• 瀏覽: 8,445
  • 回覆: 70
引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2020-10-20 04:59 PM 發表

施永青是國際金融專家?
當然不是, 但我記得佢有講過, 或者你可以再搵下其他專家意見

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-20 16:49 發表

@Heha_ChRis  
我已經很婉轉地說了:我不喜歡吹水方式。
=====
懂得解讀政治訊息的人都猜到,北京中央想讓深圳取代香港。
這就是我在樓上說的“現實意義”。
======
你有三次機會聚焦小粉紅論:深圳能否取代香港 ...
有智慧的人也知道, 除非香港自己唔爭氣, 否則北京不想深圳取代香港,
北京依然想香港和內地城巿有不同, 否則不會叫深圳搞創科, 直接叫深圳搞金融取代香港就得
澳門搞賭, 大灣區內唔會比其他搞賭, 唔會自己搶自己生意,
怎樣的香港對內地最好, 北京好清楚,
我都已經很婉轉地說了好多次, 你所提出嘅問題其實好有問題,
而且, 我唔明吹水同討論嘅分別係咩, 我唔係無的放矢, 我講嘅都係有跟有據, 以下係官方大灣區網址

https://www.bayarea.gov.hk/tc/about/hongkong.html
香港在大灣區的獨特優勢
  • 香港是大灣區最國際化的城市,具備便利營商的環境、優良的法治傳統、自由的經濟制度、完善的資訊科技基礎建設及金融體系,並擁有高端人才及熟悉國際市場的專業服務業。

係官方網頁可見, SO FAR 除咗澳門, 香港都係非內地城巿,
雖然營商環境改變、法治變差, 但依然係現在唯一嘅國際化的城市,
符合「六個基本原則」中「開放合作,互利共贏」明未? 唔係亂吹水架, 係你唔睇書

@Heha_ChRis
本論壇是有版規的-- in particular, 不能離題。
本帖子是深圳能否取代香港,而不是深圳與香港可否互補。
如果北京中央的意願是讓深圳取代香港,而你提倡別的東西,那麼。。。
你已經用了一次機會。

站在高處懵然向下望雖能取代我
而唔知別人早在你頭頂超越你好耐喎
點解會有取代問題呢
投資者行動最實際話知8大定百大優勢
有幾多經港貿易一查就知

順帶一題
今年初香港關閉咗 HIT9號國際碼頭
港口幾深都冇用
自己做吓工課啦樓🐷

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-18 10:39 發表
我認為:香港賴以成功的因素是:
1. 經緯度剛剛說倫敦 與紐約 之間的中間;所以 全球的經濟金融活動在時區上可以連接;
2. 有一個水很深的海港,可以進出巨大貨輪;
3. 法治{2019年7月21日之前的法治};
4. 人的質素【知識面,良心,人性光輝,守法觀念,公德心,私德】;
5. 國際對香港的信心【2020年6月30日之前】;
6. 金融制度,會計制度,
7。 自由兌換的港幣; ...
嘥氣啦!深圳有大志,做正亊,做乜要取代香港?

@坐飛機走先
你說:“自己做吓工課啦”然后你在樓字後面加一個“🐖”。
可見你不是誠心討論,而是想侮辱我。
===
你還有三次機會回應{認真討論}一樓八個論點。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-20 08:24 PM 發表

嘥氣啦!深圳有大志,做正亊,做乜要取代香港?
如果 北京中央 有意讓深圳取代香港,你會不會轉口風?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-20 20:53 發表

如果 北京中央 有意讓深圳取代香港,你會不會轉口風?
又關你亊?

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 18-10-2020 11:22 發表
深圳有大量人材
沒有黃絲呢班蠢材鳩叫口號掟磚封路私了燒人
超越香港已是必然
深圳:來了就是深圳人!
香港:來了請滾回去!

大家可從上述事例中看到什麼?
吸納人材的能力對比?
還是總認為上面的人都不行,把自己抬上天高,把別人踏在地上。
偉大的Hongkonger!

90年代深圳某啲行業一早超越香港!

不是取代,系直接超越,香港系部super car, 但係深圳系更快的高鐵。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]