• 瀏覽: 8,454
  • 回覆: 70
諗吓美國佬點誇話佢地本土嘅5eG打贏大陸嘅4G。
就知呢個不過係蘋果比橙嘅偽命題。

香港嘅金融地位,上海都要追多20年先有望睇齊,
深圳當然不能取代(易無需取代)。

不過,計地位嘅話,香港就難保龍頭大佬嘅地位了。
良材數量多唔過,精英質數好唔過,人口又少過,
GDP高唔過,IT server farm多唔過,
港口吞吐量又高唔過,成本又低唔過。

法治嘛, 中華人民共和國民法典以民生為本,又與時並進,
至少唔會好似立法會咁被癱瘓。

人的質素,單睇抗疫,高低立判!

國際對香港當然有信心,不過對香港人(由其係唔認自己係中國人嘅香港人)就真係冇乜信心。
一隻二隻無根嘅炮灰,去到邊都係神憎鬼厭。

香港?如美國佬話齋,不過係大陸嘅一個城市,各職其職,又何需比?

@坐飛機走先  
咱們首先說說第六點:
6. 金融制度,會計制度,

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-19 06:06 PM 發表
@坐飛機走先  
咱們首先說說第六點:
現階段香港金股滙還是短暫優勢(容易集資)
呢幾年經常聴到歐美要大陸開放金融銀行業
當中需要大量法律法例研究同制定
防止大鱷幾萬億過嚟沽空冇人頂得順喎
的確在逐步開放中

比樓主你揀做14億人生意定600萬人生意
貿易額睇到國內外自己對口做生意
香港只是初開放時必然跳板
現在肯定不是了

@坐飛機走先
政治討論不是吹水。
請聚焦一樓說的 基本架構問題。
我的帖子全都是朝著愛國愛民的方向的。
你 bear that in mind!
試試說說一些能讓北京中央參考的意見。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-19 08:19 PM 發表
@坐飛機走先
政治討論不是吹水。
請聚焦一樓說的 基本架構問題。
我的帖子全都是朝著愛國愛民的方向的。
你 bear that in mind!
試試說說一些能讓北京中央參考的意見。 ...
邊有資格講政治吖
我寫的全是呢十幾年見証其他人有更多經驗
政策離不開穩定同經濟利益
疫情世界經濟停頓一個內循還已經無敵啦

香港,唉,唔好題

@坐飛機走先 
重點:試試說說一些能讓北京中央參考的意見。 ...

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-18 10:39 發表
我認為:香港賴以成功的因素是:
1. 經緯度剛剛說倫敦 與紐約 之間的中間;所以 全球的經濟金融活動在時區上可以連接;
2. 有一個水很深的海港,可以進出巨大貨輪;
3. 法治{2019年7月21日之前的法治};
4. 人的質素【知識面,良心,人性光輝,守法觀念,公德心,私德】;
5. 國際對香港的信心【2020年6月30日之前】;
7。 自由兌換的港幣; ...
乜你敢講香港人守法嘅?
香港人嘅質素從來都唔好, 你聽過日本人批評香港遊客訂了房唔去嗎?
你有聽過去到旅行時, 係架車大聲講野嘛? 守時? 守法? 掟磚放火你睇唔到?
香港叫好少少嘅係英文好D, 但唔代表內地人嘅英文唔得, 亦唔見得香港人嘅英文好
再講水很深的海港.....你知唔知香港嘅貨運業已經比人爬晒頭啦
你仲活係自己世界入面.... ...

世界最繁忙港口
1. 上海港, 2. 寧波舟山港, 3. 新加坡港
葵青貨櫃碼頭 (曾經世界最繁忙港口)
  • 曾為世界上最繁忙的貨櫃港口(1987年至1989年、1992年至1997年、1999年至2004年)

@Heha_ChRis
謝謝你參與。
但是我感覺你來本版只是吹水,而不是嚴肅談論政治。
我的帖子是想協助祖國和香港的。
首先,你能掌握一樓的亮點嗎?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-20 10:39 發表
@Heha_ChRis
謝謝你參與。
但是我感覺你來本版只是吹水,而不是嚴肅談論政治。
我的帖子是想協助祖國和香港的。
首先,你能掌握一樓的亮點嗎? ...
即係我要寫論文咁長先叫討論?
我認為:香港賴以成功的因素是:
1. 經緯度剛剛說倫敦 與紐約 之間的中間;所以 全球的經濟金融活動在時區上可以連接;

2. 有一個水很深的海港,可以進出巨大貨輪; 你知流浮山對面 有個蛇口碼頭嗎? 你知沙頭角東北方有個鹽田碼頭嗎?你唔係覺得只係香港有碼頭掛? 所以, 如果你係想講香港嘅貨運業, SORRY, 早已經幾年前輸緊比深圳啦.
3. 法治{2019年7月21日之前的法治};「凌虐11歲女童案參與拍祼照12歲女被告判感化」, 呢個係法官質素問題, 同政治無關, 跟本係人治, 個官點判都可以, 而且法庭唔係用嚟保障大眾嘅, 我細細個睇電視已經知, 邊個有錢就邊個話事, 你無睇法內情啦, 從來法律界都唔係咩公義架啦
.4. 人的質素【知識面,良心,人性光輝,守法觀念,公德心,私德】;香港人嘅質素差, 早在幾年前已經有唔少司機鬧交通警, 呢點係同黑警黃絲等無關, 你亦會見到香港人係地鐵大聲講野, 食野, 或者剪指曱, 你唔係覺得香港人好有公德心嗎?
.5. 國際對香港的信心【2020年6月30日之前】;經過上年香港傳媒不停唱衰香港, 各地對香港嘅態度已經唔同晒啦, 美國對港做咗咩? 英國又點講, 信心? 一年之間比傳媒搞到無晒啦
.6. 金融制度,會計制度,當香港嘅經濟咁走下坡, 治安又咁差, 已經唔會再理咩金融制度
.7。 自由兌換的港幣;
8. 從1970年代以來 外國在香港養成的脈絡。脈絡係可以用時間去建立, 亦可以時間沖淡

@Heha_ChRis  
你想不想協助祖國和香港?
你是否香港人,如果是= 你是否希望深圳取代香港
如果不是,你是否認為北京中央應該推動深圳取代香港
理由?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-20 11:46 發表
@Heha_ChRis  
你想不想協助祖國和香港?
你是否香港人,如果是= 你是否希望深圳取代香港?
如果不是,你是否認為北京中央應該推動深圳取代香港?
理由? ...
你嘅思維好狹窄, 想香港好, 唔係去阻止別人取代你
而係你做好自己, 但香港... 自問無做好本份
深圳係自己努力先有呢個成果, 你睇返7-80年代香港D電視劇, 同而家大陸D城巿比下
其實你會明, 大陸走得好快, 好先進, 不進則退, 香港唔係不進, 而係直接退步

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-19 09:06 AM 發表

抓主旨!
主旨是:深圳能否取代香港,
不是--深圳能否超越香港
咁都有得拗? 不能取代又如何? 唔取代你但超越你都死啦, 現在中國跟歐美關係越來越差, 以往香港作為中西方橋樑既中間人角色基本上蕩然無存, 西方想要制裁中國, 香港必受打擊, 對外行唔通, 對內, 香港人又抗拒同大陸融合, 你講果d優勢都係老本嚟, 仲可以食幾耐真係好難講, 你話深圳25年才可代替香港? 你係低估深圳發展潛力定太高估香港呢?

@Heha_ChRis  
本帖子不是“阻止別人取代你”。
而是:深圳能否取代香港
你是否不願意聲明你不是香港人?

@andy14011982
本帖子不是關於超越問題。
‘’取代‘’是有現實意義的。
你知不知道哪種現實意義?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-20 14:38 發表
@Heha_ChRis  
本帖子不是“阻止別人取代你”。
而是:深圳能否取代香港。
你是否不願意聲明你不是香港人?
都唔明你嗡乜, 梗係香港人啦, 唔通係香港曱甴咩!!
十年河東, 十年河西, 深圳係咪取代香港, 還是再日後其他地方取代深圳,
呢D討論唔係得YES 同NO 2個答案,
但明顯嘅你能力只能做到YES OR NO

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]