• 瀏覽: 1,064
  • 回覆: 12
+4

中國訪美研究員唐娟今年7月在美國被控簽證欺詐及隱瞞軍方背景,被美方拘捕。《華爾街日報》上周六(17日)引述消息報道,中國官員警告美國,可能會拘留身處中國的美國公民,以回應美國司法部檢控中方軍事學者

消息人士稱,中國官員已重複透過多種渠道向華府代表發出警告,包括美國駐華大使館,中方的信息明言美國法院應撤銷檢控中國學者,否則在中國的美國公民或會發現自己觸犯中國法律。

美國國務院發言人拒絕回應報道,只警告在中國的美國公民若涉及商業糾紛、法院下令支付和解金或政府對刑事及民事的調查,可能會被禁止出境。

(華爾街日報)
======================================================================================

係咪即係咁嘅意思:嗱!你再捉我呢啲講大話,呃簽證嘅人,咪話我唔客氣呀。嘿嘿!你知你哋都有唔少人喺我度㗎,因住呀!

嘩!同社團有乜分別?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20201018/s00004/1602981817972/華爾街日報-中國警告美國或拘留在華美國公民-回應美檢控中方學者

大把cia可以拉

老美已被介定一邪惡國家.

捉得嘅肯定有證據支持,你咬我食呀

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-10-18 10:07 AM 發表
捉得嘅肯定有證據支持,你咬我食呀
笑話,講呢啲!點會有中共搵唔到嘅證據、釋唔到嘅法!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-18 10:29 AM 發表

全世界政府都係啦,拉得嘅,點會話無證據

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-18 10:29 AM 發表

點會有美國屈唔到的人或公司

大把美國間諜可以捉

先捉樓主去打鈀為佳

人地美國唔通真係會驚你共匪有牙

西媒真係好叻老作老屈製造恐慌啊... 活在中國, 如果沒有違規犯法做壞事的話, 又怎可能會輕易被拘捕同被檢控啊... 美國佬唔好危言聳聽製造恐慌呃愚民吧... 家陣, 在沒有證據之下, 活在美國的華人學者就真係比美國政府誣告什麼間諜什麼危害美國安全啊...

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-10-18 10:27 PM 發表
西媒真係好叻老作老屈製造恐慌啊... 活在中國, 如果沒有違規犯法做壞事的話, 又怎可能會輕易被拘捕同被檢控啊... 美國佬唔好危言聳聽製造恐慌呃愚民吧... 家陣, 在沒有證據之下, 活在美國的華人學者就真係比美國政府誣告什麼間諜什麼危害美國安全啊...

11726984 ...
第一張唔講,第二張呢啲水凖嘅文宣,真係不忍卒睹!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]