• 瀏覽: 14,409
  • 回覆: 206
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Chinahk2047 於 2020-10-19 07:10 AM 發表

根據香港法例第57章《僱傭條例》第9(2)條,醫管局無權以僱員參加罷工而即時解僱有關僱員

咁咪足通知期去炒囉
只涉及薪酬福利才叫罷工,
其他一切都叫缺勤

回覆 引用 TOP

何為合法罷工?不顧病人生死,失智失德叫合理?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中變態的魚蛋 於 2020-10-19 07:37 PM 發表

輸?點輸呀?你驚?
咪係,黃人最鐘意被迫害妄想,人地來爭你yc就預自己輸9硬……無L用!

回覆 引用 TOP

先炒國太飛曱甴, 之後再到黑醫護, 真係好消息陸續黎

引用:
原帖由 Chinahk2047 於 2020-10-19 07:10 AM 發表

根據香港法例第57章《僱傭條例》第9(2)條,醫管局無權以僱員參加罷工而即時解僱有關僱員

咁咪足通知期去炒囉
家吓過咗成半年嘞,咪可以炒囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-10-19 09:51 PM 發表

先炒國太飛曱甴, 之後再到黑醫護, 真係好消息陸續黎
仲有班黃教畜同港台,呢個先至係最緊要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-10-19 08:38 PM 發表

其實罷工未罷工囉,罷工時一定係缺勤!
唔出現係崗位工作就肯定缺勤,咁都可以有得 argue?
佢地缺勤原因係罷工,我估而家醫管局想知邊個係罷工,邊個係病假,事假咁啫!
你地認為罷工合法,點解唔直接寫罷工?有問題? ...
這班醫護,無論 罷工,文書,救香港也好,救地球也好,一律由工會頭目統一發放旨令,醫護完全受操控,沒有個人志意的扯線公仔!

回覆 引用 TOP

另外,

若有打卡簽到之後去罷工,要轉介警方, 調 查 偽 造 上 班 記 錄 ,騙取人工, 可 能 刑 事 添 呀 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-19 08:11 PM 發表

醫管局就係想要罷工救港醫護名單,推薦佢地攞銅紙驚昏漿
👍👍👍

回覆 引用 TOP

如果下次工業行動罷工叫林鄭落台,又是否勞資關係?

ho76

回覆 引用 TOP

擺工係為咗救人喎,做死其他返工嘅專業同事,呢D黑護,少咗佢地世界會更開心!

回覆 引用 TOP

我覺得應該告班黑醫意圖謀殺病人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]