• 瀏覽: 1,039,196
  • 回覆: 149
  • 追帖: 227
+741
報到先

祝伯母早日康復

引用:
原帖由 mandy_girl 於 2020-10-18 10:33 PM 發表
內地工行農行黃金生銹
11727002 11727003
唔駛怕

附件

2187.jpg(126.01 KB)

2188.jpg(181.9 KB)

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-10-19 01:46 PM 發表

磨刀霍霍向.......
https://www.youtube.com/watch?v=8MvGs_FhMvk
人丁口取江南地。京國重新又一遷。
兩分疆界各保守。更得相安一百九
那時走出草田來。手執金龍步玉階。
清平海內中華定。南北同歸一統排。

附件

QQ截图20201019140330.png(31.35 KB)

引用:
原帖由 太大星 於 2020-10-19 05:06 PM 發表
正, 借黎做頭像

引用:
原帖由 wpk 於 2020-10-19 07:09 PM 發表

一百零九就好嘞,千奇咪一九零
古文一百九=109, 如果要講190, 係會用百九十

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-10-19 07:53 PM 發表

下一句是後天下之樂而雅
有乜野係有對翼但係唔識得飛嘅呢?

引用:
原帖由 boco2002 於 2020-10-19 09:22 PM 發表

這裏啲師兄真係博學多才,令小弟獲益良多,連姜子牙也出來了。😁😁😁
呢首乾坤萬年歌係網上抄返黎架咋, 又係類似推背圖, 諸葛武侯乩文嘅預言

引用:
原帖由 kylohk 於 2020-10-19 10:56 PM 發表

包裝上點解會有阿拉伯文嘅?

信回教唔係唔食豬肉嘅?
我估一來識阿拉伯文嘅唔一定係伊斯蘭教, 二來寫明豬肉佢地唔會買錯, 另一方面亦反映德國而家好多伊斯蘭人

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-10-20 03:06 AM 發表

呢單嘢,又係我變身HR解說嘅時候:

1. 炒5400人,要預先計埋佢地嘅Final Payment及長期服務金/遣散費,再加埋要同強積金/公積金公司對數,加埋其他文件及離職安排,並且要協調各部門主管睇住唔好出亂事,咁多嘢夾埋,HR肯定做到PK,但如果係我做,我就會好興奮 ,真係絕大部分做HR嘅,無機會一次過炒咁大班人,絕對係世紀盛事嚟!
:smile_o1 ...
乜而家咁pk架?想當年沙士減薪,僱員簽署減薪協議書嘅時候僱主講明將來如果裁員的話會以減薪前工資計算遣散費,估唔到而家連呢d保障都冇埋。。。

引用:
原帖由 step1 於 2020-10-20 10:06 AM 發表
心涼係心涼
但又細諗下,其實每間公司都係一個社會,有紅人有深藍有淺藍有中立有淺黃有深黃,比例問題而己。
當時有多少%係因為社交群體效應偽表態也不得而知,但應該多少有的。
當依家大量裁人,是否只是黃人或當時參與罷工人被裁?我相信不是的,咁大範圍裁人,好多無辜藍人紅人一樣會被裁
每一個就業機會背後就係一個家庭,就算黃人亦可能有藍人的家人,沒有誰是贏家,整個香港社會都是輸家。
在大時代的一粒塵 ...
共業呢2個字, 我地係度講左成年喇!

神奇嘅Youtube演算法今日竟然推薦左呢條片俾我, 都唔知係攞景定贈慶 

https://www.youtube.com/watch?v= ... annel=take5t0ky0jpn

引用:
原帖由 step1 於 2020-10-20 12:19 PM 發表
對於共業一事,我始終有一個不解:
以這個論壇的愛國愛港兄妹們對黃人當然係深惡痛絕,對沒有力抗的市民恨其不爭。大家都愛香港呢個家,所以愛越深恨越深。
但跳離港人身份,亦跳離內地同胞視角
代入國家管理者的視角,應該怎樣看香港?

黃人要罰的話,愛國的要不要獎?如果都一樣結果怎樣體現愛國的正確性?
內地也有大量的恨國黨,哈美精日黨,帶路黨,公知黨,都在社會上佔有一席之地,如果以政治正確來言, ...
主席已經唔止一次歡迎港人往大灣區各市發展同定居, 呢度好多帖友亦已嚮應或者計劃緊。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2020-10-21 12:38 AM 發表

何柱國係人大常委喎? 發生咩事
香港嘅人大常委只得一個位, 而家係譚耀宗, 之前係范徐麗泰。

煙仔何只係全國政協常委。

全國政協常務委員[編輯]截至2018年3月,全國政協常務委員實有300人,其中港區委員18名:

引用:
原帖由 太大星 於 2020-10-21 08:55 AM 發表

「如果我冇記錯 台灣係中國嘅一部分」

睇到呢句可圈可點,係中國人唔會咁講,所以我有懷疑呢位GPR師兄嘅真正身份,同之前隔幾日就踏場嘅呆蛙網軍相似。唔單止我,呢度好多師兄師姐都係咁諗。 ...
佢嘅潛台詞係: 既然中國處理唔到, 即係台灣唔係中國嘅一部份啦!

呢D綠營呆蛙招數, 來來去去都係咁, 自己低能就以為其他人白癡

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-10-21 01:00 PM 發表

唔係呢兩三年
一比一喺十幾年前既事
最厲害時係一百蚊港幣兌105蚊人仔
嗰時返大陸玩真係好抵
當年舊上司叫我哋做人仔定期
佢話一定有得賺
之後人仔係咁升
我哋好開心
記得當年有報導任達華都有做人仔定期
仲話佢係每個月加一定金額 ...
少年, 你太年輕了。90年代港紙兌人仔最高果陣去到11X-120

反而80年代仲用外匯券果陣, 港紙兌人仔只得4X

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]