• 瀏覽: 4,358
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 10:31 AM 發表

習近平南巡,要求深圳打造亞州矽谷,確立成為中國創新中心的定位。

深圳有全國人才,全國市場的優勢,而且有科技龍頭企業引領,發展科技創新產業駕輕就熟。

香港如何發展呢?舉一個簡單例子,蘋果公司有一個喬布斯天才,早期發展PC業務,公司高速發展一飛沖天,中期喬布斯離開,蘋果公司產品落後了,公司陷入財務危機,接近倒閉邊緣。

蘋果公司董事們認清了離開天才是沒有出路的,重新請回喬布 ...
正在收經

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
使乜煩?追求普選成功,香港人只要成功爭取得到一人一票;選到個天才,會印銀紙派嘅,香港人咪冇死囉!

繼續追啦!

引用:
原帖由 kw_lam 於 18-10-2020 12:44 發表

香港根本不適合搞高科技,香港人急功近利,只希望搵快錢,需要耐性和創造性的工作,還是留給大陸人和外國人
呢個係事實!你講得好岩!
做科研需要好有耐性,唔係好似香港班生意佬成日問:「得未!?得未!?」
我相信大灣區和美國矽谷都搞得起科技產業,係香港唔得!點解?因為班香港人心理太驕傲,完全唔肯紮馬摺起衣袖苦幹。科研的確係苦工,好多時候研究出黎既野都唔會即時賺大錢。咁既遊戲根本唔合香港商家既口味。所以都係算吧啦!

民主必然高壓,高壓自然暴力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 18-10-2020 14:10 發表

搞科技唔識就唔識啦,數碼港不就是想搞?
咪又係變晒地產項目!其實香港除左地產,無邊幾樣係掂。
想搞科技既人,有邊幾個租得起貴價寫字樓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 18-10-2020 11:58 發表

發展經濟靠天才,人才只要給高薪就可以招聘到,招人才不難。
人地大陸同到矽谷都想盡辦法點樣培訓一流人材,你地班香港佬就成日諗埋啲縮數,諗點樣去買人材。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 18-10-2020 11:55 發表

大學生沒有用的,反而讀幾個月就退學的可能是天才,天才是想象力超強的人。
我就唔相信所謂天才論。
係有,但人數根本就不足以形成產業。
重有,做到野既人,唔一定個個都係天才。

回覆 引用 TOP

地球咁耐先有一個Steve Jobs, 再嚟一個Elon Musk ! It is unprecedented !

引用:
原帖由 神經箭 於 18-10-2020 20:05 發表

使乜煩?追求普選成功,香港人只要成功爭取得到一人一票;選到個天才,會印銀紙派嘅,香港人咪冇死囉!

繼續追啦!
民主信徒成日都話普選就解決到問題,我就話就算比你普選,問題一樣解決唔到。
根本就係成個社會的人太急功近利,唔可能形成某些需要時間產生的產業鏈。
以為炒樓炒地產就過到日子,重邊有人肯落力苦幹?

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 19-10-2020 03:38 發表

地球咁耐先有一個Steve Jobs, 再嚟一個Elon Musk ! It is unprecedented !
唔好成日發夢有咩天才出現可以打尻香港。
好多名人未成名之前,個個都笑佢地係蠢才。
你點樣分到邊個先係天才牙?
唔通個個著套西裝扮成功人士就係成功人士咩?
唔通個個著到Steve Jobs咁就有晒Steve Jobs既能力咩?
唔可能架!
係人才,又遇到適合既環境,自然就會成就輝煌。
如果你連環境都製造唔到出來供養人才,真係講乜都無用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 18-10-2020 14:45 發表

期望台灣薦底囉~不過香港的孩子在台灣人眼中是死不完,香港人唔夠人地醒喎?
唔好成日同人地比,做好手頭上既工作先啦!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 18-10-2020 15:05 發表

想香港發展高科技 老實講機會大把 但係我哋嘅大學 不學無術 淨係掛住政治 中國急需芯片 點解唔研究下 點樣打破西方嘅壟斷 點樣彎道超車 搞得掂嘅 咪好似樓主咁講囉 而家個個中國人都追逐緊 係香港嘅大學 好似放棄咗一樣 從來冇鹽洲國家最需要嘅嘢 市場最需要嘅嘢 咁樣嘅話 又點可能做到喬布斯呢 ...
我淨係知黃絲只識笑中國土法煉晶片,唔係因為中國真係無可能靠自己實力造到晶片,而係班黃絲唔想大陸人證明到自己掂。今時又點同昔日呢?昔日無知所以文革樣樣失敗,但係今日中國人係愈來愈聰明,就連美國都要避忌三分,只得黃絲重起到恥笑人地。究竟邊一個先係蠢才,歷史好快有分數。我好期望大家傾力演出!!!Good Show!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 03:41 發表

班低B民主信徒成日都話普選就解決到問題,我就話就算比你普選,問題一樣解決唔到。
根本就係成個社會的人太急功近利,唔可能形成某些需要時間產生的產業鏈。
以為炒樓炒地產就過到日子,重邊有人肯落力苦幹? ...
車!使乜「干」咁辛苦,要干,都系政府幹,政府幹得好就得啦!管唔掂?下次唔選佢,選過件似樣嘅!

何必皆辛苦
天才有政府
若然難合情
下次重來估

引用:
原帖由 神經箭 於 19-10-2020 06:44 發表

車!使乜「干」咁辛苦,要干,都系政府幹,政府幹得好就得啦!管唔掂?下次唔選佢,選過件似樣嘅!

何必皆辛苦
天才有政府
若然難合情
下次重來估 ...
如果問題不是出在政府,而是出在市民呢?
換了政府不行,那就試試去換市民吧!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 07:11 發表

如果問題不是出在政府,而是出在市民呢?
換了政府不行,那就試試去換市民吧!
有這樣的市民,自然有這樣的正辛。

一筐皆爛橙
有票如何揀
普選國家多
有誰堪一讚

引用:
原帖由 神經箭 於 19-10-2020 07:22 發表

有這樣的市民,自然有這樣的正辛。

一筐皆爛橙
有票如何揀
普選國家多
有誰堪一讚
點解你每次都可以出口成詩咁勁?
不過我就係覺得一路向西就會令人愈來愈暴力和歧視其他唔西的人。
如果班後生仔既所作所為完全係出於善意,我一定撐佢地,但佢地比我既感覺太過兇神惡煞。
可能係世界的焦點太過集中於西方,係出左少少問題。
又或者係資本主義令大家太暴力!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]