• 瀏覽: 12,180
  • 回覆: 103
+4
越窮越要生!識嗰啲住公屋嘅,排緊公屋嘅,三十幾四十歲都係咁生!兩個係基本,多嘅有五個

跟住個劇本系老婆扮抑鬱, 有精神病, 老公要照顧全家不能工作, 搵社工幫手, 咬老綜, 上公屋大房, 從此正苦生養死葬

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2020-10-18 11:33 AM 發表
生BB是人生大事,為人父母就要對孩子負責。有網民就在「生仔要考牌系列」Facebook分享自己一個女性友人的故事,指朋友家境困難,但就連生了4胎,且每生一胎都藉口不夠錢養BB,四處向朋友借錢,令網民怒斥「孩子唔係工具!」

網民指,自己一個女性友人,好幾年前認識了一個離過婚的男人,一直不被男友家人認同,當時網民仍對她有所同情。直到有一日,朋友突然宣布懷孕,已經4、5個月,但從來未去過產檢,原因 ...
昆綜援

並非無錢搭車去檢查,而是冇錢買condom

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2020-10-18 11:33 AM 發表
生BB是人生大事,為人父母就要對孩子負責。有網民就在「生仔要考牌系列」Facebook分享自己一個女性友人的故事,指朋友家境困難,但就連生了4胎,且每生一胎都藉口不夠錢養BB,四處向朋友借錢,令網民怒斥「孩子唔係工具!」

網民指,自己一個女性友人,好幾年前認識了一個離過婚的男人,一直不被男友家人認同,當時網民仍對她有所同情。直到有一日,朋友突然宣布懷孕,已經4、5個月,但從來未去過產檢,原因 ...
佢地係"港媽"?  

所以唔係個個父母都值得孝順,到18年後佢哋殺咗妳,都唔會有人同情妳。

政府養!

引用:

作文,重作,港人都知道政府全包!

作故仔,攞綜援都大把啦,當人儍咩。

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-10-18 01:10 PM 發表
又有4個補充手足人數!
我仲以為佢哋係香港未來嘅人材,原來係未來手足?咁就死得啦。

引用:

作故仔攻擊多子女家庭。

老點人,老公有返工,老婆點出來做嘢?BB邊個照顧?生一個與生四個沒分別。
生四個養唔起,可以申請綜援。申請公屋又有照顧,6口公屋好少人爭,好易上樓。
有四個子女,無論讀書升學,出邊有好多志願團體照顧,申請援助。乜乜資助,食物銀行,海洋公園,迪士尼免費門票。

用政府資源,社會資源養大仔女,仔女係自己嘅,四個仔女就係四個搵錢成年人。

引用:
原帖由 sam0010 於 2020-10-18 01:11 PM 發表
所以越多津貼只會更助長呢班不負責任的人, 所以政府係應該CUT津貼加懲罰而唔係一味加津貼種類比呢班人
香港長大,香港成長,話晒有香港思想。
大量接收不同思想的大陸人,更差。

連生4個高尚港人。。。

要朋友養自己嘅小朋友

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]