• 瀏覽: 2,488
  • 回覆: 32
+2

中美關係及台海局勢緊張,美國軍機及軍艦多次接近廣東,深圳市應急管理局近日首次發布應對災害清單,建議民眾在家中準備好食品、生活用品、應急物品、工具等所需物資,以防止有突發事件發生。清單一出引來網民猜測,「看着像是戰時應急物質儲備,真要打仗了?」

市應急管理局上周二首次發布該份《深圳市應對自然災害家庭必備物品建議清單》中,共有六項分類,應急物品包括電筒、毛巾、紙巾、多功能雨衣、餅乾、糖果、礦泉水等;另包括呼吸面罩、逃生繩梯、常用藥品、消毒用品和急救包等救護類物品。該部門建議民眾在超市或網購平台自行購買家庭應急物資,有民眾表示,購買物資大約用了四千至五千元人民幣(約四千六百九十至五千八百六十港元)。

期待早日解放台灣...

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20201018/00180_001.html

核武攻台已經準備好

唔夠物資就咪打啦,害苦人民

曱甴開始驚啦 搞掂台灣 香港嘅曱甴 就慢慢喺度等受刑呀 而家只有死淨把口

引用:
原帖由 奶露神街 於 2020-10-18 12:19 PM 發表

中美關係及台海局勢緊張,美國軍機及軍艦多次接近廣東,深圳市應急管理局近日首次發布應對災害清單,建議民眾在家中準備好食品、生活用品、應急物品、工具等所需物資,以防止有突發事件發生。清單一出引來網民猜測,「看着像是戰時應急物質儲備,真要打仗了?」

市應急管理局上周二首次發布該份《深圳市應對自然災害家庭必備物品建議清單》中,共有六項分類,應急物品包括電筒、毛巾、紙巾、多功能雨衣、餅乾、糖果、礦泉水等 ...
777無向市民, 發應急準備既??

台毒L命不久矣.

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-18 12:36 PM 發表
台灣投降吧!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-18 12:49 PM 發表

777無向市民, 發應急準備既??
投降快過8號風球車轉3號波!

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-18 12:36 PM 發表
做好準備,與唔夠物資係兩樣野嚟,咁都唔識分?

而有關國家主權係寸土不讓,有須要就要打,唔關有冇物資,當年中國咁窮,一樣同老尾打韓戰及越戰

引用:
好驚啊?

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-10-18 01:17 PM 發表

投降快過8號風球車轉3號波!
有解放軍喎,點解你話會投降嘅?你係講國軍或美國可以好快打到香港投降?

好耶!

快打!!!

核沉台灣   !

1枚氫彈  +  5枚核彈!

足夠!

手機居然無份??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]