• 瀏覽: 11,842
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
連鎖快餐店麥當勞近日推廣的新產品「OmniPork Luncheon新餐肉」,屬純素植物餐肉,並聲稱新餐肉「厚切15mm(毫米)」,惟食客購買新餐肉後發現,產品實際厚度不足15毫米。麥當勞回應時指,「15mm」是指新餐肉烹調前厚度,亦有於自助點餐機、電子餐牌、櫃檯助銷品、網頁等列明。純植物製的新餐肉本身含有水份,煎製過程中水份會流失而稍微影響煎製後產品的厚度。

麥當勞推出多款新餐肉的產品,包括在早餐時段供應的套餐,以及於McCafe全日供應的多士等。麥當勞雖然在廣告中有提到,新餐肉15毫米厚度為烹調前厚度,並因應實際食材生產情況有所差異,但有關字體極細,對比廣告的其他字體如食品名稱等更細,因此消費者未必能察覺。

香港調解仲裁中心主席蘇文傑表示,商家會否違反《商品說明條例》,重點是否以相關字眼作招徠,屬於「要項上的失實」,即影響購買者的意慾,令他們購買產品。

雖然麥當勞有在餐廳或網頁說明新餐肉15毫米厚度為烹調前厚度,蘇就認為,麥當勞有舉證的責任,說明新餐肉的厚度在烹調前有15毫米厚。商家在要項當中需清楚列明,否則可能有違法風險。

海關回覆時指,暫沒有接獲相關舉報。根據《商品說明條例》,「商品說明」就貨品而言,指以任何方式及透過任何途經,就該等貨品或該等貨品的任何部分而作出的直接或間接的顯示,包括長度、闊度、高度、面積、體積、容量、重量、件數、大小或規格。

海關續指,《條例》並沒有強制規定在貨品或包裝上必須列明資料,然而,在營商過程或業務運作中,所有標示或附在商品上的商品說明必須正確無誤。違反《條例》屬嚴重罪行,一經定罪,最高可被判罰款50萬港元及監禁5年。

麥當勞生意差到要靠文字遊戲提升營業額?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201018/bkn-20201018120019726-1018_00822_001.html

「無商不奸」又多一個例證了。

引用:
麥當勞:煎製致水份流失影響
理解,好在我對餐肉無興趣

食金拱門我只會食便宜又厚切既安格斯

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-18 07:20 PM 發表
「無商不奸」又多一個例證了。
正常消費者會將15mm理解為"製作後" 佢哋就出口術講製作"過程"

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-18 07:22 PM 發表

正常消費者會將15mm理解為"製作後" 佢哋就出口術講製作"過程"
唔係「理解」,係誤解先啱
引用:
麥當勞雖然在廣告中有提到,新餐肉15毫米厚度為烹調前厚度

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-10-18 07:28 PM 發表

唔係「理解」,係誤解先啱

但有關字體極細,對比廣告的其他字體如食品名稱等更細,因此消費者未必能察覺。

你個衰人 po雖然又唔po埋但是

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-18 07:31 PM 發表

但有關字體極細,對比廣告的其他字體如食品名稱等更細,因此消費者未必能察覺。

你個衰人 po雖然又唔po埋但是
如果消費者都好似 ching 你咁精明眼就唔會有咁多誤解

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-10-18 07:33 PM 發表

如果消費者都好似 ching 你咁精明眼就唔會有咁多誤解
唔夠你精明 俾人督爆就話一場誤會 諗埋呢啲屎橋就咁叻

老麥講野唔好信既? 少年你太年輕啦

足三兩咪唔夠三兩,而家無埋啦

出面扒房全部都係講緊煮前係10oz, 12oz, 16oz etc.............

麥記又係蠢既~~咁係講15mm係型號唔係厚度啦

時事新聞?!

真係有病,無聊到走去量度餐肉,用卡尺度? 又有冇睇埋全塊餐肉,係咪厚薄均勻喎 。

有時間揾多個錢,又或做吓義工啦。

唔用隻曱甴婆小三林嘉欣做代言人應該可以慳唔少

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]