• 瀏覽: 4,355
  • 回覆: 37
習近平南巡,要求深圳打造亞州矽谷,確立成為中國創新中心的定位。

深圳有全國人才,全國市場的優勢,而且有科技龍頭企業引領,發展科技創新產業駕輕就熟。

香港如何發展呢?舉一個簡單例子,蘋果公司有一個喬布斯天才,早期發展PC業務,公司高速發展一飛沖天,中期喬布斯離開,蘋果公司產品落後了,公司陷入財務危機,接近倒閉邊緣。

蘋果公司董事們認清了離開天才是沒有出路的,重新請回喬布斯,喬布斯為蘋果公司發明了觸屏手機,從而使蘋果成為全球市值最高的企業。

我認為現今的香港需要一個天才來救命,救香港落入衰退的局面,唯天才可救香港。

熱賣及精選
你來救港囉!
再唔係就叫係大學內大大聲講俾時間佢哋嗰個大學生,佢會俾更好嘅給香港人。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 11:40 AM 發表

你來救港囉!
再唔係就叫係大學內大大聲講俾時間佢哋嗰個大學生,佢會俾更好嘅給香港人。
香港建成科技創新中心一點問題也沒有,香港的科技企業成本同美國矽谷差不多,香港資本雄厚,地理位置也非常好。

救港方案我還真有,香港創建幾個超大型科技公司,供養七百萬人完全不是問題。

我打算去找一下董建華或梁振英傾下,看看如何去做。

大學生沒有用的,反而讀幾個月就退學的可能是天才,天才是想象力超強的人。

發展經濟靠天才,人才只要給高薪就可以招聘到,招人才不難。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 11:58 AM 發表

發展經濟靠天才,人才只要給高薪就可以招聘到,招人才不難。
淨係你有錢?

都係嗰句
順其自然,嗰天要港沉淪都無計。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 11:59 AM 發表

淨係你有錢?
當研發停滯時,大公司就會裁員,人才是操作型技術人員,同行間要用高薪爭奪人才。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-18 12:02 PM 發表

都係嗰句
順其自然,嗰天要港沉淪都無計。
自己不努力,不能去怨天,跟天沒有關系。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 10:31 AM 發表

習近平南巡,要求深圳打造亞州矽谷,確立成為中國創新中心的定位。

深圳有全國人才,全國市場的優勢,而且有科技龍頭企業引領,發展科技創新產業駕輕就熟。

香港如何發展呢?舉一個簡單例子,蘋果公司有一個喬布斯天才,早期發展PC業務,公司高速發展一飛沖天,中期喬布斯離開,蘋果公司產品落後了,公司陷入財務危機,接近倒閉邊緣。

蘋果公司董事們認清了離開天才是沒有出路的,重新請回喬布 ...
香港就做返自己 東方之珠丶美食購物天堂 同 金融中心 啦!

香港搞科技, 靠既係 賣比大陸人為多, 搞再勁,主要生產最後都係 回歸大陸, 養嘅人最後變成大陸人, 而且香港新一代人咁憎大陸,搞黎把鬼咩! 香港唔知幾多人又要搵人仔丶又要吊大陸人丶又要吊大陸文化丶又要買淘寶,搞到痴線。

香港根本不適合搞高科技,香港人急功近利,只希望搵快錢,需要耐性和創造性的工作,還是留給大陸人和外國人

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-18 12:34 PM 發表

香港就做返自己 東方之珠丶美食購物天堂 同 金融中心 啦!

香港搞科技, 靠既係 賣比大陸人為多, 搞再勁,主要生產最後都係 回歸大陸, 養嘅人最後變成大陸人, 而且香港新一代人咁憎大陸,搞黎把鬼咩! 香港唔知幾多人又要搵人仔丶又要吊大陸人丶又要吊大陸文化丶又要買淘寶,搞到痴線。 ...
你不懂什麼是高科技,蘋果的生產線也貪全在大陸,並不影響蘋果公司賺錢,美國輿論也恨中國,但並不影響美國公司在中國盈利。

現在香港政府想發展科技產業,沒人去逼政府不搞。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-10-18 12:44 PM 發表

香港根本不適合搞高科技,香港人急功近利,只希望搵快錢,需要耐性和創造性的工作,還是留給大陸人和外國人
搞科技唔識就唔識啦,數碼港不就是想搞?

期望台灣薦底囉~不過香港的孩子在台灣人眼中是死不完,香港人唔夠人地醒喎?

想香港發展高科技 老實講機會大把 但係我哋嘅大學 不學無術 淨係掛住政治 中國急需芯片 點解唔研究下 點樣打破西方嘅壟斷 點樣彎道超車 搞得掂嘅 咪好似樓主咁講囉 而家個個中國人都追逐緊 係香港嘅大學 好似放棄咗一樣 從來冇鹽洲國家最需要嘅嘢 市場最需要嘅嘢 咁樣嘅話 又點可能做到喬布斯呢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]