗一定要搞到巴育下台先會收手的!因巴育唔肯做美犬國家,唔俾美狗在泰國建基地!

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2020-10-19 10:15 AM 發表
點解同香港咁相似??
因為美國新駐泰國大使係之前五年某NGO長駐香港既話事人...

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-10-19 10:02 AM 發表

結論:人民九成九係愚蠢既,連自己爭取緊乜都唔撚知
N多街頭訪問,黃絲撚都o 翕唔齊乜五大素求

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-10-19 10:15 發表
睇下談判結果如何啦,大家寸步不讓嘅話,嘥氣啦,依家啲學生就係唔懂得妥協和收斂,最終就搞到流血收場
應該話佢地唔係要求談判,係要對方妥協。

疫症加上暴亂,泰國旅遊業如墜冰淵翻身無期!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-19 10:14 AM 發表

熟口熟面
換湯不換藥, 抄人蹻嘅.............

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-10-19 09:45 AM 發表
【明報專訊】泰國反政府示威持續,數以萬計民眾周日(18日)聚集首都曼谷勝利紀念碑,要求首相巴育下台。分析指出,泰國在1970年代經歷過兩場學運,政府曾以武力鎮壓示威者,外界憂慮血洗悲劇將會重演,但面對打壓,示威者似乎未有被嚇怕,有學生領袖表示「至死方休」,令示威終局難以預料。政府發言人表示,政府願意聆聽民眾的聲音,尋求解決辦法。

https://fs.mingpao.com/pns/2020 ...
至死方休?
我諗起曱甴話願意為大家襠子彈

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]