• 瀏覽: 560
  • 回覆: 6
香港人嘅自大,不思進取,一味自吹自擂。
再加上去年黑暴破壞社會。
黑教師荼毒學生。
大學亦在國際排名逐年下降。

加上港奸。香港如有何競爭力?

.港奸話:
法治{2019年7月21日之前的法治}

答:去年港府修訂逃犯法,變成所謂送中。香港連修訂法律漏洞都唔可以,如何稱得上有法治?

人的質素【知識面,良心,人性光輝,守法觀念,公德心,私德】

答:香港人有幾高質素?
去年有多少人犯法?單係去年唔少黑暴知法犯法,打市民,堵路,強迫他人罷工。(有守法觀念咩?)

又有幾多所謂律師,醫護係人面獸心。

香港嘅所謂法官,真係國際笑話,掟汽油彈暴徒都可以係優秀。

呢啲係香港法治嘅優勢?

又唔知係美國掟汽油彈點判刑呢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 10:52 AM 發表
黑教師荼毒學生。

加上港奸。香港如有何競爭力? ...
同意,人的拖后腳、攬炒便能把一切優勢歸零了,去年黑暴、今年抗疫被阻礙已是鐵証。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-18 11:18 AM 發表

同意,人的拖后腳、攬炒便能把一切優勢歸零了,去年黑暴、今年抗疫被阻礙已是鐵証。
記得去年大學校園嘅內地女生嗎?
人家一口流利英語,字字鏗鏘,香港嘅所謂大學生口中夾雜著唔鹹唔淡嘅港式英文。
呢啲咁嘅就係香港所謂嘅尖子,點競爭?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 11:23 AM 發表

記得去年大學校園嘅內地女生嗎?
人家一口流利英語,字字鏗鏘,香港嘅所謂大學生口中夾雜著唔鹹唔淡嘅港式英文。
呢啲咁嘅就係香港所謂嘅尖子,點競爭? ...
其實根本沒有誰取代誰的問題。大灣區內各城市在磨合后要各司其職互相合作才是出路。

用「誰取代誰」的視角看大灣區發展,是在挑起內港對立。若結論是香港不能被取代,只會增加黃人自大感更加肆無忌憚;若香港能被取代,也只會加深港青對內地仇恨以為前途被偷走了。

老猴兒不安好心,別跟著他思路走。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 10:52 AM 發表
黑教師荼毒學生。

加上港奸。香港如有何競爭力? ...
香港有老黃狗,
一班死蠢學生.
理大已制一萬汽油彈.
又十二瞞逃.

呆灣後路,
很快消息。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]