• 瀏覽: 1,595
  • 回覆: 22
+6
社運人士王鳳瑤(王婆婆)曾在多場反修例示威中揮舞英國國旗,去年8月在返回深圳寓所時,被內地執法人員拘留一個半月及取保候審1年,期間不得離開深...

從陝西返回深圳後,派出所人員向她派發1年期的取保候審通告,期間不得離開深圳,但可居於當地的寓所。王鳳瑤並稱,從陝西回家前,人員先帶她到深圳布吉派出所,從公安口中得知,自己牽涉尋釁滋事罪,但她所收的文件卻一直無正式罪名。

到今年9月底,王鳳瑤收到深圳市公安局福田分局的解除取保候審決定書,3天後,以回港求醫為由獲放行。她相信,由於有香港議員和團體跟進其消息,所以內地國安一直不敢對她施襲

呢條咁嘅老臭西, 真係百份百嘅廢老! 呢D咁臭嘅老西, 內地都費事浪費米飯啦! 內地會怕香港議員?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1900160/即時-港聞-揮英國旗王婆婆深圳回港-取保候審1年曾-被旅遊

呢條真癈老又老作

引用:
原帖由 victorkc 於 2020-10-18 09:04 AM 發表
呢條真癈老又老作
條臭西同李雀淫一撚樣寫咗悔過書, 大陸咪放人囉, 米飯都慳返啦

佢脫節啦。今時今日已經有國安法,再玩真係想臨老過唔到世。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-18 09:01 AM 發表
社運人士王鳳瑤(王婆婆)曾在多場反修例示威中揮舞英國國旗,去年8月在返回深圳寓所時,被內地執法人員拘留一個半月及取保候審1年,期間不得離開深...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201017/share_2020101721373681331.jpg

從陝西返回深圳後,派出所人員向她派發1年期的取保候審通告,期間不得 ...
跪低就係跪低啦,唔使咁多解釋。

以前睇新聞,d 政治犯,又水型逼供,鞭打,用針型。

而今次中共竟然用「被旅遊」咁無人權既方法迫害政治犯。太過份啦,美國應該投訴去國際法庭。同制裁中共😌

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-18 09:01 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201017/share_2020101721373681331.jpg

從陝西返回深圳後,派出所人員向她派發1年期的取保候審通告,期間不得 ...
抵撚死。。。。

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-10-18 09:23 AM 發表

而今次中共竟然用「被旅遊」咁無人權既方法迫害政治犯。太過份啦,美國應該投訴去國際法庭。同制裁中共😌 ...
''以前睇新聞,d 政治犯,又水型逼供,鞭打,用針型。''

真係笑死人
不如睇吓尾國係點對的犯啦

維基百科,自由的百科全書

跳至導覽跳至搜尋
王鳳瑤
Alexandra Wong
王鳳瑤(2016年)
英文名Alexandra Wong
性別女性
出生1956年5月16日(64歲)
英屬香港九龍
居住地
中國廣東省深圳市
國籍
中國香港
英國國民(海外)
別名王婆婆、白髮婆婆
籍貫廣東省茂名市
教育程度大專畢業
知名於反送中運動中舉英國國旗
運動雨傘革命
反對逃犯條例修訂草案運動

王鳳瑤(Alexandra Wong Fung Yiu[1],1956年5月16日-),人稱王婆婆[2]白髮婆婆[3]黃傘婆婆[4]香港社會運動人士,無業,現居於中國廣東省深圳市。由於在反對逃犯條例修訂草案運動中的遊行與集會常常舉起英國國旗,因而吸引到香港群眾的注目。
目錄

早年生涯[編輯]
王鳳瑤在香港深水埗出生和長大。[5]在大專主修會計及音樂畢業後,曾從事會計工作,任職核數員。30歲那年,她前往奧地利維也納學習聲樂;後來又短暫移居美國[2]
2004年,她回港後曾與宣明會陝西省做義工。2006年,在廣東省深圳市買了一個單位,更曾打算從此在該地生活。但後來在做義工期間發現中國大陸並不簡單,亦曾經嘗試到國家信訪部投訴但不果。在香港政治氛圍越來越壞的情況下,她亦隨之參與社會運動。[6]
開始參與社會運動[編輯]
反國教運動和雨傘運動

除非佢唔再返深圳,
返就準備長留大陸啦.

引用:
原帖由 johnny9236 於 2020-10-18 09:42 AM 發表
除非佢唔再返深圳,
返就準備長留大陸啦.
唔比呢條臭西入境就真

引用:

六十三歲王女士
婆婆
屌絲 過七十先啦 阿婆

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-10-18 09:23 AM 發表

而今次中共竟然用「被旅遊」咁無人權既方法迫害政治犯。太過份啦,美國應該投訴去國際法庭。同制裁中共😌 ...
有得玩有得食
Yc 恨到

今次王婆婆被爽死了,乞衣曱甴準備好!

免費旅遊真係爽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]