• 瀏覽: 1,411
  • 回覆: 46
+2
香港向以國際金融中心地位見稱,但最新的深圳綜合改革試點實施方案中,部分與金融科研有關,包括授權制訂境外資格執業制度,允許...

搞掂過河通關,換走做事效率低的高官先講

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201019/mobile/bkn-20201019033018573-1019_00822_001.html

引用:
原帖由 74x 於 2020-10-19 06:41 AM 發表
香港向以國際金融中心地位見稱,但最新的深圳綜合改革試點實施方案中,部分與金融科研有關,包括授權制訂境外資格執業制度,允許...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201019/photo/bkn-20201019033018573-1019_00822_001_01b.jpg?20201019033332

搞掂過河通關,換走做事效率低的高官先講

新聞來源連 ...
立法會內會選主席都要用半年。泛民出糧唔開會,只計下夠唔夠人出席會議。政治政策樣樣都話必須經通長時間諮詢,反對團體又多,七嘴八舌堅持自己立場。
咁多問題,香港政府點會有效率?

要攬炒, 仲想好? 都on99...

不過地位保唔到唔緊要, 成個中國都係機會,肯中港兩地走, 唔會差得去邊...

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-10-19 07:41 AM 發表

你呢個問題
歸根究底
係出自政府民望低支持低
泛民係香港市民選出黎
點解香港市民
唔選支持政府既民建聯
跟住又要去返教育個度
所以最簡單就是取消所有民選議員
就能最快最有效率
不論誰當權
只要有多派別就是必然出現政治拉據問題
全世界冇一例外

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-10-19 07:36 AM 發表
香港其實一路食緊老本
咩創科咩數碼港中藥港
政府無能
得啖笑
教育朝令夕改
玩9d細路仔
點會有大量人才
政府無能, 其實因為成個香港都出左問題...

我淨係識得瀨共,其他嘢咩都唔識

引用:
原帖由 martin101 於 2020-10-19 07:51 AM 發表
我淨係識得瀨共,其他嘢咩都唔識
成班反中白痴只識FF, 真係咩都唔識...

官員不作為,而有作為既又唔肯去做官,廢事比d福佳去抽秤,淨係得返班得把口既「評論家」,只識得批評官員冇作為,但又冇咩嘢實則有用的建議可以提供到出黎,最多就只係識得吹,吹就天下無敵,但係明眼人一睇就知道缺陷多多,根本做唔到,唔係過唔到政府咁多個部門的研究,就係過唔到垃圾會的撥款審批,不過民主就係咁,一日唔整死個執政黨,反對黨一日都上唔到位,到反對黨上位,又輪到舊執政黨政返死個上咗位既反對黨,輪流交替,台灣就是一個寫照。

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-10-19 07:41 AM 發表

你呢個問題
歸根究底
係出自政府民望低支持低
泛民係香港市民選出黎
點解香港市民
唔選支持政府既民建聯
跟住又要去返教育個度
泛民議員為官不作為。以“令香港政府施政寸步難行”為已任。香港政府點會有效率。泛民多年用不同戰略拖香港政府後腿,令香港政府施政寸步難行。久而久之令人產生錯覺問題出於香港政府,對香港政府不信任。

香港人叫緊要耕田丶捉漁,金融中心只會令樓價愈高

先殺曬200幻曱甴是唯一出路

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]