• 瀏覽: 20,925
  • 回覆: 205
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-18 11:46 AM 發表
兩老真醒目
對啊 !

個女靠唔住
就唯有靠自己啦 !  

屌!好仔不論爺田地,好女不論嫁妝衣,錢要自己揾返嚟先使得過癮㗎嘛

黃人曱甴真仆街,又要鬧上一輩係廢老,但又喉著人哋財產。呢頭憎共產黨,果頭自己要共產人地

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2020-10-18 11:11 AM 發表
一名網民在香港討論區發帖,指自己女友為一名獨生女,其父母為了「貪圖」晚年安逸,瞞著女友將現居物業逆按揭,更在交易完成後才告知其女友,讓他十分不滿。本來網民預計兩老過世後,物業就自然歸女友所擁有,現時女友失去物業,形容「佢咩希望都冇晒」。

該網民不滿女友父母做法,並向女友「獻計」,建議女友這段時間都不要再理會父母,不探望他們、不再與他們飲茶食飯,希望藉以讓其父母反思。帖文引起其他網民熱議,有網民批 ...
現在年青一代的香港已經真的不可以再叫做中國人了,連中國人嘅基本人倫關係都可以忙記了,完全學足西方社會嘅嗰套自私自利嘅思想。如果話父母貪圖晚年安逸,為何不去想一想,父母晚年嘅生活都無需年青一代去負責,已經年輕一代減少咗負擔啦,還要希望得到父母嘅幫助去維持自己嘅生活,呢啲人完全已經忘記了中國人盡孝嘅傳統了。
香港年輕一代,連自己嘅基本生活都無法負責得起,呢啲人就真係十分無用。成日話今天難搵食,生活困難,請問今天的年輕人,可否知道我地上一代又生活得好容易嗎?試問讀中學時期要做兼職去賺取學費生活費嗎?要上大學就更加要為生活費學費奔波勞碌,娛樂時間都用埋喺學習同工作之上,到出來工作,都要儲十幾年錢先至可以儲足道期,有啲人仲要結咗婚都要同家人同住一段時間才可以儲夠首期。現在年青人搵錢都唔駛俾錢供養父母,還要父母來供養,還要希望得到父母嘅幫助,我真係唔知道呢啲係乜嘢道德人倫,完全背棄了中國傳統嗰啲美德,
簡單講,呢個男友真係壞心腸,根本佢就係謀緊人地父母嗰間屋,仲要教唆女友去抵制佢父母,呢種人完全係一個自私自利毫無忠孝仁德嘅人辦。就好似香港一班黃屍一樣,成日話啲老一輩嘅係廢老,嗱,呢個人就係貨真價實嘅廢青啦,人地老人家都唔駛你地班年青人供養,但反過來呢班年青人仲要父母去供養佢地,真係唔知邊個先至真係廢囉。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2020-10-18 11:11 AM 發表
一名網民在香港討論區發帖,指自己女友為一名獨生女,其父母為了「貪圖」晚年安逸,瞞著女友將現居物業逆按揭,更在交易完成後才告知其女友,讓他十分不滿。本來網民預計兩老過世後,物業就自然歸女友所擁有,現時女友失去物業,形容「佢咩希望都冇晒」。

該網民不滿女友父母做法,並向女友「獻計」,建議女友這段時間都不要再理會父母,不探望他們、不再與他們飲茶食飯,希望藉以讓其父母反思。帖文引起其他網民熱議,有網民批 ...
無其不有的男

引用:

引用:
香港樓價高昂,
年青人根本沒辨法獨自置業安居.....
變成出現好多"喫老族".....靠父幹......這是香港的可悲.....
所以年青人咁激憤.....
你呢啲咪就係時下年青人自私嘅表現囉,樓價高昂?乜你以為我地以前啲樓價就好平咩?
年青人無法獨自置業安居?咁你知唔知道以前啲人要置業係要儲多少年錢去俾首期呀,又想結婚奴想置業,你估我地老一輩個個都好有錢呀。有無試過拍16年拖先可以儲到錢買樓?有無試過結咗婚還要與父母同住呢?你還要知道,我們當年賺到錢還要俾一部份父母成為家用,並唔係賺幾多就自己用幾多呀。
所以,年青人咁激憤,係因為佢地心態轉變了,變得以自我為中心,好逸惡勞,貪圖享樂,完全失去了作為正常人應有嘅奮鬥之心,將自己嘅失敗歸咎於社會嘅不公,這根本就是一種逃避責任嘅心態。自己無用不但唔懂得去反醒及發奮圖強,還要將責任推卸俾人,香港年青人以這種心態去同大陸同胞比併,唔想滅亡都幾難啦。點解有報導指出香港有很多大公司嘅職位,都大量聘請了內地人呢?香港年青人還抱持這種心態,唔好話今天,以後將會被時代所淘汰,這班人只可以繼續激憤,現實係唔會俾機會呢啲咁無用嘅人囉。

垃圾廢青無屋企幫根本就係廢物

引用:

拿自己物業做按揭有什麼問題

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-18 11:46 AM 發表
兩老真醒目
邊個對自己好就比邊個……對自己唔好嘅一仙也不留捐去幫助他人

嗰兩公婆咁做法好正常喎, 有乜問題呀?

當年父買樓比幾錢利息?曱甴知道嗎?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-10-18 12:10 PM 發表

現在年青一代的香港已經真的不可以再叫做中國人了,連中國人嘅基本人倫關係都可以忙記了,完全學足西方社會嘅嗰套自私自利嘅思想。如果話父母貪圖晚年安逸,為何不去想一想,父母晚年嘅生活都無需年青一代去負責,已經年輕一代減少咗負擔啦,還要希望得到父母嘅幫助去維持自己嘅生活,呢啲人完全已經忘記了中國人盡孝嘅傳統了。
香港年輕一代,連自己嘅基本生活都無法負責得起,呢啲人就真係十分無用。成日話今天難搵食,生 ...
well said

找個另一女朋友啦。

YC 始終係寄生蟲

呢個係咪男人嚟嘅?不如娶心心啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]